Παίρνεις κι εσύ αιτήματα φιλίας από καυτές γυναίκες στο Facebook;

Σου έχει συμβεί σίγουρα, και χαμογέλασες με ικανοποίηση όταν είδες πώς μια σέξι γυναίκα, με πλούσια προσόντα και αγγελικό πρόσωπο σου έκανε αίτημα φιλίας.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως έλεγε όμως και το παλιό γνωμικό, «Ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά». Αλλά εσύ δεν σκεφτόσουν με το μυαλό, αλλά με άλλο όργανο και λύγισες στα πάθη και στις αδυναμίες σου και πολύ πιθανόν στην πορεία να το πλήρωσες ακριβά ή μπορεί και να το πληρώνεις ακόμα. 


Το 2012 η εκτίμηση ήταν ότι 5-6% των λογαριασμών του Facebook ήταν ψευδείς λογαριασμοί.


Ποιες είναι όμως όλες αυτές οι καυτές γυναίκες με την αδαμιαία περιβολή, που εμφανίζονται κάθε τόσο στο προφίλ σου, ζητώντας σου να γίνεται φίλοι; 

Ένα φαινόμενο παγκόσμιο, το οποίο πρόσφατα απασχόλησε την El Pais, που προσπάθησε να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτό το κύκλωμα. Γιατί όσο κι αν δεν θέλεις να το πιστέψεις, όλο αυτό είναι ένα καλοστημένο κύκλωμα εκβιαστών, το οποίο έχει μοναδικό σκοπό να σου αρπάξει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, με αντάλλαγμα τις προσωπικές στιγμές σου, που εσύ θα του προσφέρεις. 

Αν τύχει και βρεις ένα τέτοιο αίτημα στο Facebook, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να κοιτάξεις το προφίλ τους. Σχεδόν πάντα αυτές οι γυναίκες, έχουν λίγους φίλους και σχεδόν καθόλου δραστηριότητα στον τοίχο τους. 

«Τα προφίλ αυτά είναι διαδικτυακά ρομπότ, που έχουν ως στόχο να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό και να εξαπατήσουν τους χρήστες», σύμφωνα με τον Vicente Diaz, αναλυτή στην εταιρεία ασφαλείας Kaspersky.  

Μπορεί επίσης να συνδέονται και με τρομοκρατικές ομάδες, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να ειδικεύονται και την κυβερνοκατασκοπεία. Το 2012 η εκτίμηση ήταν ότι 5-6% των λογαριασμών του Facebook ήταν ψευδείς λογαριασμοί. 

Μια από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές των κυβερνοεγκληματιών ονομάζεται ransomware. «Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος σας προσκαλεί να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο, με ένα αστείο ή τρυφερό βίντεο», λέει ο Diaz. Όταν κάνετε το κλικ, η ιστοσελίδα θα θελήσει να σας εγκαταστήσει ένα νέο λογισμικό για να μπορεί να ξεκινήσει το βίντεο. Μόνο που το βίντεο είναι ιός, ο οποίος καταγράφει ότι υπάρχει στον εγκέφαλο του υπολογιστή σας. 


Το καλύτερο για να αποφευχθούν τα προβλήματα είναι η εφαρμογή της κοινής λογικής: Μην προσθέτετε στα κοινωνικά σας δίκτυα ανθρώπους που δεν γνωρίζετε και φαίνονται ύποπτοι. 


Για να επανακτήσετε την πρόσβαση στα δεδομένα σας, πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό, διαφορετικά κρατάνε όμηρο το δίσκο σας, με το ποσό να αυξάνεται κάθε μέρα που αγνοείται τις εντολές τους. 

Ο Kaspersky εντόπισε πρόσφατα από επίθεση phishing στο Facebook περισσότερα από 10.000 θύματα, μέσα σε δύο ημέρες. «Πίσω από τις δόλιες δραστηριότητες υπάρχουν οργανωμένες ομάδες εγκληματιών του κυβερνοχώρου, συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη, των οποίων απώτερος στόχος είναι τα χρήματα. 

Έχουμε αναφορές που λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που κινούνται και στον χώρο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», λέει ο Manuel Ransán, ειδικός στον κυβερνοχώρο. Οι απατεώνες όμως βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να σας εξαπατήσουν. Μπορεί να είναι πλαστά κουπόνια, ψεύτικα βιάγκρα ή ακόμα και υπέρογκες χρεώσεις της τηλεφωνικής σας γραμμής.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο για την κατασκευή ενός συστήματος που μπορεί να μπλοκάρει τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για δόλιους σκοπούς», αναφέρουν πηγές του Facebook που καλούν και τους χρήστες να προσφέρουν τη βοήθεια τους αναφέροντας έναν ψεύτικο λογαριασμό.   

Το καλύτερο για να αποφευχθούν τα προβλήματα είναι η εφαρμογή της κοινής λογικής: Μην προσθέτετε στα κοινωνικά σας δίκτυα ανθρώπους που δεν γνωρίζετε και φαίνονται ύποπτοι. 


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ