Περπατήσαμε όλη την έκταση της Κύπρου στο ξενοδοχείο Almyra

Πρακτικά αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα μας έπαιρνε μήνες ή για να γίνουμε πιο ακριβείς, δύο χρόνια. Όσο χρειάστηκαν οι Νικόλας Μιχαήλ και Γιώργος Πανταζής, για να φωτογραφίσουν και τα 9251km2, που είναι ολόκληρη η έκταση της Κύπρου.

 


Article featured image
Article featured image

Σε συνέχεια της προσπάθειας της Thanos Hotels και του ξενοδοχείου Almyra για ανάδειξη Κύπριων καλλιτεχνών και προβολής τους τόσο σε ντόπιους, αλλά και στους ξένους ενοίκους του ξενοδοχείου, το περασμένο Σάββατο 8 Οκτωβρίου εγκαινίασαν την φωτογραφική έκθεση «9251km2» που απεικονίζει με ιδιαίτερο τρόπο, όλη την έκταση της Κύπρου απ’ άκρη σ’ άκρη. 


Ιδιαίτερη γιατί δεν θυμίζει Κύπρο, πολλές από τις φωτογραφίες που εκτίθενται αν τις κοιτάξεις χωρίς να διαβάσεις την περιγραφή δίπλα, θα σου θυμίσουν άλλους πολιτισμούς, άλλες χώρες μακρινές και αυτό είναι μαγεία που κρύβει ο τόπος μας, αυτή η ποικιλία εικόνων και χρωμάτων.


Το 9251km2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Μόναχο και μετέπειτα στο Βερολίνο, Κολωνία, Λευκωσία και Λεμεσό. Στην Πάφο η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Almyra και φιλοξενείται ήδη στους χώρους του ξενοδοχείου από τις 8 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016.

 



«… Oι Κύπριοι φωτογράφοι Νικόλας Μιχαήλ και Γιώργος Πανταζής, έκλεψαν τις  εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της 8ης έκθεσης «Άνοιξη της Κύπρου» στο Μόναχο, με την παρουσίαση του φωτογραφικού τους υλικού. Χωρίς καμία υπερβολή, η έκθεση τους,  9251km2, με εικόνες από την Κύπρο είναι η καλύτερη και ωραιότερη έκθεση που παρουσιάστηκε  μέχρι στιγμής στην έκθεση «Άνοιξη της Κύπρου»...»

Ellmon Magazine, Muenchen

 



Από την είσοδο ακόμα του ξενοδοχείου σε υποδέχονται έργα των καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στην έκθεση και σε συνοδεύουν σε όλη την περιήγηση σου στους εξαιρετικής αισθητικής χώρους του ξενοδοχείου.

 



Το Almyra φροντίζει να προάγει και να προβάλλει την τέχνη σε κάθε μορφή της «κρατώντας» κάθε φορά και ένα κομμάτι από τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί. Όπως το εντυπωσιακό installation «Capella» ή ξωκλήσι του καλλιτέχνη Γιάννη Σακέλλη, που είναι φτιαγμένο με κλωστή και καρφιά. 

 



Να πας απόγευμα, την ώρα που δύει ο ήλιος και η θάλασσα γίνεται πιο γλυκιά. Το βράδυ καθίσαμε στο «Ουζερί», δίπλα στη θάλασσα για ψάρι, με παρέα τα αστέρια, τις λάμπες πετρελαίου και τη μουσική από τον Τεύκρο Νεοκλέους και την ομάδα του. Το σκηνικό θύμιζε καλοκαιρινές διακοπές…

 



Η έκθεση είναι ανοιχτή για όλο το κοινό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να πας, γιατί αξίζει να δεις την Κύπρο αλλιώς, όπως δεν την έχεις ξαναδεί.

Μετά το τέλος της έκθεσης «9251km2», θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά δρόμενα, που θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και θα μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή, που συνεχώς αναβαθμίζεται.

 



 

Νικόλας Μιχαήλ

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και το 1981 μετακόμισε στην Κύπρο. Διέπρεψε στην κολύμβηση, κατακτώντας πολλά Πανελλήνια ρεκόρ ενώ εκπροσωπεί την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Nικ στη συνέχεια ακολούθησε μια επιτυχημένη 25ετή διεθνή σταδιοδρομία στο χώρο του μόντελινγ η οποία του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Εργάστηκε για μεγάλες εταιρείες, μεταξύ άλλων, των  Hermes,   Jaguar, BMW,  Bailey's and Absolut Vodka. 

Μέσω του επαγγέλματός του, ο Νικ είχε την ευκαιρία να  ανακαλύψει τον κόσμο και τις ομορφιές του που τον οδήγησαν  στον κόσμο της φωτογραφίας.  Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη Λεμεσό, έχοντας επιστρέψει από το Κέιπ Τάουν της  Νότιας Αφρικής, και εργάζεται ως φωτογράφος.  Ο Νικόλας Μιχαήλ είναι ένας από τους δύο φωτογράφους, του φωτογραφικού βιβλίου και έκθεσης «9251km2», που παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Κύπρου.

 



 

Γιώργος Πανταζής

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και από το 1974 κατοικεί στην Λεμεσό. Ο Γιώργος σπούδασε αρχιτεκτονική στο  Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Άαχεν, Γερμανίας.  Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διάφορα γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία στην Λεμεσό.   Από το 2003 εργάζεται σε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο.

Φωτογραφίζοντας διάφορα μέρη ως μέρος της δουλειάς του, τον έφερε σε επαφή με τον κόσμο της φωτογραφίας.  Τα τελευταία χρόνια, η φωτογραφία έχει γίνει το πάθος του. Πήρε μέρος σε  Παγκύπριους θεματικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας βραβεία και επαίνους. Πρόσφατα κέρδισε την πρώτη θέση από το ‘International Garden Photographer of the Year, Macro Art Project 10’.

Ο Νικόλας Μιχαήλ είναι ένας από τους δύο φωτογράφους, του φωτογραφικού βιβλίου και έκθεσης «9251km2», που παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ