Τα εντυπωσιακά εγκαίνια των Mc Donald’s στην Κύπρο το 1997

Πολλοί πιστεύουν πώς αυτή η μανία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τα VIP parties εγκαινίων, ή η «τρέλα» με την άφιξη διεθνών brands στο νησί είναι καινούργιο φρούτο και ότι η νέα γενιά έχει χάσει τελείως τα μυαλά της...

 


Article featured image
Article featured image

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γονείς 50 something που «τη λένε» στα παιδιά τους, γιατί έχουν χάσει το μέτρο και η μόνη τους έγνοια είναι η εμφάνισή τους.  

Πρόσφατα, είχαμε ανεβάσει ένα άρθρο με εικόνες και πληροφορίες για τα εγκαίνια του Woolworth Ledras το 1996, που έδειχναν ορδές κόσμου να περιμένουν στον πεζόδρομο για να εισέλθουν στο μαγαζί (που δεν ήταν το πρώτο της αλυσίδας στην Κύπρο), στρατιωτικό άγημα αποκλειστικά για τα εγκαίνια και σύσσωμη την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία να υποδέχεται το νέο κατάστημα. 


Από το πρωί της μέρας των εγκαινίων μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης που έκλεισε το εστιατόριο, υπολογίζεται ότι είχαν εξυπηρετηθεί γύρω στις 6-7 χιλιάδες άτομα, ένας αριθμός εξωπραγματικός για τα δεδομένα της Κύπρου.




 

Παρόμοια υποδοχή βέβαια υπήρξε ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Ιουνίου 1997, ημέρα Πέμπτη, στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος Mc Donald’s στην Κύπρο.

«Από το πρωί εκείνης της μέρας μέχρι και τις πρωινές ώρες της επόμενης που έκλεισε το εστιατόριο, υπολογίζεται ότι είχαν εξυπηρετηθεί γύρω στις 6–7 χιλιάδες άτομα, ένας αριθμός εξωπραγματικός για τα δεδομένα της Κύπρου. Η προσέλευση του κοινού ήταν ανεπανάληπτη και οι ουρές παρέμειναν για μέρες, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα του κατακλυσμού που ακολούθησε», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του καταστήματος. 

 



Το πρώτο εστιατόριο στην Κύπρο άνοιξε στη Λάρνακα, από τον Κύπριο επιχειρηματία Μιχάλη Ανδρέου. Ο κος Ανδρέου με καταγωγή από τις Αγγλισίδες Λάρνακας και την Αμμόχωστο, έζησε για αρκετά χρόνια στη Γερμανία όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά με ελληνικά εστιατόρια και μετέπειτα με τα εστιατόρια McDonald’s.

Ο ίδιος διατηρούσε ήδη 3 επιτυχημένα εστιατόρια McDonald’s στη Νότια Γερμανία, και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να αναλάβει την Κύπρο και να μεταφέρει το brand στο νησί ως «Exclusive Franchisee», το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο επιλέγηκε γιατί ήταν ήδη έτοιμο και σε ακριβώς 80 μέρες έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει το εστιατόριο στις 12 Ιουνίου.







Οι «επίσημοι» των εγκαινίων

Κατά το άνοιγμα του εστιατορίου στη Λάρνακα, βρέθηκαν εκεί πολλοί τοπικοί ηγέτες, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και βουλευτές της Λάρνακας, ο Μητροπολίτης Κιτίου μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, έκοψαν την κορδέλα.

Το πρώτο γεύμα Big Mac, έφαγε ο τότε Δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Λυκούργος, μαζί με τον Regional Operations Director της McDonald’s, Tim Fenton, ο οποίος κατέφθασε από το εξωτερικό για τα εγκαίνια και τον ιδιοκτήτη των McDonald’s Κύπρου, κ. Μιχάλη Ανδρέου.

 




Το πιο δημοφιλές γεύμα εκείνη την ημέρα ήταν το Big Mac, ακολουθούμενο από το McChicken, ενώ για τα παιδιά ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα το γεύμα με τα chicken nuggets.


Την ημέρα των εγκαινίων παρευρέθηκαν τουλάχιστον 15 ανώτατα στελέχη του Ομίλου από την Αμερική και το Dubai ενώ φρόντισαν να σταλούν προσωπικό και διευθυντές εστιατορίων (crew & managers) από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Πολωνία για να στηρίξουν το προσωπικό της Κύπρου, αφού οι 40 πρώτοι υπάλληλοι που είχαν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα μαζί με 30 ακόμα που εκπαιδεύτηκαν στην Κύπρο, δεν ήταν αρκετοί για να ανταπεξέλθουν στον όγκο της δουλειάς.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο των πρώτων 3 μηνών το εστιατόριο εργαζόταν με πάνω από 120 υπαλλήλους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ