«Έμπνευση μου είμαι εγώ, το σώμα μου και οι εμπειρίες μου»

Αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων, λαδομπογιές, κομμάτια από εικόνες, ακόμη και φωτογραφίες του ίδιου της του σώματος χρησιμοποιεί η Κύπρια εικαστικός Μαρία Νεοφύτου για να δημιουργήσει.

 


Article featured image
Article featured image

Ελευθερώνει τη φαντασία και με την τεχνική του κολλάζ φτιάχνει αριστουργήματα, τα οποία είτε τα κορνιζάρει, είτε τα αποτυπώνει σε μοναδικές πετσέτες θαλάσσης, μαξιλαράκια και σε διάφορα άλλα αντικείμενα που φέρουν την υπογραφή της.   

Η Μαρία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στις Καλές Τέχνες, κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Να ανοίξει δηλαδή μια γκαλερί στη Λεμεσό, η οποία θα την εμπνέει για να φτιάχνει όλο και περισσότερες μοναδικές δημιουργίες.  

Με αφορμή τη νέα γκαλερί που άνοιξε, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια σύντομη κουβεντούλα μαζί της. 

 

Ονόμασες την γκαλερί σου fragments. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω από αυτό;

Ναί, συμβολίζει τα κομμάτια που χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω κολλάζ αλλά και παράληλα πίνακες. Ιδιαίτερα τα θραύσματα του γυναικείου σώματος, όπως άλλωστε είναι και το concept μου.

 

Για ποιο λόγο άνοιξες μια γκαλερί;

Ήταν όνειρο μου να ανοίξω δική μου γκαλερί και παράλληλα να έχω τον δικό μου προσωπικό χώρο για να δουλεύω, ένα χώρο όπου με εμπνέει να δημιουργώ και να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο. H Fragments που βρίσκεται στη στοά Λανίτης στην οδό Ανεξαρτησίας έχει χρώμα και όμορφες ιδέες για να ανανεώσει κανείς το χώρο και το γραφείο του. 

 



Γιατί επιλέγεις να ασχοληθείς με την τεχνική του κολλάζ;

Η τεχνική του κολλάζ ελευθερώνει τη φαντασία μου όταν δημίουργω, κόβοντας εικόνες αρχίζω να φαντάζομαι σουρεαλιστικές συνθέσεις που έπειτα είτε κορνιζάρονται, είτε εξελίσσονται σε πίνακες.

 

Περιέγραψε μας το concept των δημιουργιών σου;

Σαν γυναίκα καλλιτέχνης, για εμένα, έμπνευση μου είμαι εγώ, το σώμα μου και οι εμπείριες μου. Τα τελευταία χρόνια μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον οι τρόποι με τους οποίους διαφέρουν οι άντρες από τις γυναίκες και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιώ το δικό μου σώμα σαν βάση της δουλείας μου, σαν καθρέφτη, και όχι ότι προτιμώ το ένα φύλλο περισσότερο από το άλλο. Δεν θα μπορούσα να βρώ καλύτερο παράδειγμα από τον εαυτό μου για να φωτογραφίσω, να τυπώσω και να χρησιμοποιηθεί για να αντικατοπτρίσει τις ιδέες μου.


Η τεχνική του κολλάζ ελευθερώνει τη φαντασία μου 




Τι υλικά χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις;

Ερευνώντας ανακαλύπτω διάφορες φωτογραφίες από περιοδικά, ή από εικόνες που βρίσκω στο internet που με εμπνέουν, ακόμα και φωτογραφίες του ίδιου μου του σώματος για τα κολλάζ, επίσης χρησιμοποιώ λαδομπογίες σε καμβά για τη δημιουργία των πινάκων.

 

Το να τυπώνεις σε πετσέτες θαλάσσης είναι τέχνη; Τι είναι τέχνη;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Η διαδικασία για να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης αρχίζει από ένα λευκό καμβά. Το έργο τέχνης πηγάζετε από μια ίδεα ή ένα συναίσθημα που θέλω να μεταδώσω. Δημιουργώ τα κολλάζ και τους πίνακες για να μοιραστώ αυτές τις ιδεές με το κοινό που τα βλέπει, για να τους κάνω είτε να ταυτιστούν ή να εμπνευστούν από αυτά. Ο κόσμος είναι με την ιδέα ότι η τέχνη έχει περιορισμένους τρόπους παρουσίασης και εγώ θέλω να δείξω ότι μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο.

Η ιδέα του design, είναι ένα είδος τέχνης πάνω σε αντικείμενα όπως οι πετσέτες και άλλα δεν είναι για να επινοήσω κάτι καινούργιο αλλά για να αναπαράγω και να μεταβιβάσω κάτι που ήδη υπάρχει για ένα σκοπό, την χρήση αυτού.

 



Μπορείς να κάνεις και σχέδια customize, κατά παραγγελία;

Προσπαθώ να δημιουργώ σύνεχεια καινούργια κολλάζ, στο κατάστημα μου όμως δεν ύπαρχουν όλα τα σχέδια τυπωμένα σε μαξιλάρια ή πετσέτες θάλλασας, για παράδειγμα. Μπορεί όμως κάποιος, αν θέλει συγκεκριμένο κολλάζ αποτυπωμένο ή και πίνακα να το παραγγείλει.

 

Τις δημιουργίες σου τις βρίσκουμε μόνο στη γκαλερί σου ή και κάπου άλλου;

Προς το παρών, μπορείτε να τις βρείτε μόνο στην γκαλερί μου.


 

Η διαδικασία για να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης αρχίζει από ένα λευκό καμβά. 




Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Στόχος μου πρώτα από όλα είναι να συνεχίσω να δημιουργώ και παράλληλα να μεταδίδω στον κόσμο που αγαπάει την τέχνη το δικό μου πάθος για αυτή.

 

Θεωρείς ότι η Κύπρος ευνοεί την καλλιτεχνική δημιουργία σε βαθμό που να καλύπτεται βιοποριστικά κάποιος καλλιτέχνης;

Δύσκολα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο γιατί πιστεύω πως οι φιλότεχνοι στην Κύπρο αυξάνονται. Υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και αυτό οφείλεται στο πάθος του καλλιτέχνη για δημιουργεία, καινούργιες ιδεές και τη μετάδωση στον κόσμο. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και δεν τα παρατάς πιστεύω πως ναι γίνεται.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ