Οι αδέσποτοι σκύλοι στην Πάφο

Article featured image
Article featured image

Αύξηση των περιστατικών οχληρίας με σκύλους σημειώνεται, σύμφωνα με τους αρμοδίους, στη δημαρχούμενη περιοχή Πάφου, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης αφού αρκετοί κάτοχοι σκύλων εγκαταλείπουν τα ζώα τους τη στιγμή που δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

Σύμφωνα με τους Πέτρο Πέτρου, Ανώτερο Υγειονομικό Επιθεωρητή στο Δήμο Πάφου, και Γεώργιο Φοίβου, Επιστάτη στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ο οποίος έχει τη γενική ευθύνη για τον έλεγχο και την καταγραφή σκύλων, 67 αδέσποτα σκυλιά συνέλαβε η αρμόδια Αρχή του Δήμου Πάφου το 2013 ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 προχώρησε ήδη στη σύλληψη 35 σκύλων.

Αυτό, όπως ανέφεραν, καταδεικνύει ότι «το 2014 η υπηρεσία θα προχωρήσει στη σύλληψη περισσοτέρων σκύλων από ότι το 2013».

Άδεια από το Δήμο

Αναφερόμενος ο κ. Πέτρου στις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι κάτοχοι σκύλων και οι οποίες προνοούνται στον περί Σκύλων Νόμο αλλά και στις συνέπειες που επισύρει η μη συμμόρφωση προς αυτές, είπε πως κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να κατέχει σκύλο, εκτός εάν έχει εφοδιαστεί με τη σχετική άδεια κατοχής η οποία εκδίδεται από το Δήμο Πάφου. Η άδεια κατοχής, πρόσθεσε, εκδίδεται μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και την προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, περιλαμβανομένης απόδειξης πληρωμής σχετικού τέλους.

Όπως εξήγησε, όργανα του Δήμου έχουν το δικαίωμα να επιθεωρούν την οικία ή το υποστατικό που ο ιδιοκτήτης διαθέτει για τη διαμονή του σκύλου προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και ευημερία ανθρώπων.

Οι επικίνδυνες φυλές

Από την πλευρά του ο κ. Φοίβου είπε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχουν επικίνδυνες φυλές σκύλων με χαρακτηριστικά του μαχητή ή που εκτρέφονται με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών τα οποία εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Ανάμεσα σε αυτά, όπως είπε, είναι τα Pit Bull ή American Pit Bull, τα Japanese Tossa, τα Doga Argentino και τα Fila Brazileiro, λέγοντας ότι κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων δεν συνεργάζονται με την αρμόδια υπηρεσία.

Ο κ. Φοίβου κάλεσε τους δημότες της Πάφου, όταν δεν επιθυμούν να κρατήσουν και να φροντίζουν τους σκύλους τους, να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για να παραλαμβάνει τα ζώα. Οι αδέσποτοι σκύλοι, είπε, αποτελούν «θάνατο κίνδυνο και για τους διερχόμενους οδηγούς».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρόσφατη σύλληψη ενός σκύλου ράτσας Ντόπερμαν, που βρισκόταν στην είσοδο πολυκατοικίας και ενοχλούσε τους πολίτες. Για τη σύλληψή του, είπε, χρειάστηκαν δύο ώρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ