«When Harry met Sally» στο θερινό σινεμά

Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, πάμε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στην Παλιά Λευκωσία.

 


Article featured image
Article featured image

Εκεί, θα προβληθεί στο Θερινό Σινεμά που έχει στηθεί, η ώρα 21.00, η ταινία».

Όταν ο Χάρυ γνώρισε τη Σάλι και η Meg Ryan με τον Billy Crystal συναντήθηκαν με τον Rob Reiner (σκηνοθέτη) και την Nora Ephron (συγγραφέα), το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στη μεγάλη οθόνη υπό τη μορφή ενός από τα πιο γνωστά αισθηματικά κομεντί της έβδομης τέχνης.

Η υπόθεση, από τις πιο συνηθισμένες σε τέτοιου είδους ιστορίες. Ένα ζευγάρι γνωρίζεται τυχαία σε κάποια περίοδο της ζωής του και όταν συναντιούνται ξανά αρκετά χρόνια μετά, αποφασίζουν να γίνουν φίλοι για να καταλήξουν στο τέλος της ταινίας εραστές και παντρεμένοι. Ο τρόπος όμως με τον οποίο χειρίζεται την ιστορία ο σκηνοθέτης, κάθε άλλο παρά συνηθισμένος είναι.

Κατά πρώτο λόγο, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας υπάρχουν ευφυή ευρήματα που βοηθούν την πλοκή και αφήνουν μυστηριώδεις υπόνοιες σχετικά με το τέλος της ιστορίας. Κλασικό παράδειγμα τα ηλικιωμένα ζευγάρια που περιγράφουν πως γνωρίστηκαν, πότε παντρεύτηκαν και πόσα χρόνια είναι μαζί.

Έπειτα, έτσι όπως μπλέκεται η ιστορία των δύο πρωταγωνιστών, από το στάδιο του φλερτ και της αντιπαράθεσης να περάσουν στην απλή γνωριμία, ύστερα στη φιλία με τα βλέμματα που λένε περισσότερα από ό,τι πιστεύουν οι ίδιοι, έπειτα στον έρωτα και την αντιπαράθεση, δημιουργείται η αίσθηση της αμφιβολίας για την κατάληξη του ζευγαριού κι αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει την ταινία να διαφέρει.

Πολλές σκηνές της ταινίας προκαλούν χαμόγελα με το χιούμορ των διαλόγων, αλλά γενικά η συνολική αίσθηση του έργου είναι αυτή της γλυκόπικρης, νοσταλγικής γεύσης που αποπνέεται από την προσπάθεια των πρωταγωνιστών για την ανακάλυψη της πραγματικής αγάπης και της διερεύνησης της φιλίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ