Η Έκρηξη Ψυχής της Κατερίνας Θεοφάνους

Γεννημένη στην Αμμόχωστο, μετά την εισβολή μετακόμισε με την οικογένεια της στο Λονδίνο.

 


Article featured image
Article featured image

 Η Κατερίνα Θεοφάνους με σπουδές στο Art & Design στο Barnet College και στο American College of London, επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε ως Fashion Designer για 25 χρόνια, σε διάφορα μεγάλα εργοστάσια της Κύπρου.

Ο κύκλος όμως την έφερε πίσω στην μεγάλη της αγάπη τη ζωγραφική, με την οποία ξανασυναντήθηκε τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζοντας την πρώτη της ατομική της έκθεση.

«Η Έκρηξη Ψυχής, χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο τίτλος της έκθεσης εκφράζει ακριβώς αυτό που ένοιωσα όταν ασχολήθηκα ξανά με την φλόγα που έκαιγε πάντα μέσα μου. Αυτή η σπίθα που έκανε την έκρηξη».  

Η Κατερίνα Θεοφάνους στη διάρκεια που δούλευε την έκθεση ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, μαζεύοντας εικόνες, εμπειρίες, στιγμές και αντικείμενα.

 



 

«Από κάθε γωνιά, από κάθε χωριό μάζευα και κάτι που μιλούσε μέσα μου, παλιές πόρτες, παλιά παράθυρα, ξηρούς κορμούς δέντρων, ξηρούς κορμούς αμπελιού, ξηρά ρόδια, μέταλλα, γυαλί. Ήθελα να φέρω πίσω στη ζωή τη φύση που είχε κοιμηθεί.  

Όλα αυτά είναι ιδέες της τέχνης μου. Είναι η έκρηξη μου, η έκρηξη της ψυχής μου».

Η καλλιτέχνης μέσα από τη δουλειά της δίνει ζωή σε οτιδήποτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει νεκρό ή χωρίς καθόλου χρησιμότητα. Όπως τα φωτιστικά που φτιάχνει από κορμούς αμπελιών, συνδυάζοντας το παρελθόν με το σήμερα. Στην έκθεση θα υπάρχουν περίπου 40 κομμάτια τέχνης, σε καμβά, με κατασκευές με μάσκες και με κατασκευές από ξύλο για φωτιστικά.

«Η έκθεση περιλαμβάνει μικτά έργα, αφού κάποια είναι πάνω σε καμβά και κάποια είναι πάνω σε διάφορα υλικά της φύσης. Δημιουργώ κεραμικές μάσκες και τις συνδυάζω με δαντέλλα, υφάσματα και μέταλλα, για να δώσω μια τρισδιάστατη αίσθηση».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, από τις 4 – 6 Νοεμβρίου, από τις 15:00 μέχρι τις 22:00.

Εγκαίνια 4 Νοεμβρίου στις 19:00.

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ