Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης

Κάθε βράδυ είμαστε εκεί, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού, δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο.

 


Article featured image
Article featured image

Παρακολουθούμε αθέατες πτυχές της πραγματικότητας στη μεγάλη οθόνη, τις οποίες αναδεικνύει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

Κάθε βράδυ, μέχρι τις 8 Αυγούστου, προβάλλονται τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Σήμερα, Πέμπτη (4 Αυγούστου), θα δούμε μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, μια ταινία που χρειάστηκε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί και μια ιστορία ζήλιας ανάμεσα σε δύο αδερφές.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τις ταινίες που θα προβληθούν σήμερα Πέμπτη, 4 Αυγούστου:

 

Life, Animated (18.30)

Η ιστορία του Owen Suskind, ενός νέου άντρα που δεν μπορούσε να μιλήσει όταν ήταν παιδί, μέχρι που μαζί με την οικογένεια του ανακάλυψε ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας, μέσα από τα κινούμενα σχέδια του Disney. Αυτή η συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του Owen, τον ακολουθεί στα πρώτα του ανεξάρτητα βήματα ως ενήλικας. Ο πατέρας του, Ron Suskind, έγραψε την ιστορία του γιου του, η οποία έγινε μπεστ σέλερ. Στα τρία του χρόνια, ο Owen ξαφνικά και ανεξήγητα σταμάτησε να μιλά, και για χρόνια αδυνατούσε να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του. Με τον καιρό, και μέσα από τις αμέτρητες φορές που παρακολούθησε τα κλασσικά του Disney, ο Owen ανακαλύπτει τρόπους που τον βοηθούν να καταλάβει πολύπλοκα κοινωνικά μηνύματα και να επανασυνδεθεί με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Η ιστορία του Owen είναι μια συγκινητική αποτύπωση των τρόπων με τους οποίους οι ιστορίες μας βοηθάνε να αντέξουμε στο σκοτάδι και να οδηγηθούμε στο φως. 

 

The Islands and the Whales (20.30)

Μετά από τέσσερα χρόνια γυρισμάτων σε μικρές κοινότητες ψαράδων στα Νησιά Φερόε, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια ανήσυχη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οι διεθνείς πιέσεις απειλούν τις παραδοσιακές μεθόδους ψαρέματος και κυνηγιού των νησιωτών.

 

A Strange Love Affair with Ego (22.30)

Από τον καιρό που ήταν μικρό κορίτσι, η σκηνοθέτης Ester Gould θαύμαζε την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση στης μεγαλύτερης της αδελφής, Rowan, της οποίας η αστείρευτη δημιουργικότητα και η φυσική της ομορφιά έκαναν του πάντες γύρω της να ζηλεύουν. Είχε τον κόσμο στα πόδια της, ενώ τα όρια της ήταν το σύμπαν. Μπορεί όμως αυτή η ανεπτυγμένη αίσθηση της αξίας σου να σε οδηγήσει μακριά; Η αυτοπεποίθηση εκτιμάται ιδιαίτερα, μέχρι που εξελίσσεται σε μια καταστροφική υπερεκτίμηση του εαυτού. Με αυτή τη διεισδυτική, αποκαλυπτική, προσωπική εξομολόγηση, η Gould εξερευνά την αυξανόμενη εμμονή της κοινωνίας μας με τον εαυτό. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πίεση να έχεις μια φανταστικά επιτυχημένη ζωή είναι εντονότερη από ποτέ. Η σκηνοθέτης ακολουθεί διάφορους φαινομενικά επιτυχημένους ανθρώπους καθώς βγαίνουν, κοινωνικοποιούνται και συμμετέχουν στον κόσμο της τέχνης, καθώς σχολιάζουν σε συζητήσεις και συνεντεύξεις τα επίπεδα αυτοπεποίθησης που επιδεικνύουν και πώς αυτό σχετίζεται με τον πραγματικό τους «εαυτό». Παράλληλα, μέσω ονειρικών αναπαραστάσεων αποσπασμάτων από την αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο αδελφές, μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία της αδελφής της σκηνοθέτη, Rowan. Η Gould αρχίζει να αμφισβητεί τις ενδιαφέρουσες ιστορίες της αδελφής της, κάτι που οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ