Έρχεται κάτι νέο και πρωτοποριακό από την ΙΚΕΑ

Σε περιμένουν καινούριες κουβέρτες, πετσέτες, πιάτα, δίσκοι, αφίσες, μαξιλάρια, καλύμματα κρεβατιού και πολλά άλλα.

 


Article featured image
Article featured image

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία της ΙΚΕΑ με την ομάδα των Σουηδών σχεδιαστών 10-Gruppen, έρχεται μια νέα συνεργασία μεταξύ των δύο, με απότοκο τη νέα σειρά AVSIKTLIG.

Η 10-Gruppen, που θα πει «η ομάδα των 10», είναι μια ομάδα που συστάθηκε το 1970 στη Στοκχόλμη από νέους σχεδιαστές και το χαρακτηριστικό design της ομάδας ξεχωρίζει για το δυναμισμό και τη ζωντάνια του.

Με τη σειρά AVSIKTLIG της ΙΚΕΑ, τα μοτίβα και η σχεδιαστική προσέγγιση της 10-Gruppen λανσάρονται εκ νέου στο παγκόσμιο κοινό. Αυτή η συλλογή όμως δεν έχει να κάνει με τη νοσταλγία. Η 10-Gruppen ήταν πάντα προοδευτική και περίεργη για το μέλλον και τι βρίσκεται μπροστά μας, όπως άλλωστε και η ΙΚΕΑ.

Στην καρδιά της σειράς AVSIKTLIG βρίσκεται η έμφαση στη Σουηδική σχεδιαστική παράδοση, αλλά και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών σχεδιαστών όλων των ηλικιών και υπόβαθρων: είναι η δύναμη των ανθρώπων και των μοτίβων. Τρεις νέοι σχεδιαστές της ΙΚΕΑ - Hanna Dalrot, Ida Pettersson και Iina Vuorivirta - συνεργάστηκαν στενά με τα ιδρυτικά μέλη της 10-Gruppen.

Για τη σειρά AVSIKTLIG, έχουν ξανα-δουλευτεί κάποια πρωτότυπα σχέδια της 10-Gruppen και έχουν ερμηνευθεί εκ νέου, σε μια νέα συλλογή από εφαρμογές για υφάσματα, κουβέρτες, πετσέτες, πιάτα, δίσκους, αφίσες, μαξιλάρια, καλύμματα κρεβατιού, κεραμικά, χαρτί, ακόμα και καλύμματα καναπέδων για τον δημοφιλή καναπέ KLIPPAN.

Αυτό που είναι προφανές  παρατηρώντας τα τελικά προϊόντα είναι πως τα σχέδια δεν έχουν ηλικία. Είναι το ίδιο τολμηρά και επίκαιρα σήμερα όπως ήταν και στη δεκαετία του 1970 και μεταδίδουν μια νεανική  και δυναμική ενέργεια.

Το 2015, ενώ εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, η 10-Gruppen αποφασίζει να κλείσει τις επιχειρήσεις της και η ΙΚΕΑ αποκτά το απόθεμα των  προϊόντων και των σχεδίων της, το οποίο είναι πραγματικός θησαυρός. Μια ιστορία τελειώνει αλλά πλέον, με τη νέα σειρά AVSIKTLIG, μία νέα ιστορία ξεκινά, καθώς αυτά τα μοναδικά σχέδια θα είναι πλέον διαθέσιμα για τους πελάτες της ΙΚΕΑ ανά τον κόσμο μέσα στο 2017.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ