Ποια η άποψή σου για τον Αρχιεπίσκοπο;

Πως απαντάς (αν ζεις στην Κύπρο) σε αυτό το πολύ απλό ερώτημα;

 


Article featured image
Article featured image

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του, ότι δηλαδή «οι Τούρκοι είναι άξεστοι και το μόνο που κάνουν είναι να γεννοβολούν συνέχεια», αλλά και με ατάκες τύπου τα «παιδιά θα πηγαίνουν εκκλησία είτε το θέλουν είτε όχι», «πολλές φορές κουράζεται το χέρι μου να υπογράφω τσεκ, για τους φτωχούς και τους πεινώντες» ή «εδέχθησαν όλες οι ενορίες και άκουσον άκουσον δεν εδέχθη το ξωκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα, και αντί να τους παραιτήσω αμέσω και να τους πετάξω έξω από την παυτήν…» να γυροφέρνουν στο κεφάλι μας και να μας στοιχειώνουν, σκεφτήκαμε πως είναι καλή η συγκυρία να ζητήσουμε από κόσμο να μας πουν την άποψή τους για τον Χρυσόστομο Β’.

Κάποιοι λακωνικά και με φειδώ και άλλοι αναπτύσσοντας περισσότερο τη σκέψη τους, τοποθετήθηκαν για τον άνθρωπο που είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ηγείται του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Και επειδή υποψιαστήκαμε εκ των προτέρων ότι οι απόψεις και τα λόγια κάποιων θα ήταν καυστικά ή και πικρόχολα, ως εκ τούτου προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες, ρωτώντας επίσης άτομα πιο συνετά, βαθιά θρησκευόμενα, που δύσκολα ακούς να ξεστομίζουν αιχμηρά λόγια.

Και μαντέψτε τι…

 

Παναγιώτης, 29, Ποδοσφαιριστής

Θα ξεκινήσω προσπαθώντας να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης του συγκεκριμένου ατόμου, ο οποίος ομολογουμένως δεν διαφέρει από αυτόν ενός συνηθισμένου μεγαλοεπιχειρηματία.

Μοναδικός σκοπός του, η συνεχής μεγέθυνση της επιχείρησης του και η μεγιστοποίηση του κέρδους της. Το παράλογο σε όλο αυτό είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος εκπροσωπεί και υποτίθεται πώς υπηρετεί τον Χριστιανισμό και τη Θρησκεία μας.

Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα θέμα άξιο αναφοράς, το οποίο έχει πιο βαθιές ρίζες και δημιουργεί συγκρούσεις. Η συσχέτιση θρησκείας-επιχείρησης, αφενός προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και αφετέρου έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση του ατόμου που είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την παρανοϊκή συνύπαρξη, τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Μακαριώτο Χρυσόστομο Β’.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να θίξω θέματα όπως «πίστη», «πλύση εγκεφάλου» και «ελεύθερη σκέψη», αφού ο κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί πώς ο ρόλος της Εκκλησίας έχει και το ανάλογο κοινωνικό αντίκτυπο.

Στην Κύπρο, ο αντίκτυπος την Εκκλησίας δεν μπορεί να έχει θετικό πρόσημο αφού εκπροσωπείται από ένα τέτοιο άτομο. Όπως και να έχει όμως θα τον κρίνει ο Θεός (sic).

 

Μαρία, 32, δημόσια υπάλληλος

Ο αρχιεπίσκοπός μας είναι προφανώς ένας άνθρωπος που διαθέτει μπόλικο χιούμορ και αυτό από μόνο που αποτελεί μία ανάσα διασκέδασης στην μίζερη ζωή του τόπου.

Είναι, για παράδειγμα, αρκετά χιουμοριστικό το γεγονός ότι πιστεύει πως εν έτει 2016, το κράτος αυτό δεν είναι διόλου κοσμικό και ότι μπορεί ακόμα να βγάζει εκκλησιαστικά φιρμάνια που να καταρρίπτουν τους σύγχρονους νόμους. Να ‘ναι καλά, να τον χαιρόμαστε και να τον απολαμβάνουμε.

 



Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στον Γιώργο Μιχαήλ / αρχείο Σημερινής

 

Νικόλας, 27, τεχνικός Υπολογιστών

Ο CEO της Εκκλησίας με το επιχειρηματικό πλάνο και την αμύθητη περιουσία. Ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει τον Χριστιανισμό, εδώ στο μικρό μας νησί Αν έπρεπε να τον βαθμολογήσω από το 1 ως το 10 για αυτή του την ιδιότητα, χατιρικώς θα έβαζα 2.

Ξεκινώντας από την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου το 2006, με τρόπους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει, φτάσαμε τελικά στο τζακούζι, σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν να φάνε.

Και οι προκλήσεις του δεν σταματούν εκεί, αφού ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό με την Παναγία του Τράχωνα, ή τις δηλώσεις του σχετικά με την είσοδο του ΕΛΑΜ στο κοινοβούλιο.

Και όσο για το φιλανθρωπικό του έργο έχουμε το κλείσιμο των κοινωνικών παντοπωλείων, αφού ο ίδιος έκρινε πώς η κρίση πέρασε και δεν χρειάζεται. Επενδύσεις σε ξενοδοχεία, μετοχές σε τράπεζες, επιχειρηματικές συμφωνίες και κάπου ανάμεσα σε αυτά θυμάται πώς είναι εκπρόσωπος του Θεού.

Μάλλον είναι προφανές το τι πιστεύω για τον Αρχιεπίσκοπο, που κακώς ακόμα τον ονομάζουμε έτσι, αφού δίπλα από το Χρυσόστομος έπρεπε να αναγράφεται η λέξη επιχειρηματίας.

 

Μιχάλης, 36, ιδιωτικός υπάλληλος

Είναι ο αγαπημένος μου super ήρωας! Έχω την φωτογραφία του στο γραφείο μου. Κάθε φορά που βγαίνει στα παράθυρα (τα τηλεοπτικά) μάς προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου... Για να σοβαρευτούμε λίγο, όμως, εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ότι βγαίνει στα παράθυρα. Για το ότι είναι παρεξηγημένος, για το ότι ενίοτε χλευάζεται, δεν φταίει αποκλειστικά ο ίδιος. Φταίνε όλοι όσοι του δίνουν βήμα επίτηδες για να σχολιάσει επί παντός επιστητού. Γενικότερα, φταίνε όσοι του δίνουν βήμα.

Το ποιόν του δεν χρειάζεται να είσαι μάντης Τειρεσίας για να το γνωρίζεις. Πρόκειται για ένα άτομο που κατάφερε με τον τρόπο που κατάφερε να καθίσει στον θώκο του, είπε ψέματα ότι θα έμενε μόνο για μερικά χρόνια, 5 ή 7 αν θυμάμαι καλά και είναι ακόμα εκεί έπειτα από μια 10ετία, καπηλευόμενος το αξίωμά του για τους λόγους τους δικούς του που δεν με ενδιαφέρει κιόλας να τους μάθω.

Μιλάει σαν δικτάτορας απευθυνόμενος σε παιδιά νηπιαγωγείου, κάνει εφόδους σε παγκάρια για να διαχειριστεί «νούσιμα» τον οβολό του κοσμάκη και γενικότερα, με ρητορική μίσους και προφανώς εκφοβισμού, σπέρνει τη διχόνοια και δεν δίνει το chance σε κανέναν άλλο Iεράρχη να υψώσει ανάστημα…

Αλλά πέραν από αυτά, που είναι πασιφανή, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι πως του ζητάμε συνεχώς να τοποθετηθεί για θέματα που δεν τον αφορούν, για την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τις επενδύσεις, απλά και μόνο για να έχουμε δηλώσεις του που να προκαλούν, μα ποτέ δεν πήγε κανείς δημοσιογράφος να τον ρωτήσει για τα αυτονόητα στα οποία η ρητορική ενός πνευματικού ηγέτη λογικά θα έπρεπε να περιορίζεται: την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ενότητα, την πίστη.

Μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το πόστο που κατέχει, σίγουρα δεν είναι, από την άλλη όμως ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη (για να μην μιλήσω για κατάντια) έχουμε και όλοι εμείς -κληρικοί, κοσμικοί, δημοσιογράφοι, αυλικοί, παρατρεχάμενοι- που κάνουμε πασιαμά μαζί του... Οπότε, έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο που μας αξίζει!

 

Μαρίνα, 65, ιδιωτική υπάλληλος

Ο Αρχιεπίσκοπος μόνο να τρώει και να πίνει εν καλός, δεν σκέφτεται τους άλλους.

 

Γεωργία, 25, οικονομολόγος

Την είδε επιχειρηματίας;

 

Γιάννης, 40, καλλιτέχνης

Θα μπορούσε κάλλιστα η Ε.Ε να υιοθετήσει την εικόνα του ως το νέο σύμβολο του ευρώ. Ο άνθρωπος που χωρίς γνώσεις, βλαστά εκεί που δεν το σπέρνουν και έχει άποψη για όλα.

Για την οικονομία, την παιδεία, το κυπριακό, λες και ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς. Και εμείς φυσικά επικροτούμε την ημιμάθεια του, δίνοντας του βήμα καθημερινά σε ραδιόφωνα και εφημερίδες. Βασικά, να το πω κυπριακά, «ήβρεν τζιαι κάμνει».

 

Βόρις 35, δημοσιογράφος

Αναμφίβολα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, μία ισχυρή προσωπικότητα με λόγο και άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία, απόρροια του εθναρχικού ρόλου που είχε στο παρελθόν η Εκκλησία της Κύπρου.

Μπορώ να θεωρήσω ως σημαντικό και ως θετικό το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετείται δημόσια χωρίς περιστροφές και χωρίς να ενδιαφέρεται για το κόστος της άποψής του.

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρεί τις πολύ συχνές δηλώσεις για επενδύσεις, τράπεζες και μετοχές ως αρνητικές και έως και προκλητικές, όμως εκτιμώ ότι αυτές οι δηλώσεις τελικά, δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να καταλάβει και να σκιαγραφήσει τον πραγματικό ρόλο της εκκλησίας στην κυπριακή κοινωνία. Τις βαθιές της οικονομικές ρίζες, την επίδρασή της στην πολιτική, την συντηρητική της οπτική σε κοινωνικά ζητήματα και την -τελικά- πολύ μικρότερη έγνοια της για την πνευματική εξέλιξη του κυπριακού λαού.

Πάντα αυτό ήταν (και θα είναι) η Εκκλησία, απλώς ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος βοηθάει και τους τελευταίους που δεν το κατάλαβαν, να το κατανοήσουν.

 



Από την ονομαστική εορτή του, το 2014

 

Μάριος, 48, ιδιωτικός υπάλληλος

Είναι ένας «τρελλός» επιχειρηματίας,

 

Μαρία, 36, γραφίστρια

Εν θέλω να βρίσω πρωί-πρωί.

 

Αντρέας 28, συγγραφέας

Δύσκολη περίπτωση ο τύπος. Όποιαν πέτρα τζιαι να σηκώσεις εννά τον έβρεις που κάτω.

Το πρόβλημα για μένα όμως δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, αυτός είχε δείξει τα δόντια του από πολύ νωρίς και για το ποιος είναι και για το τι πρεσβεύει, εμένα με τρομάζει η σκέψη πώς αυτός ο άνθρωπος έχει ποίμνιο το οποίο τον ακολουθεί και τον στηρίζει ως πνευματικό ηγέτη.

Πνευματικό, seriously;

Πάντως, οφείλω να του αναγνωρίσω την τρομερή ικανότητα του να λέει και να κάνει αυτά που κάνει, χωρίς να πέφτει κάτω που τα γέλια. Είναι κι αυτό ένα ταλέντο.

 

Γιώργος, 32, επιχειρηματίας

Ασχολείται περισσότερο με τα οικονομικά της εκκλησίας και λιγότερο με την ουσία του έργου του.

 

Παναγιώτα, 30, ραδιοφωνική παραγωγός

«Σκασμός». Οι Ιεράρχες πολύ μίλησαν.

 

 

Αντώνης, 37, PhD, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αθλητισμού

Για να δώσει κάποιος τη γνώμη του για τον Αρχιεπίσκοπο, πρέπει να πρώτα να αντιληφθεί και να κατανοήσει ποιου κοινωνικού θεσμού και ιδρύματος ηγείται. Η Εκκλησία Κύπρου είναι ίσως από τους πλέον ισχυρούς οργανισμούς στο νησί. Έχει και εξουσία και επιρροή. Είναι εμφανές το γεγονός ότι η Εκκλησία Κύπρου έχει στενές σχέσεις με την Πολιτεία και ασκεί πιέσεις και επεμβαίνει σε θέματα πολιτικά, όπως είναι το Κυπριακό Πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκεται και παίρνει θέση στη Δημόσια Εκπαίδευση, παίρνοντας θέση για ζητήματα όπως η Θεωρία της Εξέλιξης, η σεξουαλική αγωγή, και για αλλά όπως το πρόσφατο συμβάν της προσκύνησης λειψάνων, αγιασμούς, εκκλησιασμούς, πρωινές προσευχές κτλ, σε πολύτιμο σχολικό χρόνο και σε σχολεία που κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν ούτε θρησκεία ούτε εθνικότητα, λόγο του ότι σε φυσιολογικές συνθήκες τα σχολεία είναι κοσμικά και πολυπολιτισμικά. Φυσικά, είναι προφανές πως στην Κύπρο έχουμε μια κεκαλυμμένη θεοκρατία, λόγω του ότι η Εκκλησία έχει τεράστια εξουσία και επιρροή (με τη μορφή ψήφων και άλλων οικονομικών εξαρτήσεων. Αν εφαρμόσουμε απλές αρχές του Marketing, όπως τα τέσσερα «P» (Product, Price, Place, Promotion), για να αναλύσουμε την Εκκλησία της Κύπρου σαν οικονομικό οργανισμό/εταιρεία και κατ’ επέκταση τον CEO της (Διευθύνων Σύμβουλος άλλως Αρχιεπίσκοπος), βλέπουμε τα εξής:

• Εταιρεία με  πολλά υποκαταστήματα σε κάθε Επαρχία (μητροπόλεις), σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά (εκκλησιές).

• Πέραν του προϊόντος της άφεσης αμαρτιών (τις οποίες κατασκευάζει η ιδία εταιρεία) και του ελκυστικού προϊόντος της λύσης του αρχέγονου φόβου του θανάτου με το, Παράδεισο (Κόλαση σε περίπτωση κακού πελάτη), η Εκκλησία Κύπρου έχει δραστηριότητα στο χώρο παράγωγης αλκοόλ, νερού, είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων, ακίνητων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις νοικιάζει.

• Κάθε υπηρεσία από την Εκκλησία έχει ανάλογες τιμές, από τα κεριά σε μια απλή επίσκεψη σε ναό, στο δίσκο κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, στις ταρίφες για γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κτλ. Τα παράπλευρα προϊόντα έχουν και εκείνα τις τιμές τους με την ανάλογη κερδοφορία. Επίσης, να αναφέρουμε πως οι προηγούμενες υπηρεσίες δεν φορολογούνται από το Κράτος.

• Στο κομμάτι του Promotion, μπορούμε να δούμε διάφορες μεθόδους (γιορτές κατά τα τακτά διαστήματα, μεγάλες και μικρές), παρακλήσεις για βροχή, προστασία από τα αυτοκινητιστικά, προσκυνήματα ανθρώπινων μελών «αγίων», και δηλώσεις του CEO της, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομου.

Ο CEO της Εκκλησιάς Κύπρου έχει στα χέρια του τεράστια δύναμη, εξουσία και επιρροή. Το γεγονός αυτό του δίνει και τη μεγάλη ευκολία να κάνει δηλώσεις για οποιοδήποτε  θέμα, μπαίνοντας ακόμα και σε θεωρητικά ξένα χωράφια. Το πρόσφατο παράδειγμα με τις περίπου φασιστικές δηλώσεις για τα ‘παιδιά που θα πηγαίνουν εκκλησία θέλουν δε θέλουν’ είναι ενδεικτικό της εμμονής της διατήρησης της «πελατείας» από μικρές ηλικίες, γνωστό και ως προσηλυτισμός. Ο CEO διακρίνεται από θράσος και αυταρχισμό και δεν είναι καθόλου διπλωμάτης. Οι αλληλεξαρτήσεις του το επιτρέπουν άλλωστε. Ας μη ξεχνάμε πως έχει στην κατοχή του πολλούς ψηφοφόρους και ότι ο Υπουργός Παιδείας σε κάθε Κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την έγκριση του. Σαν CEO θα εισαγόμουν την πρόσληψη ενός επικοινωνιολόγου για ωραιοποίηση των άτσαλων δηλώσεων του. Σαν πνευματικός ηγέτης, για όσους πιστεύουν, έχει μείνει ανεξεταστέος.

 

Νίκη, 53, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Παρόλο που είναι ο Προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου και ο ανώτερος στην ιερατική ιεραρχία, δυστυχώς εμένα προσωπικά δεν μου εμπνέει ιδιαίτερο σεβασμό.

Προσπαθώ να είμαι σωστή ορθόδοξη χριστιανή και αγωνίζομαι για την πνευματική μου σωτηρία και δεν πρέπει να κρίνω, όμως ο συγκεκριμένος ιεράρχης πιο πολύ λειτουργεί σαν επιχειρηματίας και ατομικιστής παρά σαν οδηγός μας. Αυτό νομίζω είναι πολύ προκλητικό για τον κόσμο και σκανδαλίζει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ