Οίκοι ευγηρίας προσφέρουν στέγη σε νέους φοιτητές

Μπορεί να ακούγεται περίεργο και οξύμωρο, αφού μέχρι σήμερα σε οίκους ευγηρίας είχαμε συνηθίσει να φιλοξενούνται μόνο άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά ένα νέο project έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

 


Article featured image
Article featured image

Στην πιο κάτω φωτογραφία διακρίνονται ο Πάτρικ 27 ετών φοιτητής και ο Χάρι 89 ετών συνταξιούχος, δύο συγκάτοικοι που μπορεί φαινομενικά να μοιάζουν αταίριαστοι, αλλά έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζεις.

Οι δύο τους ζουν μαζί, υπό την αιγίδα ενός προγράμματος που φέρνει κοντά υπέργηρα και νέα άτομα, στο πλαίσιο ενός ευφυούς προγράμματος αλληλοβοήθειας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στις Κάτω Χώρες και σε μεγαλουπόλεις της Αμερικής.

Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από φθηνό ενοίκιο και οι συνταξιούχοι από λίγη συντροφιά, με αυτό σαν βασικό άξονα το νέο project προσφέρει φτηνή ή δωρεάν στέγη σε φοιτητές που ολοκληρώνουν βασικές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, παράλληλα με μια ώριμη συντροφιά και θαλπωρή που θυμίζει οικογένεια, ενώ δίνει την ευκαιρία στους γηραιότερους να απολαμβάνουν τη συντροφιά και τη ζωντάνια ενός νέου ανθρώπου και να νοιώθουν χρήσιμοι βοηθώντας τον.

 



Στο Humanitas, έναν πρότυπο οίκο ευγηρίας, οι κανόνες είναι απλοί: μπορείς να εξασφαλίσεις δωρεάν στέγη με αντάλλαγμα τριάντα ώρες εβδομαδιαίας παρέας σε κάποιον ηλικιωμένο.  

«Είναι πολύ καλός με τις κυρίες. Ξέρει να κάνει χιούμορ, να φλερτάρει, να ζει. Είναι πραγματικά ωραίος τύπος», λέει ο φοιτητής για τον συγκάτοικό του.   Κάποιοι ίσως το θεωρούν τρομακτικό, όμως δεν είναι.

 



Νεαροί άνθρωποι που έχουν ζήσει καιρό με τους γονείς ή τους παππούδες τους ξέρουν ότι αυτού του είδους η κοινωνικοποίηση ανθρώπων της τρίτης ηλικίας δεν κοστίζει τίποτα, είναι αναζωογονητική για τους πρεσβύτερους και συχνά διδακτική για τους νεότερους.

Συν τοις άλλοις, βάζει τέλος σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα γηροκομεία, καταργώντας τις εικόνες θλίψης, εγκατάλειψης και βαθιάς μοναξιάς ηλικιωμένων ανθρώπων. 

 

 


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ