Το EVS σε βοηθά να ταξιδέψεις και να συμμετάσχεις σε σχέδια εθελοντισμού

Είσαι νέος 17-30 και θες να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, να γνωρίσεις άλλους συνομήλικούς σου και να προσφέρεις σε εθελοντική βάση;

 


Article featured image
Article featured image


Η ζωή είναι ένα ταξίδι με προβλήματα για να λύσεις, με μαθήματα για να λάβεις και το σημαντικότερο με εμπειρίες για να ζήσεις.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα νέο να αναζητήσει τις εμπειρίες και ευκαιρίες που θα επιτρέψουν στο ταξίδι αυτό να κινηθεί βάσει των θέλω και των ιδεών του, αλλά και όσο το δυνατόν πιο γεμάτο από εμπειρίες και επαφές με ενδιαφέρον ανθρώπους.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήνει χαμένες ευκαιρίες όπως αυτές που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS), μέσω της οποίας οι νέοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του εξωτερικού και να έρθουν σε επαφή με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη.

Το σημαντικότερο; Τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία αυτή αφιερώνοντας τον χρόνο τους σε κάτι στο οποίο πιστεύουν, είτε αυτό είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη μεταναστών και ατόμων με αναπηρίες, ή παροχή μαθημάτων σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Το πρόγραμμα είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους, η οποία θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αλλά και να αποκτήσουν πρακτικές εμπειρίες.

Αυτό είναι κάτι που μπορούν να πιστοποιήσουν άλλωστε οι 100.000 εθελοντές που το EVS έχει υποστηρίξει στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Εθελοντές που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να προσφέρουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικές είναι και οι εμπειρίες που μας μεταφέρουν η Μαριλένα Τζούβα που πέρασε 9 μήνες στο Παλέρμο, και ο Γιώργος Ψαρρός, που έκανε εθελοντισμό στην Βουλγαρία.


Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία γιορτάζει φέτος τα 20χρονα της!


 

Μαριλένα Τζούβα, Ιταλία

«Είχα την ευκαιρία να ζήσω τη μοναδική εμπειρία του EVS στο υπέροχο Παλέρμο της Ιταλίας για 9 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Εννιά μήνες γεμάτοι από ιταλικά φαγητά, ιταλική γλώσσα και πολιτισμό, ταξίδια, γνώσεις και προσωπική εξέλιξη! Συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα με σκοπό την ενημέρωση μαθητών ηλικίας 8-15 ετών, σε δημοτικά και σχολεία μέσης εκπαίδευσης του Παλέρμο, για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωγραφία, ευρωπαϊκά ιδρύματα, ευκαιρίες και δικαιώματα). Φθάνοντας στο Παλέρμο, οι μόνες μου γνώσεις σε Ιταλικά ήταν το «CIAO» και «GRAZIE» (!), όμως στο τέλος του EVS μου μιλούσα άπταιστα Ιταλικά! Μετά το EVS, ο κόσμος δε μοιάζει πια ο ίδιος, γιατί η εξέλιξη που βιώνεις εσωτερικά σε αλλάζει, σε κάνει να ξεπερνάς εμπόδια, να κυνηγάς το όνειρο, να ξέρεις ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και να ζεις τις μέρες σου, σαν καθεμιά να είναι η τελευταία!»

 

Γιώργος Ψαρρός, Βουλγαρία

«Το EVS για μένα ήτανε και θα είναι ένας σταθμός στην ζωή μου μιας και μου άλλαξε αντιλήψεις, σκέψεις, ιδεώδη, γενικά το ποιος είμαι. Με έκανε να γνωρίσω μια άλλη οικογένεια, αυτήν του EVS, και με αυτήν την οικογένεια πέρασα απίθανες στιγμές, στιγμές που σου μένουν για πάντα στην καρδιά σου».

 

Αν όλα αυτά σ’ ακούγονται ενδιαφέροντα και είσαι νέος μεταξύ 17 - 30 ετών, καλό θα ήταν να το ψάξεις επικοινωνώντας με τον Οργανισμό Νεολαίας που μπορεί να σου προσφέρει καθοδήγηση και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιγραμματικά όμως καταγράφουμε εδώ τις πιο σημαντικές παραμέτρους του προγράμματος.

Το EVS δίνει την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν εθελοντικά (δηλαδή χωρίς αμοιβή), για περίοδο από 2 μέχρι και 12 μήνες σε ένα δημόσιο ή μη κυβερνητικό φορέα στο εξωτερικό, που ασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική προσφορά.

Σύμφωνα και με τη Λειτουργό Νεολαίας, Ευαγγελία Μηχανικού: «Το EVS αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για όσους νέους επιθυμούν να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις, να μάθουν μια ξένη γλώσσα, να γνωρίσουν νέους με διαφορετική κουλτούρα και να ενισχύσουν το βιογραφικό και την απασχολησιμότητά τους!»

Σημειώνεται ότι στη δράση αυτή ενθαρρύνεται και η συμμετοχή νέων οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε σωματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δυσκολίες. Μέσα από τη συμμετοχή τους ενισχύεται η προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ διευκολύνεται η ένταξη τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι το EVS δεν επιβαρύνει οικονομικά τον εθελοντή. Τα έξοδα διαμονής, διατροφής και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ταξιδιού καλύπτονται από το Πρόγραμμα «Erasmus+». Επίσης, παρέχονται στον εθελοντή δωρεάν μαθήματα γλώσσας, ενώ δίνεται και ένα συμβολικό ποσό κάθε μήνα για τα βασικά προσωπικά του έξοδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο EVS θα πρέπει να βρουν μια διαπιστευμένη οργάνωση από την Κύπρο που θα λειτουργήσει ως οργάνωση αποστολής τους, και μια οργάνωση ή φορέα στο εξωτερικό που θα αναλάβει τη φιλοξενία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εθελοντικής τους υπηρεσίας.

Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη Νεολαίας μπορεί να βρει κανείς ευκαιρίες εθελοντικής υπηρεσίας , όπως επίσης και τις διαπιστευμένες οργανώσεις από όλες τις χώρες της Ευρώπης που μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς αποστολής ή υποδοχής εθελοντών. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη δράση αυτή μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Erasmus+ www.erasmusplus.cy, στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη Νεολαίας ή να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 22402644.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ