Λεμεσός: Μετά την ανάπτυξη τι;

Η Λεμεσός, με έντονο το στοιχείο πολύπολιτισμικότητας, αποτελεί μια πόλη-πρότυπο, όπου συγχρωτίζονται όλες σχεδόν οι αρχιτεκτονικές τάσεις, άλλοτε με καθαρό στυλ, ή με αλληλοσυμπληρώσεις ή άλλοτε ακόμα και με έντονες αντιθέσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από μια δυναμική δεκαπενταετία ανάπτυξης, εν μέσω ύφεσης, καλούμαστε να σκεφτούμε πώς να συνθέσουμε το μέλλον της πόλης, και μέσα από τις νέες σύγχρονες επεμβάσεις, η πόλη, ως πολιτισμικός αρχιτεκτονικός φάρος, να εμπνέει τους δημότες της, αλλά και να σαγηνεύει το βλέμμα της Διεθνούς Αρχιτεκτονικής Κοινότητας. 

Οι απόψεις διιστάμενες και αντικρουόμενες, με μερίδα του κόσμου να απορρίπτει τον τρόπο που η πόλη αναπτύσσεται, θεωρώντας πώς αλλοιώνεται το ιστορικό της υπόβαθρο. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και οι υπέρμαχοι αυτής της ανάπτυξης, που στηρίζουν τις προσπάθειες αναβάθμισης της πόλης και θεωρούν τη Λεμεσό ως ένα μοντέλο πόλης της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. 

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το Θέατρο Ριάλτο και ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργανώνουν στα πλαίσια των εορτασμών της Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2016, μια σειρά πολιτιστικών δράσεων κάτω από τον τίτλο Λεμεσός / μετά την ανάπτυξη τι; σε επιμέλεια της εικαστικού Μαρίας Λιανού και του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Χριστοφίνη με τη συμβουλευτική καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χριστάκη Σεργίδη σε θέματα έρευνας και την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 


To project πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, έχοντας τη Λεμεσό ως μοντέλο μελέτης.




Το project ερευνά την αρχιτεκτονική, ως μια αδιάλειπτη άσκηση στοχασμού της σχέσης χώρου-τόπου και της ύπαρξης του ανθρώπου μέσα σε αυτήν. Εστιάζει στην ανάλυση της σχέσης αυτής, μέσω της εμπειρίας και της συνείδησης, ως μια αμφίδρομη διαδικασία διαμόρφωσης του τόπου από το είναι, και του είναι από το τόπο. 

Εμπερικλείει μια αποσπασματική συλλογή από συμβάντα που μορφοποίησαν την πόλη. Μια ρυθμανάλυση φαινομένων της πόλης, με στοιχεία όπου το συλλογικό συνειδητό, σε συνάρτηση με το ασυνείδητο, την αυθόρμητη μυθολογία, τη φαντασία, αλλά και τη μνήμη, όλα μαζί ως ενεργητικές δομές, συνθέτουν αυτό που εμείς, βιώνουμε ως χώρο-τόπο.

 



 

Πρόγραμμα: 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 ξεκινώντας στις 17:00 από την Πλατεία Ηρώων ως ακολούθως:

17:00 Εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης Αρχιτεκτονικής, Εκθεσιακός Χώρος Μνημείου Πλατείας Ηρώων

18:00 Εκκίνηση Αρχιτεκτονικής ξενάγησης από το Θέατρο Ριάλτο στις Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού (Οδός Μισιαούλη και Καβάζογλου).

19:00 Εγκαίνια Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, Εργατικές Πολυκατοικίες.  

 

Διάρκεια: 4 Οκτωβρίου – 16 Οκτωβρίου 2016





 

Φωτογραφική έκθεση αρχιτεκτονικής 

Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Μνημείου Πλατείας Ηρώων

Ωράριο: καθημερινά 15:00 - 20:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 13:00 

Η διαχρονική μορφοποίηση της Λεμεσού με υλικό από το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.



Έκθεση σύγχρονης τέχνης:

Χώρος: Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού

Ωράριο: καθημερινά 15:00 - 20:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 13:00

Έργα των Helene Black, Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, Ελίνας Ιωάννου, Μαρίνας Κασσιανίδου, Στέλιου Καλλινίκου, Λίας Λαπίθη, Μαρίνας Ξενοφώντος, Μιχάλη Παπαμιχήλ, Ανδρέα Σάββα, Ευανθίας (Εύης) Τσελίκα, Κωνσταντίνου Ταλιώτη, οι οποίοι διερεύνησαν τον αρχιτεκτονικό ιστό της Λεμεσού, και με την έκθεση των έργων τους ενεργοποιείται το Πρώτο Δημοτικό Συγκρότημα Εργατικών Πολυκατοικιών Λεμεσού. 



Αρχιτεκτονική ξενάγηση από το Θέατρο Ριάλτο στις δημοτικές εργατικές πολυκατοικίες Λεμεσού (Οδός Μισιαούλη και Καβάζογλου)

Ωράριο: Εκκίνηση 17:00 τις ακόλουθες ημερομηνίες: 3.10.2016 (Δευτέρα), 5.10.2016 (Τετάρτη), 7.10.2016 (Παρασκευή), 12.10.2016 (Τετάρτη), 16.10.2016 (Κυριακή)



Με αφετηρία το Θέατρο Ριάλτο και κατάληξη το Δημοτικό Συγκρότημα Εργατικών Πολυκατοικιών, διάμεσου του άξονα της οδού Ναυαρίνου, ο επισκέπτης μπορεί βιωματικά και με τη χρήση χάρτη - σκίτσων και επεξηγηματικών κειμένων να δει και να κατανοήσει, τις πλείστες αρχιτεκτονικές τάσεις που εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα στον αρχιτεκτονικό ιστό της Λεμεσού.

 

Βραδιά PECHAKUCHA 

Χώρος: Αίθουσα Συνεδριάσεων, εντός του Δημοτικού Μεγάρου Λεμεσού

Ώρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 18:00



Παρουσίαση δοκιμίων που αφορούν την αρχιτεκτονική της Λεμεσού και που προέκυψαν από το εργαστήριο που έλαβε χώρα στα πλαίσια του project. Με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χριστάκη Σεργίδη διερευνήθηκε η αστική αρχιτεκτονική παρακαταθήκη της Λεμεσού. Θα παρουσιαστούν τα δοκίμια τύπου PechaKucha των Nάτιας Αναξαγόρου, Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, Γιάννη Κακουλλή, Λούη Κηλώνη, Μαρίνας Κασσιανίδου, Έλενας Πηλλακούρη, Μαρίνου Παναγιώτου-Μανώλη Χατζημανώλη, Φειδία Παυλίδη, Χριστίνας Ποουρκού-Σαββίνας Σιμιλλίδου, Τάσου Στυλιανού, Χριστάκη Σεργίδη, Πέτρου Φιάκκα, Άντριας Χρίστου.

Σε όλους τους χώρους των δράσεων θα διατίθεται προς πώληση η ο τόμος με το συνολικό υλικό των δράσεων. 



Επιμέλεια: Μαρία Λιανού εικαστικός, Αλέξανδρος Χριστοφίνης αρχιτέκτονας

Διοργανωτές: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Δήμος Λεμεσού, Θέατρο Ριάλτο

Σύμβουλος έρευνας: Χριστάκης Σεργίδης αρχιτέκτονας

Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες), Οπτικά Κουννάς



*Φωτογραφίες - Έργο του Μιχάλη Παπαμιχαήλ το οποίο θα παρουσιαστεί μεταξύ 3και16 Οκτωβρίου στις εργατικές κατοικίες Δήμου Λεμεσού στα πλαίσια του προγράμματος Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ