«Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» από τον ΘΟΚ

Στην Αθήνα του 1940 – 1944 παρακολουθούμε την πορεία ζωής του εννιάχρονου Πέτρου προς την εφηβεία την ώρα που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται.

 


Article featured image
Article featured image

Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει την πατρίδα του.

Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μαμά μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια.

Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες , την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σωτήρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνωρίζει τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα, συμμετέχει στην αντίσταση.

Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς σημειώνει: «Η παράσταση μας στην Κύπρο φιλοδοξεί να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, τα παιδιά όλου του κόσμου που από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Επομένως το έργο της Άλκης Ζέη ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ και παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και στη κατοχή στην Αθήνα αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου. Μια βίαιη πορεία προς την ωριμότητα».

Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης/Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά/Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός

Στίχοι Τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια

Μουσική Διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη

Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου

Video Art: Χρήστος Δήμας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Ακουστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θέμης Νικολάου

Βοηθοί Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Ελένη Ιωάννου, Έλλη Εμπεδοκλή

Διευθυντής Σκηνής: Αχιλλέας Αχιλλέως

Βοηθός Σκηνής: Γιώργος Νικολάου

Φροντιστής: Σπύρος Ιωαννίδης

 

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Γιάννης Καραούλης (Πέτρος), Φανή Γεωργακοπούλου (Αντιγόνη), Ντίνα Μιχαηλίδη (Μαμά), Σώτος Σαυράκης (Μπαμπάς), Ανδρέας Βασιλείου (Παππούς), Αντώνης Χαντζής (Άγγελος/Ιταλός Στρατιώτης Β’), Ηλίας Ανδρέου (Σωτήρης), Άννα Γιαγκιώζη (Κυρία Λεβέντη), Άντρεα Δημητρίου (Ρίτα), Μικαέλλα Θεοδουλίδου (Νιούρα/Κορίτσι/Κυρία Ερυθρού Σταύρου/Κουκλοπαίκτης Β’), Αντρέας Μακρής (Γιάννης), Στέλιος Καλλιστράτης (Αχιλλέας/Γκούντερ/Ιταλός Στρατιώτης/Ψηλέας), Βικτώρια Φώτα (Δροσούλα), Δημήτρης Μαχαίρας (Κώστας Αγαρινός/Διερμηνέας/Κος Λουκάτος/Κουκλοπαίκτης)

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Πρώτη παράσταση: Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 20.30

Πρεμιέρα: Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 18.00

Η πρεμιέρα θα δοθεί στην παρουσία της συγγραφέως Άλκης Ζέη, η οποία μετά το τέλος της παράστασης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνει στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης ανοικτή εκδήλωση στην οποία η Άλκη Ζέη θα συνομιλήσει με το κοινό.

Θα προηγηθεί ομιλία με τίτλο «Άλκη Ζέη: Η παιδική μας φίλη μεγάλωσε» από την Ελένη Φτιάκα, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πληροφορίες και εισιτήρια:

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ: 77 77 27 17


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ