Tsiri Pila: Η Κατσαρίδα αλά κυπριακά

Ο Θεατρικός Όμιλος «Διγενής» Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, στο πλαίσιο του 29ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, παρουσιάζει το έργο «Tsiri Pila».

 


Article featured image
Article featured image

Το έργο και μεγάλο μέρος του κειμένου είναι βασισμένο στο έργο ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ του Βασίλη Μαυρογεωργίου, μια ντανταϊστική κωμωδία δρόμου (μιούζικαλ) γραμμένη για να ανέβει με δύο ηθοποιούς μόνο.

Τι θα δείτε; Θα παρακολουθήσετε τις απίθανες περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας, που αγωνίζεται να κατακτήσει ένα στόχο ζωής, να ανέβει στο φεγγάρι. Η κατσαρίδα περιπλανιέται σε υπόνομους, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά και γίνεται γνωστή σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αίγυπτο και όχι μόνο  γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους (απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη) και ταυτόχρονα διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Άλλωστε η πίστη της είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να το πραγματοποιήσει…

Ο Ντανταϊσμός ή Νταντά (Dada) ήταν ένα καλλιτεχνικό  κίνημα αισθητικής αναρχίας που αναπτύχθηκε μετά  τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες  καθώς και στη λογοτεχνία (κυρίως στην ποίηση), το  θέατρο και την γραφιστική. Μεταξύ άλλων, το κίνημα  ήταν και μια διαμαρτυρία ενάντια στη βαρβαρότητα  του πολέμου και αυτού που οι Ντανταϊστές πίστευαν  ότι ήταν μια καταπιεστική διανοητική αγκύλωση,  τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα. Ο Ντανταϊσμός χαρακτηρίζεται από εσκεμμένο  παραλογισμό και απόρριψη των κυρίαρχων  ιδανικών της τέχνης. Επηρέασε μεταγενέστερα  κινήματα, κυρίως τον σουρεαλισμό, που ουσιαστικά  ήταν η μετεξέλιξή του.

Σημείωμα σκηνοθέτη: Ένα έργο διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει να παρακολουθείτε, ένα αισιόδοξο έργο, ένα έργο που ίσως σας κάνει να σκεφτείτε ξανά απ’ την αρχή τη φιλοσοφία σας για τη ζωή, ένα έργο που θα σας συγκινήσει θα σας κάνει να γελάσετε και να χαμογελάσετε.... Ένα έργο που αγάπησα, που μου φέρνει αναμνήσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που για δεύτερη συνεχή χρονιά μου δώσατε την ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί σας. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!





Σκηνοθεσία - Διασκευή

Επιπρόσθετο Κείμενο

Μουσική Επιμέλεια

Κοστούμια

Βίντεο

ΜΑΡΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

Κατασκευή Σκηνικού

ΛΟΥΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

 



 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΚΙΤΣΑΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΕΛΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΚΕΥΗ ΣΙΜΙΛΛΙΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΟΥΠΠΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Στον ήχο και στα φώτα:

Στέλλα Φοίβου

Μαρία Σουρουππή

Στα τραγούδια ΠΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ, ΧΡΟΝΕ ΚΥΛΑ και το τραγούδι της Πεταλούδας ακούγονται οι φωνές των Κώστα Γάκη και Δημήτρη Μακαλιά.

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Κώστα Γάκη.

Ευχαριστούμε τους Γιώργο Αντωνίου, Σταύρο Κυριακίδη, Θέμις Ππόλου, Στυλιανό Γερασίμου, Gagan Gill και Κώστα Κωνσταντίνου για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

Παραστάσεις:

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, 20.30, €5. Πληρ. 99599891.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 20.30, €5. Πληρ. 99599891.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ