«Τα ντοκιμαντέρ που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί!»

Μερικές μόνο μέρες πριν την έναρξη του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου, ρωτούμε 8 φανατικούς θεατές του Φεστιβάλ, ποιο ντοκιμαντέρ έχουν ξεχωρίσει από το φετινό πρόγραμμα!

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Δανάη Στυλιανού

 

Άντρια / Συνθέτρια - Μουσικός - Περφόρμερ

Ανυπομονώ να δω το Presenting Princess Shaw γιατί η πορεία της Samantha μπορεί να εμπνεύσει εύκολα όσους προσπαθούν να επιμένουν να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι στην βιομηχανία της μουσικής. Πιστεύω πως είναι ένα film που θα μεταδώσει πολλή μαγεία και πολλά χαμόγελα.

 

 

Kατερίνα / Ζωγράφος - Art Therapist

Πώς κατάφερε o αυτιστικός Owen Suskind και η οικογένειά του να δημιουργήσουν μια δίοδο επικοινωνίας μέσα από τα κινούμενα σχέδια της Disney?Λόγω της ενασχόλησής μου με την τέχνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει μέσο θεραπείας για διάφορα προβλήματα, είμαι πολύ περίεργη να δω το Life, Animated!

 

 

Αρτέμης / Γραφίστας

Θέλω πάρα πολύ να δω το A Strange Love Affair With Ego γιατί, αλήθεια, νομίζω αυτή η πάλη του "είναι" με του επιμελημένου είναι στον καθένα (μας) και μετά με την έξω κοινωνία, είναι κάτι που – ειδικά σήμερα – έχει πάρει ολότελα νέο νόημα.  

 

 

Αντρέας / Μουσικός

Κυπριακή παραγωγή. Κύπριοι δημιουργοί. Τόποι που οι νεότεροι από εμάς γνωρίσαμε και αγαπήσαμε έστω και αργά. Αναμένω με ανυπομονησία να δω το ντοκιμαντέρ για τη Γιαλούσα των Χρίστου Γεωργίου & Γιώργου Κούμουρου Ύστερα μένει η θάλασσα! 

 

 

Αναστασία / HR Manager

Θέλω πολύ να δω το Don Juan, γιατί με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του αυτισμού, και κυρίως το πώς το αντιμετωπίζει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και το κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

 

 

Φίλιππος / Φοιτητής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου – Πολυμέσα και Γραφικές Τέχνες

Από το φετινό πρόγραμμα ξεχώρισα το Αt Home in the World. Eίναι φοβερή η κίνηση της Δανίας και του Ερυθρού Σταυρού να δημιουργήσουν ένα σχολείο σαν κι αυτό και να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο τα μικρά προσφυγόπουλα. Διαφορετικά πως θα μπορουσαν αυτά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν; Περισσότερο, αυτό που με κάνει να ανυπομονώ πολύ να δώ το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι η ματιά αυτών των παιδιών. Πώς βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση γύρω τους, πώς αντιλαμβάνονται τα δεδομένα αυτά, και πώς η καταπληκτική τους δασκάλα, η Dorte, τους βοηθά να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητές τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή.

 

 

Nάταλι / Videographer

Η ταινία που ξεχωρίζω από το πρόγραμμα είναι το Cameraperson. Χρησιμοποιώ κι εγώ συνέχεια το βίντεο, και με ενδιαφέρει πολύ να δω πώς σκέφτεται και πώς δουλεύει η  Kirsten Johnson  μα κυρίως πώς επικοινωνεί με το "θέμα" της μέσα από την κάμερα, την οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να αφηγηθεί πραγματικές ιστορίες. Είμαι περίεργη να μάθω πώς εξελίχθηκε η σχέση της με την κάμερα και αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ότι η Johnson αφηγείται ιστορίες μέσα από σκηνές που έχει ήδη τραβήξει, δίνοντάς τους μια διαφορετική αφηγηματική, και εμποτίζοντάς τες με δικές της προσωπικές εμπειρίες.

 

 

Οδυσσέας / Ηθοποιός

Σίγουρα το Sonita! Τα ντοκιμαντέρ με παιδιά και εφήβους έχουν συνήθως το πιο αυθόρμητο, καθαρό και ειλικρινές υλικό. Πόσο μάλλον όταν τα παιδιά αυτά αντιστέκονται και αντιδρούν σε κοινωνικά και πατριαρχικά στερεότυπα που επιβάλλονται αυταρχικά στις επόμενες γενιές και στις γυναίκες.  Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον από το να παρατηρείς έναν άνθρωπο που δεν τον κυβερνά το κοινωνικό του φύλο αλλά άλλες αξίες όπως η ελευθερία και ο αυτοπροσδιορισμός.

 

Δες όσα απ’ αυτά μπορείς και άλλα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, 1-8 Αυγούστου 2016, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό.

 

Facebook: LemesosInternationalDocumentaryFestival

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: www.filmfestival.com.cy

Είσοδος: €2 ανά ταινία, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

INFO: 99517910, info@filmfestival.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ