«Η τύχη είναι με αυτούς που δουλεύουν σκληρά»

Αν έχεις δει το βιντεοκλίπ της Lady Gaga για το «Born this Way» τότε αυτόματα έχεις δει τη δουλειά του Kobi Levi.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Kobi είναι Ισραηλινός σχεδιαστής παπουτσιών, απίστευτα ταλαντούχος, του οποίου όμως τα σχέδια απέχουν μακράν από τα συμβατικά σχέδια παπουτσιών που έχεις στο μυαλό σου.

Τα designs του παραπέμπουν σε αντικείμενα καθημερινά, σε φρούτα, σε πουλιά και ζώα, σε πράγματα που ποτέ δεν σκέφτηκες ότι μπορούν να φορεθούν στα πόδια σου.

Ίσως γι’ αυτό και επέλεξε ένας από τους στυλίστες της Gaga ένα σχέδιό του, ίσως γι’ αυτό και οι μετοχές του Kobi Levi στην βιομηχανία της μόδας εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Ο ίδιος πάντως παραμένει σεμνός και ταπεινός, ενώ ισχυρίζεται πως η χρυσή συνταγή της επαγγελματικής επιτυχίας περιλαμβάνει οπωσδήποτε συστατικά όπως η σκληρή δουλειά, η ακεραιότητα, η περιέργειας και το πάθος.

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στο πρόσφατο TEDxNicosia, όπου είχαμε ακολουθήσει και τα δικά του Ίχνη, μιλήσαμε μαζί του έτσι ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα πως προκύπτουν τα πρωτοποριακά σχέδιά του, τα οποία σαφώς και προκαλούν τους παραδοσιακούς ορισμούς του σχεδίου, της τέχνης και της μόδας, τοποθετώντας τα σε μια δικιά τους κατηγορία.


Αν ξεκινήσω να σκέφτομαι και να λέω «αυτό πρέπει να πουλήσει», η δουλειά μου αυτόματα θα αλλάξει και θα γίνει εμπορική.


Θεωρείς ότι αυτό που ουσιαστικά εκτίναξε τις μετοχές σου στα ύψη ήταν η επιλογή του σχεδίου «Double Boot» από την Lady Gaga για τις ανάγκες του βιντεοκλίπ της για το «Born this Way» ή ήσουν κοντά στην επιτυχία άσχετα από αυτό;

Πιστεύω ό,τι το ένα επηρέασε από το άλλο. Υποθέτω πως, αρχικά, το online buzz που υπήρξε εκείνο το διάστημα τράβηξε την προσοχή των στυλιστών της Gaga, εξ ου και επέλεξαν τις μπότες μου για την εμφάνισή της στο βίντεο, ενώ στην συνέχεια προφανώς η εξέλιξη αυτή επηρέασε και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το buzz. Είναι, πάντως, πολύ κολακευτικό να εμφανίζεσαι στον κόσμο της Gaga.

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που έκανες αμέσως μετά τη διαφήμιση από την Gaga, έτσι ώστε να «εκμεταλλευτείς» το γεγονός;

Αρχικά, ήμουν πολύ περίεργος να δω το βίντεο και χάρηκα πάρα πολύ που είδα το design μου σε αυτό το project. Είναι ένα όμορφο βίντεο, το όλο look και η ατμόσφαιρα του είναι μοναδική. Τα emails από τον κόσμο άρχισαν να έρχονται αμέσως μετά την προβολή του, δεν χρειάστηκε να πω εγώ τίποτα. Λόγω του ότι ο στυλίστας της σε αυτό το βίντεο, Nicola Formichetti, έδωσε τα credits στο blog του, ήταν εύκολο για κάποιος να έρθει σε επαφή με τη δουλειά μου.


Είναι πολύ κολακευτικό να εμφανίζεσαι στον κόσμο της Gaga.




Πιστεύεις στην τύχη;

Πιστεύω ότι η τύχη είναι με αυτούς που δουλεύουν σκληρά.

Ποια είναι η χρυσή συνταγή γενικότερα για να πετύχεις επαγγελματικά;

Ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς, ακεραιότητας, περιέργειας και πάθους.

Γιατί σχεδιάζεις παπούτσια και όχι για παράδειγμα ρούχα ή κάποιο άλλο αξεσουάρ; Τι είναι αυτό που έχουν τα παπούτσια το οποίο σε δελέαζε πάντα;

Βλέπω τα παπούτσια ως γλυπτά που φοριούνται, τα οποία όμως μόλις φορεθούν αποκτούν ζωή. Επίσης, τα παπούτσια είναι ένα αξεσουάρ απαραίτητο και όχι απλά κάτι που θα το φορέσουμε ως διακοσμητικό. Μου αρέσει που σχεδιάζω για την κάθε γυναίκα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας. Τα παπούτσια έχουν ένα πολύπλοκο τρισδιάστατο σχήμα το οποίο αποτελεί πάντοτε πρόκληση σε ότι αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του -μου αρέσει όμως η πρόκληση και παράλληλα έχω εθιστεί στο συναίσθημα που προκύπτει κάθε φορά που βλέπω να γεννιέται ένα νέο design.

 


Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην Κύπρο είναι ο ενδιαφέρον συνδυασμός των παραδοσιακών στοιχείων με τα μοντέρνα.


Θα έλεγες ό,τι, καθένα από τα παπούτσια σου, καθένα από τα σχέδιά σου, έστω κι αν κάποια από αυτά είναι πολύ περίεργα, θα βρουν μια μέρα τον κατάλληλο αγοραστή;

Λοιπόν, σχεδιάζω και δημιουργώ καινούργια παπούτσια όταν είμαι σίγουρος ότι η νέα ιδέα μου είναι καλή, θα «μιλήσει» σε κόσμο και θα τους κάνω ευτυχισμένους, είτε αγοράζοντας ένα ζευγάρι παπούτσια είτε απλώς βλέποντας το σε μια φωτογραφία. Αν ξεκινήσω να σκέφτομαι και να λέω «αυτό πρέπει να πουλήσει», η δουλειά μου αυτόματα θα αλλάξει και θα γίνει εμπορική, αφού αυτός είναι και ο σκοπός του εμπορικού design. Πρώτιστος στόχος μου, μέσω της δουλειάς μου, είναι η ίδια η δημιουργία. Άρχισα να σχεδιάζω παρουσιάζοντας τα σχέδια μου ως τη δική μου μορφή τέχνης, χωρίς να έχω κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου βοήθησαν τα σχέδια μου να διαδοθούν παντού. Οπότε, υποθέτω πως, αν κάτι κάνει ευτυχισμένο εμένα, κάνει επίσης ευτυχισμένους κι άλλους ανθρώπους, και τελικά αυτό το κάτι φτάνει σε μέρη που δεν φανταζόμουνα ποτέ.

Ποιο είναι το σχέδιο που είναι trademark Kobi Levi;

Τα μοντέλα που αντιπροσωπεύουν τη δουλειά μου περισσότερο είναι τα «Chewing-Gum» (βλ. φωτογραφία στο τέλος του άρθρου), «Miao», «Banana» και «Coffee», αφού πρόκειται για νέες δημιουργίες που απεικονίζουν την πραγματικότητα έτσι όπως την έχουν «συλλάβει» τα δικά μου μάτια, ενώ παράλληλα έχουν και μια δόση χιούμορ.



Δες περισσότερη δουλειά του Kobi Levi

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που άκουσες για κάποιο ή κάποια από τα σχέδιά σου;

Καλύτερο κομπλιμέντο είναι πιστεύω όταν μου λένε «πώς μπορεί να μην το έχει σκεφτεί κανείς πριν από σένα;», εννοώντας πως αυτό είναι ένα σχέδιο που μοιάζει να υπήρχε πάντα.


Πρώτιστος στόχος μου, μέσω της δουλειάς μου, είναι η ίδια η δημιουργία. Θα ήθελα να δημιουργώ συνέχεια, δεν έχει σημασία τι.


Ιδανικά, τι θα ήθελες να καταφέρεις μακροπρόθεσμα μέσω της δουλειάς σου; Ποιο είναι το όραμά σου;

Αρχικά, θα ήθελα να δημιουργώ συνέχεια, δεν έχει σημασία τι. Επίσης, θα ήθελα να κάνω τη δουλειά μου λίγο πιο προσιτή και να τη διαθέσω σε καταστήματα, έτσι ώστε ο κόσμο να μπορεί να τα δει και να τα δοκιμάσει.

 


Βλέπω τα παπούτσια ως γλυπτά που φοριούνται, τα οποία όμως μόλις φορεθούν αποκτούν ζωή. Επίσης, τα παπούτσια είναι ένα αξεσουάρ απαραίτητο και όχι απλά κάτι που θα το φορέσουμε ως διακοσμητικό.


Πως ήταν η ολιγοήμερη παραμονή σου στην Κύπρο; Πρόλαβες να σχηματίσεις άποψη για το στυλ των Κυπρίων, αλλά και την αισθητική μας ως λαός;

Η συμμετοχή μου στο TEDxNicosia ήταν και η πρώτη μου επίσκεψη-εντύπωση για την Κύπρο. Ήταν μια γρήγορη αλλά υπέροχη επίσκεψη και εμπειρία. Αυτό που παρατήρησα γενικότερα και μου έκανε εντύπωση στην Κύπρο είναι ο ενδιαφέρον συνδυασμός των παραδοσιακών στοιχείων με τα μοντέρνα. Η αλήθεια, δεν είχα και πολύ χρόνο έτσι ώστε να σχηματίσω άποψη για το στυλ του Κύπριου, αλλά θεωρώ εντούτοις πως αυτό το μείγμα παράδοσης και μοντέρνου είναι ένα ουσιώδες στοιχείο μέσα από το οποίο προκύπτει ένα μοναδικό «κυπριακό look».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ