11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού: Οι τέχνες στο σινεμά του πραγματικού

Την τέχνη σε όλες της σχεδόν τις μορφές θα αναδείξει φέτος το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, μέσα από τις προβολές πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ.

 


Article featured image
Article featured image

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2016, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Έντονη παρουσία στο δυναμικό πρόγραμμα προβολών του, έχουν φέτος ταινίες που αφορούν τη ζωή και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον τομέα της τέχνης τους. Διάσημοι αλλά και λιγότερο δοξασμένοι πρωταγωνιστές από τον χώρο της μουσικής, της φωτογραφίας, του χορού, και άλλων τεχνών θα παρελάσουν από τη μεγάλη οθόνη του Φεστιβάλ.





Γράφει η Δανάη Στυλιανού


 

 

 

Η ιδιοφυία που καθόρισε την πορεία του σύγχρονου χορού





O Ohad Naharin, ο φημισμένος χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Batsheva Dance Company είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga, του Tomer Heymann, Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό από πρόβες και παραστάσεις του καταξιωμένου χορογράφου, το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του σύγχρονου χορού.

H προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

 

 

Από φροντίστρια ηλικιωμένων, σταρ του youtube!





Στον ελεύθερό της χρόνο, η νεαρή φροντίστρια ηλικιωμένων Princess Shaw, ή κατά κόσμον Samantha Montgomery, γράφει τραγούδια και τα ανεβάζει στο youtube. Τι θα συμβεί όταν την ανακαλύψει o Kutiman, ένας διάσημος συνθέτης από το Ισραήλ και της δώσει φτερά για να πετάξει; Το ντοκιμαντέρ "Presenting Princess Shaw", του Ido Haar, είναι μια επίκαιρη ιστορία βγαλμένη μέσα από την καρδιά της ψηφιακής εποχής! 

Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον Κutiman, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας!

 

 

Το προσωπικό ταξίδι μιας καμεραγούμαν!





Ξαναμοντάροντας υλικό από διάσημα ντοκιμαντέρ της, (Citizenfour, Happy Valley, Fahrenheit 9/11, The Oath, The Invisible War), η καταξιωμένη διευθύντρια φωτογραφίας Kirsten Johnson δημιουργεί ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για το έργο της, επαναπροσδιορίζοντας τις σκηνές και τη σημασία τους με μία άκρως ενδιαφέρουσα τεχνική στο Cameraperson. Mια αποκαλυπτική ματιά και μια ωδή στη δύναμη της κινηματογραφικής μηχανής.

 

 

Η αποδόμηση μιας ροκ σταρ





Janis: Little Girl Blue είναι ο τίτλος του βιογραφικού ντοκιμαντέρ της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτιδας Amy Berg για την Janis Joplin, μια από τις πιο αξιοσημείωτες τραγουδίστριες rock & roll όλων των εποχών. Mια τραγική και παρεξηγημένη φιγούρα που συγκίνησε εκατομμύρια ακροατές, η Jοplin χάραξε νέους δημιουργικούς δρόμους στη μουσική, μέχρι τον πρόωρο θάνατό της το 1971, σε ηλικία 27 ετών, από υπερβολική δόση ηρωίνης. Για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, θα δούμε το άστρο της Joplin σε ένα κινηματογραφικό πορτραίτο μιας περίπλοκης, δυναμικής και συχνά καταπιεσμένης καλλιτέχνιδας.

 

 

#endchildmarriage Η ανήλικη νύφη που σώθηκε από το youtube!





Οι γονείς της ήθελαν να την πουλήσουν ως νύφη από τα 10 της σε όποιον πλήρωνε περισσότερο. Εκείνη έγραψε ένα τολμηρό τραγούδι εκφράζοντας την οργή της, και αυτό ήταν το διαβατήριό της από την κόλαση, στον παράδεισο. Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο η Joplin, όμως η 18άχρονη Αφγανή πρόσφυγας Sonita είναι για πολλές γυναίκες στο Αφγανιστάν η ηρωίδα τους. Ένα νεαρό κορίτσι το οποίο κατάφερε να γλιτώσει από τον καταναγκαστικό γάμο που σχεδίαζαν γι 'αυτή και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να γίνει τραγουδίστρια - ράππερ. Όταν με τη βοήθεια μουσικών παραγωγών γύρισε στα κρυφά ένα βίντεο ραπάροντας για την απαράδεκτη κατάσταση την οποία βίωνε, και το ανέβασε στο youtube, κινητοποιήθηκαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κσι τη βοήθησαν να γλιτώσει.

 Στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Rokhsareh Ghaem Maghami, η ζωή της Sonita μοιάζει σωστός εφιάλτης. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι στο Αφγανιστάν, από όπου κατάγεται το 60-80% των γάμων που γίνονται, είναι καταναγκαστικοί, ενώ στο Ιράν, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να τραγουδούν μόνες, χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση.   

Σήμερα η Sonita ζει στις ΗΠΑ και δουλεύει σκληρά πάνω στη μουσική της. Το ομώνυμο ντοκιμαντέρ σάρωσε τα βραβεία ανά το παγκόσμιο, ανάμεσα στα οποία και το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής & Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance, και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA)

 

 

Mapplethorpe: Look at the Pictures





Η ζωή του Robert Mapplethorpe ήταν ακόμα πιο εξωφρενική από τις φωτογραφίες του. Το ντοκιμαντέρ των Fenton Bailey και Randy Barbato σκιαγραφεί το πορτραίτο του καλλιτέχνη που μετέτρεψε τη σύγχρονη φωτογραφία σε τέχνη, με ένα όραμα που προκάλεσε πολιτιστικό πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Με σαδομαζοχιστικά στιγμιότυπα, την ακομπλεξάριστη έκφραση της σεξουαλικότητάς του, και φυσικά άπειρες γυμνές φωτογραφίες ο Mapplethorpe τα έβαλε με τα ταμπού μιας κοινωνίας που θεωρούσε το AIDS ως την τιμωρία της  ομοφυλοφιλίας. Ο Mapplethorpe κατόρθωσε να εντυπωσιάσει με την Τέχνη του και ακόμη και δεκαετίες μετά το θάνατό του να σοκάρει. Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ το γνωρίζουν και γι’ αυτό δίνουν αρκετό χρόνο στον θεατή να «κοιτάξει» τις φωτογραφίες του. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, πώς αντιδρά η κοινωνία στο φωτογραφικό υλικό του εκκεντρικού φωτογράφου; Δες το ντοκιμαντέρ με τα ανέκδοτα μέχρι σήμερα βίντεο και φωτογραφίες, μόνο αν είσαι άνω των 18!

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Accept Cyprus

 

Πληροφορίες:

www.filmfestival.com.cy

Facebook: Lemesos International Documentary Festival

Τηλέφωνο: 99517910

info@filmfestival.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ