Μια ανεξάρτητη Σκωτία

Article featured image
Article featured image

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα συνεργαστεί στενά με τη βόρεια Αγγλία, ώστε να τονώσει την οικονομία της και να ενισχύσει τις ευκαιρίες απασχόλησης, αναμένεται να υποστηρίξει την Τετάρτη ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μια πιθανή απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σάλμοντ αναμένεται να μιλήσει με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί εθνική εορτή της Αγγλίας, όπου θα τονίσει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σκωτίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κλονιστούν στην περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ωστόσο η διαφορά μεταξύ του Ναι και του Όχι έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Σάλμοντ υποστηρίζει ότι η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής θα παραχωρήσει το δικαίωμα στη Σκωτία να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για την πορεία της χώρας, αντί να της επιβάλλονται οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι λοιπές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου -η Αγγλία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία- αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, υποστηρίζοντας ότι η 307 ετών μεταξύ τους σχέση είναι ισχυρότερη ως έχει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ