Οι 5 ομιλητές από Κύπρο για το TEDxNicosiaWomen

Στο πλαίσιο του TEDxNicosiaWomen 2016 που θα γίνει στη Λευκωσία θα προβληθεί livesteaming μια σειρά ομιλιών, κατά τη διάρκεια του TEDWomen που λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια με θέμα «It’s About Time».

 


Article featured image
Article featured image

To TEDxNicosiaWomen πραγματοποιείται στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, στο Αμφιθέατρο της ΑΤΗΚ στη Λευκωσία, μεταξύ των ωρών 18:00-21:30.

Εκτός από την απευθείας σύνδεση με το TEDWomen στην Καλιφόρνια, θα γίνουν επίσης ομιλίες από 5 speakers/ performers από τη χώρα μας, δημιουργώντας ένα global conversation μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Λευκωσίας!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Γνώρισε πιο κάτω τους 5 ομιλητές από Κύπρο:

 

Λουΐζα Σοφοκλέους

Περίεργη εκ φύσεως, η Λουΐζα σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσική σε μια προσπάθεια αναζήτησης περαιτέρω κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει. Ακολούθως απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο στην βιοιατρική μηχανική, θέλοντας να κατανοήσει περισσότερο την εφαρμογή των αρχών της μηχανικής, της φυσικής και των μαθηματικών στη βιολογία και την ιατρική. Στο παρόν, συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι αναζήτησης γνώσης, επιδιώκοντας την απόκτηση του διδακτορικού της, σε μια προσπάθεια να αντιληφθεί τον κόσμο, σκορπίζοντας την αγάπη της για τον μαγικό κόσμο της επιστήμης σε άλλους, μέσω της διδασκαλίας.

Το 2015 η Λουΐζα ήταν η νικήτρια του FameLab, ενός διεθνούς διαγωνισμού για επιστήμονες, και από τότε έχει βρει ένα μοναδικό τρόπο να εκφράζετε μέσα από την διάδοση της επιστήμης της. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα επιστημονικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Όταν δεν βρίσκεται προσκολλημένη στην οθόνη του υπολογιστή της, η Λουΐζα επιχειρεί να γίνει εκπαιδεύτρια σκύλων, κάτι που όμως φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί λόγω του ανεπίδεκτου πειθαρχίας σκύλου της! Η Λουΐζα απολαμβάνει την επικοινωνία με τα όντα- όχι κατ'ανάγκη ανθρώπινα, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης ασήμαντων (για αρκετούς) πληροφοριών.

 

 

Μαρίνα Κατσαρή

Όσο με θυμάμαι, θυμάμαι ιστορίες και παραμύθια. Γεννήθηκα σε ένα νησί όπου οι μύθοι και η υπερβολή είναι η καθημερινότητα των κατοίκων του: στην Κύπρο. Έζησα τα πρώτα δύο χρόνια μου στη γη των Αράβων παραμυθάδων, στο Ομάν, όπου ακολουθήσαμε τον πατέρα μου που μας έλεγε ότι σαν μηχανολόγος κλιμάτιζε τα παλάτια ενός μεγάλου σουλτάνου.

Στην ασπρόμαυρη σκακιέρα της Λευκωσίας, των αντίπαλων βασιλιάδων, πύργων και αξιωματικών, «μεγάλωσα» και έμαθα όσα μπορούσα περισσότερα για τα μικρά παιδιά, σαν νηπιαγωγός. Ύστερα, με τράβηξαν τα μαγεμένα δάση της Αγγλίας, την οποία επισκέφτηκα για να μάθω από κοντά την τέχνη του εκπαιδευτικού δράματος και του θεάτρου.

Οι Κένταυροι του Πηλίου με προσκάλεσαν, ύστερα, και με μύησαν με αλλόκοσμες γιορτές στην τέχνη του παραμυθά. Με αυτή πορεύομαι πια. Σώμα, λέξη και λαλιά μπαίνουν μπροστά μου σε κάθε στροφή, έτσι έμαθα να λέω τον κόσμο και έτσι να τον μοιράζομαι σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, φεστιβάλ κι όπου αλλού αυτό το παραμυθένιο μονοπάτι με οδηγήσει.



Διάβασε εδώ την πολύ όμορφη συνέντευξη της Μαρίνας Κατσαρή στη CITY

 

 

Άντρεα Σολομωνίδου

Με ένα ακόρεστο πάθος για τη μουσική, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, η Άντρεα είναι γνωστή ως το πιο κοινωνικά μοναχικό άτομο στον κόσμο! Το εφοδιασμένο από τις γνώσεις της πάθος, και η καθαρή της ανάγκη να το μοιράζεται με τους άλλους, σε συνδυασμό με αμέτρητα projects και συμμετοχές σε πολλούς τομείς της ζωής, κάνουν την Άντρεα ένα αθεράπευτα ρομαντικό άτομο, το οποίο συχνά ζωγραφίζεται από τα ζοφερά χρώματα ενός επιφανειακού κυνισμού. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από αυτό είναι μέσα από τα ταξίδια της, και συγκεκριμένα σε μακρινούς προορισμούς.

Η Άντρεα συμπλήρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι τριών εβδομάδων και 8000 χιλιομέτρων, στην Κίνα, τη Ρωσία και την Μονγκολία με το Asia-Europe Foundation Summer University, όπου 47 συμμετέχοντες βρίσκονταν αντιμέτωποι με την πρόκληση να βελτιώσουν το συμβατικό τρόπο όπου οι δύο ήπειροι συνδέονται από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Η Άντρεα είναι επαγγελματίας στον τομέα της επικοινωνίας, του branding και του διαδικτυακού marketing. Είναι συν-ιδρύτρια του Cubik-S Communications. Το πορτοφόλιό της περιλαμβάνει πολιτικές καμπάνιες, καθώς και projects στο business development. Είναι επίσης συν-ιδρύτρια της Incubo Strategies και του Cypriot Enterprise Link.

 

 

Αλεξία Πισσαρίδη

Η Αλεξία είναι χορεύτρια, visual artist και δημιουργική παραγωγός. Η δυνατή κλίσης της στο χορό και στις δημιουργικές τέχνες, την οδήγησε στην περίφημη σχολή Tring Park of the Performing Arts στην Αγγλία, όταν ήταν 14 χρονών. Εκεί απέκτησε πτυχίο διδασκαλίας Κλασικού Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού, και ακολούθως ίδρυσε της δική της σχολή χορού στην Κύπρο. Μετά από 10 δημιουργικά χρόνια στη σχολή της, αποφάσισε να επικεντρωθεί στη δημιουργία της δικής της οικογένειας, χωρίς όμως να αποκλίνει από το πάθος της.

Το 2011 η Αλεξία ξεκίνησε μια πρωτότυπη σειρά από εργαστήρια σε συνεργασία με επιτυχημένους καλλιτέχνες από το West End του Λονδίνου, καθώς και με άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες  όπως τον Dax O’Callaghan (καλλιτέχνης στο West end και χορογράφος), τη Layla Ellison (Top Chart Artists), τον Lucas Mc Farnell (νικητής του γνωστού show Britain You Got Talent, 2015) και τον Ryan Jenkins (καλλιτέχνης στο West end, χορογράφος).

Η Αλεξία είναι παραγωγός και οργανώτρια εκδηλώσεων με πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες και μουσικούς, συμπεριλαμβανομένης της Σοπράνο Αλίκης Χρυσοχού και του Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοϊζού.

Η ίδια βλέπει την τέχνη σαν μία μορφή δημιουργικής έκφρασης, και μέσα από την δουλεία της σαν installation artist, ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης της φροντίδας, της αναπαλαίωσης και της επιτυχούς ανάμιξης του παλιού με το καινούριο.

Έχει τελέσει μέλος του ΔΣ του DanceCyprus και ενεργής υποστηρίκτρια των Νέων Εθελοντών Κύπρου. Είναι παντρεμένη με τον Όμηρο Πισσαρίδη και μαζί έχουν τρία παιδιά.

 

 

Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης

Ο Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης είναι Γιατρός και απόφοιτος του Ιατρικού Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης. Έχει περάσει 14 χρόνια στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε την πρακτική του στη Μαιευτική και την Γυναικολογία γίνοντας μέλος του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (MRCOG). Έxει τιμηθεί με αναγνώριση στη ανεπτυγμένη λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση, στη διαχείριση της ενδομητρίωσης, στην αναπαραγωγική ιατρική και στη θεραπεία της στειρότητας.

Ο Δρ. Σταυρούλης είναι μέλος της ομάδας του University College London Hospitals NHS Foundation Trust, και εργάζεται σαν σύμβουλος, μαιευτήρας και γυναικολόγος, επεμβατικός χειρούργος, ειδικός σε θέματα ενδομητρίωσης και γονιμότητας (IVF) στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία. Είναι ο ιδρυτής και ηγείται του Κέντρου Ενδομητρίωσης στην Κύπρο καθώς επίσης και υποστηρικτής της φυσικής μητρότητας.

Είναι λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του St George’s του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκπαιδευτής λαπαροσκοπικής επέμβασης και γονιμότητας και παρίσταται σε τοπικά και διεθνή συνέδρια.

Ένας ευτυχής οικογενειάρχης, είναι ευτυχής που μοιράζεται το χρόνο του με τις τρεις γυναίκες της ζωής του- τη γυναίκα του και τις κόρες του και σύντομα θα υποδεχτούν το αγοράκι τους. Στον περιορισμένο ελεύθερο του χρόνο απολαμβάνει την γυμναστική και τα βιβλία. Η αποστολή του στη ζωή- να έχει υψηλούς στόχους, να εργάζεται σκληρά, να παραμένει συγκεντρωμένος και να περιτριγυρίζεται από αξιόλογους ανθρώπους.

 

 

«Πώς ο χρόνος διαμορφώνει τις ζωές μας;»

Ο χρόνος είναι μια προσωπική υπόθεση. Και έχει φθάσει η στιγμή να εξερευνήσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Η θεματική του TEDWomen 2016, η οποία θα παρουσιαστεί στην Καλιφόρνια, θα μεταφερθεί για ακόμη μια φορά στη Λευκωσία, σε μια παγκόσμια συζήτηση, μέσω του TEDxNicosiaWomen.

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι οι 24 ώρες που έχει μια ημέρα δεν είναι ποτέ αρκετές; Δεν είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι, ακόμα και οι πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα, η τεχνολογία, αλλά και η επιστήμη, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν το χρόνο; Ή μήπως το κατάφεραν;

Το TEDWomen 2016 θα εξερευνήσει τις συμβάσεις και τις προκλήσεις του χρόνου. Γιατί έχει φθάσει πλέον η στιγμή που πρέπει να βρούμε μακροπρόθεσμες λύσεις για την κλιματική αλλαγη, τη φτώχεια, το μεταναστευτικό, τη βία, τις φυλετικές, σεξιστικές και οικονομικές ανισότητες. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν 240 παράλληλες TEDx εκδηλώσεις ανά το παγκόσμιο, μέσω ζωντανών συνδέσεων και παρουσίασης  ομιλητών από την κάθε χώρα και για την κάθε χώρα, ξεχωριστά.

Το TEDxNicosiaWomen 2016 θα «γιορτάσει»  την αληθινή ουσία της γυναίκας, μέσα από μια πλατφόρμα από ιδέες, ιστορίες και λύσεις που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία μας και θα δώσουν ώθηση στις διαδικασίες για αλλαγή. Θα εξερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους ο χρόνος και η προσοχή σε αυτόν, διαμορφώνουν τις ζωές μας, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σμιλέψουμε το χρόνο.



«Η φετινή θεματική ευελπιστούμε πως θα ιντρικάρει τον κόσμο, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει πως έχει έρθει η ώρα για δράση, για αποφάσεις, για ένα νέο τόλμημα, μια συλλογική πρωτοβουλία. Ή, ίσως, ότι έχει φθάσει η στιγμή να ξεκινήσει, να διακοπεί ή/και να σταματήσει μια συνήθεια, μια δραστηριότητα ή ένας τρόπος σκέψης» λέει η Μάχη Σολωμού, η Curator του TEDxNicosiaWomen.

Αποτελώντας μέρος της κοινότητας και του πνεύματος του TEDx, το TEDxNicosiaWomen θα ενωθεί με ζωντανή σύνδεση με τη σκηνή του TEDWomen στην Καλιφόρνια, προβάλλοντας ομιλίες που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημόσια. Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις από τους ομιλητές/τριες και καλλιτέχνες/χνιδες της χώρας μας. Οι δυναμικές ιδέες που πρόκειται να παρουσιαστούν, υπόσχονται μια αξέχαστη, παγκόσμια εμπειρία.

Η ομάδα του TEDxNicosiaWomen σας παροτρύνει να αφιερώσετε χρόνο για αλλαγή, για ανάπτυξη, για να διαβάσετε, να ακούσετε και να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Για ποιο πράγμα έχει φτάσει επιτέλους η ώρα;» .

 

Πρόγραμμα:

17:45-18:20  Εγγραφές

18.30  Session I: Live Session from TEDWomen in California, USA

20:00  Διάλειμμα

20:20-21:30  Session II: Live speakers



H εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Cytamobile-Vodafone, στρατηγικού συνεργάτη του TEDXNicosiaWomen.



Περισσότερα για το TEDXNicosiaWomen ΕΔΩ

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Θεοδώρα Ιακώβου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ