instaντανέ από τον Άντρο Ευσταθίου

H isnotgallery παρουσιάζει έκθεση του Άντρου Ευσταθίου με τίτλο «instaντανέ» με φωτογραφίες του από τον λογαριασμό του στο Intagram @androsefstathiou.

 


Article featured image
Article featured image

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ευσταθίου που αναρτά τακτικά στον λογαριασμό του στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτές αναρτώνται ενίοτε με το hashtag «#santinkyproneneshei», «#okosmostiskyprou» και με άλλα περιγραφικά hashtags. Ο Ευσταθίου παρουσιάζει εικόνες απαθανατισμένες από το μάτι του φωτογράφου συνοδευόμενες από γλαφυρές περιγραφές με το στυλ του σκεπτόμενου, αντιδραστικού Κύπριου. Κάπου μεταξύ του λόγου και της εικόνας, λοιπόν, καταφέρνει να κερδίσει και τους «ακόλουθούς» του.

Στον έντονα ηλεκτρονικό κόσμο που υπάρχουμε, πράττουμε και δημιουργούμε, είναι επόμενο να κινούμαστε σαν bloggers περισσότερο απ’ οτιδήποτε. Δηλώνουμε παρόντες, εκφράζουμε τον εκνευρισμό μας, λέμε τι μας αρέσει και τι όχι, τι μας προκαλεί, και σε μερικές περιπτώσεις (όπως και σε αυτήν του Ευσταθίου) καταγράφουμε εικόνες που μας περιβάλλουν.

Έχοντας κατά νου την επερχόμενη αυτή εικαστική έκθεση, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συζήτηση γύρω από το Ιnstagram και τις λοιπές διαδικτυακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που «παίζει» εδώ και μια δεκαετία περίπου. Οι συζητήσεις για «ψυχοπάθεια» των όσων καταναλώνονται στις selfies, της ηθικής των μέσων μαζικής δικτύωσης, της κατάθλιψης που προκαλεί στους «απαθείς» χρήστες-θεατές των αναρτήσεων των υπολοίπων κ.ά., δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Καλώς ή κακώς. Αυτά που διατυπώνονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες δικτύωσης, ίσως να είναι μια παράλληλη και πιο έντονη αναπαραγωγή της πραγματικότητας. Πάντως, με αυτό φαντάζει.

 



 

Εν πάση περιπτώσει, αν όλο αυτό το δει κανείς με μια πιο λογική ματιά, φαντάζει να είναι μια σύγχρονη προσαρμογή των δεδομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, η τέχνη ψηφιοποιείται και προσαρμόζεται στον 21ο αιώνα. Λογικό. Εξάλλου, αυτό το οποίο βιώνουμε δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Είναι, ίσως, μια νέα εφαρμογή και πρακτική των πραγμάτων, αλλά όπως αναγνωρίζει και ο Ben Davis στο κείμενό του «Ways of Seeing Instagram» (news.artnet.com), είναι μια ιδέα την οποία διατύπωσε ο John Berger πριν τέσσερεις δεκαετίες (1972). Στο ντοκιμαντέρ «Ways of Seeing», και στο μετέπειτα ομώνυμο σύγγραμμά του, ο Berger εξηγεί πως τα μαζικά μέσα επιτρέπουν την πιθανή δημοκρατική διαθεσιμότητα της τέχνης στο ευρύτερο κοινό, έξω από το στείρο μουσείο στην καθημερινότητα.

Πολύ μπροστά. Ή ίσως, απλά, λογικά.

Μαρία Ευσταθίου

 



 

instaντανέ

Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Οκτωμβρίου 2016, στις 20:00

Διάρκεια: 7/10 - 29/10

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10:30-12:30 και 16:30-19:30, και Σάββατο: 10:00-14:00


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ