«Με άγγιξε το νερό και ήδη δημιουργήθηκαν εξανθήματα»

Η κατάσταση του νερού στον κόλπο Guanabara, όπου διεξάγεται το άθλημα της ιστιοπλοΐας στους 31ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης πριν την έναρξη των Αγώνων, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου στο Ρίο, Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

 


Article featured image
Article featured image

«Με άγγιξε το νερό και ήδη δημιουργήθηκαν εξανθήματα», έλεγε Κύπρια φωτογράφος, η οποία ανέβηκε σε βάρκα για να ακολουθήσει τη δράση της ιστιοπλοΐας.

Οι αθλητές ερωτούνταν συνεχώς για το θέμα και αποκάλυπταν διαφορετικά περιστατικά που τους τύγχαναν.

«Σε μια από τις επισκέψεις μου στο Ρίο για προπόνηση, κατέληξα μια μέρα σε κλινική, λόγω μόλυνσης», είπε ο Ανδρέας Καριόλου. Άλλος συναθλητής του Κερυνειώτη, από την Αργεντινή, χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα πίσω στην πατρίδα του, για περίθαλψη λόγω μόλυνσης.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον τα μισά από τα λύματα της πόλης των εκατομμυρίων κατοίκων καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στον κόλπο Guanabara, με το νερό έτσι να περιλαμβάνει επικίνδυνους ιούς και βακτήρια.

«Αρκετό νερό κατέληγε μέσα στη βάρκα μας και απ΄ αυτό που μαζευόταν, φαινόταν ότι ήταν βρώμικο», έλεγε η φωτογράφος.

Τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να εντοπίζουν σκουπίδια που επιπλέουν και να τα μαζεύουν. Αξιοποιούν επίσης πλωτά φράγματα για να συγκρατούν τα σκουπίδια, αλλά και διαλυτικά για να αντιμετωπίζουν τα βακτήρια. Επιπλέον, ζητούν από τους αθλητές να προσέχουν την υγιεινή τους, με τη χρήση αντιβακτηριδιακών μετά που μπαίνουν στο νερό.

Ο Παύλος Κοντίδης και ο Ανδρέας Καριόλου, οι δύο Κύπριοι ιστιοπλόοι στο Ρίο, χρησιμοποιούν μια σειρά από φάρμακα για προστασία και πλένονται καλά, τηρώντας τη χρήση τους ευλαβικά κάθε φορά που βγαίνουν από το νερό. Όμως και πάλι, δεν μπορούν να είναι 100% ασφαλείς.

«Πάντως, επειδή ήρθα πέρσι και πρόπερσι εδώ, πρέπει να πω ότι τώρα είναι πολύ πιο καλές οι συνθήκες. Αλλά και πάλι βλέπεις σκουπίδια και νεκρά ζώα να επιπλέουν», μας είπε ο Ανδρέας Καριόλου στη μικτή ζώνη, μετά που ολοκλήρωσε μια από τις διαδρομές του στη Μαρίνα ντα Γκλόρια.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη ΔΟΕ, ήταν και αυτό του καθαρισμού του μολυσμένου κόλπου. Αποδείχτηκε όμως ότι ένα τέτοιο έργο θα χρειαζόταν είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί και όχι επτά που είχε στη διάθεση της η πόλη από το 2009 όταν έλαβε το χρίσμα από τη ΔΟΕ. Και με την πόλη και πολιτεία του Ρίο να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μάλλον δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα η κατάσταση του κόλπου Guanabara.

«Οι συνθήκες στο νερό δεν είναι καθόλου καλές, όμως όπως είναι άσχημες για μένα, είναι άσχημες και για τους αντιπάλους μου. Έτσι θα είμαστε όλοι στο ίδιο σημείο εκκίνησης», είπε ο Παύλος Κοντίδης.

Η συζήτηση, πάντως, για την κατάσταση του νερού του κόλπου δεν αποτελεί αγαπημένο θέμα για τους αθλητές, που βλέπουν την προσοχή να μετατοπίζεται από τους ιδίους σε ένα άλλο θέμα.

Όμως παραμένει το γεγονός ότι οι αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται σε νερά με ανθρώπινα περιττώματα.


πηγη: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ