Αστρονομική βραδιά στην Κυπερούντα [με αφορμή τη βροχή διαττόντων αστέρων]

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και φέρουν το όνομα Περσείδες.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φροντιστηρίων Φάκα, το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016, με  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και ταυτόχρονα η σελήνη που θα είναι 9 ημερών, θα προχωρά προς την δύση της.

Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

 

Αστρονομική Βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας

Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016, κατά τις ώρες 21.00-23.00 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06ω και 05λ το πρωί.

Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Φέτος, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή η εκδήλωση καθότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια, για τον σκοπό αυτό.

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος  θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για πληροφορίες: Τηλ. 22-432219, 25-532757, 99-131405, 99-643212 και τηλέφωνο Νοσοκομείου Κυπερούντας 25-806700.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ