Η Σοφία και ο Μάριος γέννησαν το παιδί τους μέσα στο νερό

«Μακάρι να το τολμήσουν κι άλλες γυναίκες, μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά σας εγγυώμαι ότι η εμπειρία θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω».

 


Article featured image
Article featured image

Ήταν ακόμα φορτισμένοι. Και ο Μάριος και η Σοφία. Παρόλο που είχαν περάσει κάποιες μέρες από τότε που γέννησε το πρώτο της μωράκι, ακόμη μπορούσες να εντοπίσεις τη συγκίνηση στη χροιά της φωνής τους.

Πριν από λίγες μέρες, το νεαρό ζευγάρι έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί με τη μέθοδο του τοκετού μέσα σε νερό. Μια διαδικασία που στο εξωτερικό ακολουθείται εδώ και χρόνια, στην Κύπρο έχει γίνει γνωστή μόλις πρόσφατα, ενώ σιγά-σιγά φαίνεται πως αρκετά νέα ζευγάρια αρχίζουν να την ακολουθούν.


Δεν έχω λόγια να το περιγράψω, ήταν τέλειο, απλά τέλειο. Γεννήσαμε μαζί με την Σοφία, το κάναμε μαζί όλο αυτό, πονούσαμε μαζί και ήταν μοναδικό.


Πολλά και έντονα συναισθήματα που κρατάνε, αυτό ένοιωσα όταν μίλησα μαζί τους. Δεν είναι μόνο ο ερχομός του παιδιού, είναι και η διαδικασία που είναι τόσο δυνατή που σε αλλάζει μέσα σου, δένεσαι διαφορετικά και πιο σφικτά, τόσο το ζευγάρι, όσο και οι νέοι γονείς με το παιδί.

Όταν τους πήρα τηλέφωνο, απάντησε ο Μάριος γιατί η Σοφία τάιζε το μωρό. «Είναι καλύτερα να σου μιλήσει η Σοφία, ξέρει τα διαδικαστικά, ξέρει τις λεπτομέρειες». Τον έπεισα να μου πει εκείνος πως το βίωσε. Ήταν δίπλα στη Σοφία καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού. Την κρατούσε, την χάιδευε, της απάλυνε τον πόνο.

«Δεν έχω λόγια να το περιγράψω, ήταν τέλειο, απλά τέλειο. Γεννήσαμε μαζί με την Σοφία, το κάναμε μαζί όλο αυτό, πονούσαμε μαζί και ήταν μοναδικό. Έχεις συνεχώς την έγνοια και για τους δύο, μπορείς να βοηθήσεις ενεργά τη γυναίκα σου, αφού υπάρχει η δυνατότητα να την αγγίζεις, να της κάνεις μασάζ, να της μιλάς στ’ αυτί και να την χαλαρώνεις».

 



Ο Μάριος στην αρχή ήταν διστακτικός, δεν ήξερε αν ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να φέρουν στο κόσμο το πρώτο τους παιδί, αλλά η Σοφία κατάφερε να τον πείσει.

«Στην αρχή ακούγεται τρομακτικό. Η ιδέα του να γεννήσει σε μια πισίνα με νερό, μοιάζει επικίνδυνο. Αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εκείνο όμως που είναι πολύ εντυπωσιακό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το πόσο όμορφα νοιώθει η γυναίκα. Όταν βάζαμε τη Σοφία σε χειρουργικό κρεβάτι, ένοιωθε άβολα, πονούσε τη μέση της, δεν βολευόταν. Μόλις έμπαινε στο νερό γινόταν άλλος άνθρωπος. Μπορούσε να κινηθεί άνετα, να απλώσει το σώμα της, να χαλαρώσει. Και οι πόνοι ακόμη ήταν πιο ήπιοι».


Το περιβάλλον που βρίσκεσαι είναι τόσο ζεστό και οικείο, που αισθάνεσαι πραγματικά ότι βρίσκεσαι σπίτι σου. Κεριά, φυσικοί ήχοι, μουσική, λουλούδια, ήταν σαν ένα ρομαντικό δείπνο, με επίτιμο καλεσμένο το μωράκι μας.


Η Σοφία που είναι holistic therapist και ασχολείται σε βάθος με εναλλακτικές θεραπείες, το έψαξε πολύ όταν έμαθε πώς ήταν έγκυος. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα γεννήσω σε ένα ψυχρό και στείρο δωμάτιο χειρουργείου. Όταν έμαθα για την κλινική του κ. Χριστοφόρου στη Λάρνακα και για τα σεμινάρια που κάνει σχετικά με τον τοκετό στο νερό και άλλα παρεμφερή, ήξερα πώς αυτό ήθελα να κάνω».

 

Ως εμπειρία πώς ήταν;

Συγκλονιστική, απίστευτη. Ακόμα το θυμάμαι και συγκινούμαι, και θυμάμαι κάθε λεπτό. Το περιβάλλον που βρίσκεσαι είναι τόσο ζεστό και οικείο, που αισθάνεσαι πραγματικά ότι βρίσκεσαι σπίτι σου. Κεριά, φυσικοί ήχοι, μουσική, λουλούδια, ήταν σαν ένα ρομαντικό δείπνο, με επίτιμο καλεσμένο το μωράκι μας.

 

Με τους πόνους;

Πολύ λίγο πόνεσα σχετικά με όσα είχα ακούσει από γυναίκες που γεννούν φυσικά με τον κλασσικό τρόπο. Το νερό έχει τη δυνατότητα να απορροφά τους πόνους και να μειώνει τους κραδασμούς, άρα και η διαδικασία του τοκετού απλοποιείται και δεν χρειάζεται ούτε καν επισκληρίδιος. Το νερό είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, το σώμα σου νοιώθει ωραία, άρα συνεργάζεται και πιο εύκολα.

 

Για το μωρό είναι καλύτερη αυτή η μέθοδος;

Σκέψου ότι κυοφορείς ένα μωρό για εννέα μήνες μέσα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και έπειτα το αφαιρείς βίαια, σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Με τον τοκετό σε νερό, όλα γίνονται πιο αργά. Όταν βγει από την κοιλιά σου στο νερό, στην ουσία ακόμη νοιώθει ότι βρίσκεται στο κουκούλι του.

Ο ομφάλιος λώρος δεν αφαιρείται αμέσως, αφού διαθέτει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Άρα και σε αυτό το κομμάτι το μωρό συνεχίζει να νοιώθει οικεία. Δεν έκλαψε σχεδόν καθόλου, ήταν πολύ ήρεμος γιατί η αλλαγή έγινε ομαλά.

 

Πόση ώρα διήρκησε η διαδικασία του τοκετού;

Περίπου μιάμιση ώρα χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά όλα κύλησαν χωρίς βιασύνη και άγχος. Είχα μαζί μου στην αίθουσα τον γιατρό μου, τον παιδίατρο μου, δύο μαίες και τον σύζυγο μου. Ένοιωθα πολύ μεγάλη ασφάλεια.


Θα το έκανα και θα το ξαναέκανα. Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα και δυνατά που δεν αλλάζω με τίποτα τις στιγμές που έζησα και σίγουρα αν κάνω κι άλλα παιδιά, θα τα γεννήσω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.


Βοήθησε που ήταν μαζί σου ο Μάριος;

Πολύ, πραγματικά πολύ. Μου έδινε απίστευτη δύναμη και θάρρος για να συνεχίσω. Και πρακτικά όμως ήταν καταλυτική η παρουσία του αφού που έκανε μασάζ στην πλάτη και στου ώμους σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, κάτι το οποίο με ανακούφιζε πάρα πολύ. Αυτό για παράδειγμα δεν μπορείς να το κάνεις αν είσαι σε ένα κρεβάτι ξαπλωμένη.

 

Θα το ξανάκανες ίσως και στο σπίτι σου την επόμενη φορά;

Θα το έκανα και θα το ξαναέκανα. Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα και δυνατά που δεν αλλάζω με τίποτα τις στιγμές που έζησα και σίγουρα αν κάνω κι άλλα παιδιά, θα τα γεννήσω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Στο σπίτι είναι δύσκολο από πολλές απόψεις και είναι και πιο επικίνδυνο. Και ο γιατρός προτιμά να γίνεται στο χώρο του για να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι όλα θα πάνε καλά.



 

Η συγκεκριμένη μέθοδος της γέννας στο νερό, πραγματοποιείται στην Κύπρο μόνο στην κλινική του Δρ. Κώστα Χριστοφόρου στη Λάρνακα - Dr. Costas Christoforou Clinic, Birthing Center & Antenatal Services, ο οποίος έχει διαμορφώσει τον χώρο του κατάλληλα, για να μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου είδους τοκετούς.





Με τον Δρ. Χριστοφόρου επικοινωνήσαμε επίσης έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για τον τοκετό στο νερό:

Για έναν γυναικολόγο–μαιευτήρα είναι πιο εύκολη διαδικασία ο τοκετός στο νερό;

Πιο εύκολη δεν θα το έλεγα, όμως μια πιο θετική συναισθηματική φόρτιση και μεγαλύτερη οικειότητα που κάνει τη διαδικασία μια όμορφη εμπειρία γεμάτη αγάπη και συμπόνια. Η επαφή με το νερό μας εξοικειώνει με το φυσικό μας στοιχείο.


Ο τοκετός στο νερό προσφέρει άνεση, χαρά και δυνατότητα να μοιραστεί μαζί με το σύζυγό της τον δικό τους τοκετό, αλλά και την ευτυχία να κρατήσει πρώτη το νεογέννητό της μέσα στο νερό.


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τη μέθοδο;

Τη διαδικασία τη γνώριζα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήθελα πάντα να κάνω τοκετούς στο νερό. Εκ φύσεως είμαι άνθρωπος της θάλασσας, της πισίνας και του νερού.

Ένοιωθα επιτακτικά την αναγκαιότητα να παρέχουμε αυτή την επιλογή τοκετού στην Κύπρο. Έτσι με την ίδρυση της κλινική με τους μοντέρνους χώρους μαιευτηρίων, διαμορφώσαμε ένα ειδικό χώρο με πισίνα και ζεστή ατμόσφαιρα με ήχους, χρώματα και μυρωδιές που προδιαθέτουν την ψυχή και το σώμα για μια όμορφη διαδικασία.

 

Γιατί θα συστήνατε σε μια μέλλουσα μητέρα να επιλέξει να γεννήσει στο νερό;

Ο τοκετός στο νερό προσφέρει άνεση, χαρά και δυνατότητα να μοιραστεί μαζί με το σύζυγό της το δικό τους τοκετό. Την ομορφιά και ευτυχία να κρατήσει πρώτη το νεογέννητο της μέσα στο νερό, αφήνοντας το πριν ακόμα κοπεί ο ομφάλιος λώρος πάνω στο δικό της σώμα για την πρώτη skin to skin επαφή, πριν το πάρουν οι γιατροί. Αν θέλει ακόμα να πραγματοποιήσει τον πρώτο θηλασμό.

 

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογέννητο;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι για τις μητέρες, το νερό αυξάνει τις ενδορφίνες και προσφέρει αναλγησία στο 1ο στάδιο και συντομεύει το δεύτερο στάδιο τοκετού. Μειώνει την πιθανότητα χρήσης φαρμακευτικής αναλγησίας. Βοηθά στην έκκριση της ωκυτοκίνης και αυτό κάνει πιο παραγωγικές συστολές.

Επίσης, το ζεστό νερό δίνει χαλάρωση στον οργανισμό και μειώνει την έκκριση αδρεναλίνης και των κατεχολαμίνων κάνοντας την επίτοκο πιο ήρεμη χωρίς στρες. Μειώνει επίσης, την πιθανότητα επισιοτομής. Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού κάνουν τη μετάβαση του μωρού πιο ομαλή οικεία.

 

Πόσο εξοικειωμένες είναι οι Κύπριες με αυτή τη μέθοδο;

Εξοικειωμένες δεν θα έλεγα ότι είναι, μα σιγά-σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Όσες το τολμούν, είναι υπερήφανες που έχουν περάσει απ’ αυτή τη διαδικασία.

Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και είναι η ανησυχία για το άγνωστο, μα η χαλάρωση στο νερό τους είναι πιο οικεία διαδικασία παρά οι ψυχροί τοίχοι της μαιευτικής αίθουσας.

 

Είναι ασφαλές;

Ναι, είναι ασφαλές φτάνει η ομάδα του μαιευτηρίου, ιατροί, μαίες, παιδίατροι να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και να γνωρίζουν τη διαδικασία και φυσιολογία του τοκετού.

 

Πόσο καιρό πραγματοποιείτε γέννες στο νερό;

Γέννες στο νερό κάνουμε από το 2010 στην Κύπρο και στην κλινική μας έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες τοκετούς. Άλλωστε, έχουμε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς φυσικών τοκετών στην Κύπρο στην κλινική μας. Έχω μητέρα που έχει γεννήσει και τα τρία της μωρά στο νερό.

 



Κάνετε και κάποια σεμινάρια για να προετοιμάσετε τους γονείς για τη διαδικασία;

Έχουμε ειδικά εξειδικευμένο χώρο και προσωπικό για Prenatal Services, όπου δίνουμε διαλέξεις, κάνουμε μαθήματα τοκετού, αναπνοής, ασκήσεων yoga, βοήθεια θηλασμού και βρεφικό μασάζ. Μια φορά το μήνα από το 2001, κάνω εγώ ο ίδιος μαθήματα τοκετού και εκπαιδεύω και προετοιμάζω όλες τις μητέρες εξηγώντας τις επιλογές τους και τα προτερήματα και μειονεκτήματα κάθε μιας μεθόδου.


Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και είναι η ανησυχία για το άγνωστο, μα η χαλάρωση στο νερό τους είναι πιο οικεία διαδικασία παρά οι ψυχροί τοίχοι της μαιευτικής αίθουσας.


Εάν υπάρξουν επιπλοκές, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στο χειρουργείο της  κλινικής για παράδειγμα;

Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε άμεση επαφή με το μαιευτήριο, την αίθουσα τοκετού και την αίθουσα χειρουργείου, οπότε σε περίπτωση επιπλοκής υπάρχει η τέλεια δυνατότητα για άμεση μεταφορά στο χειρουργείο ή στο μαιευτήριο.

 

Σε σύγκριση με την κλασσική διαδικασία υπάρχει διαφορά στο κόστος;

Μια μικρή διαφορά στο κόστος υπάρχει, αλλά ούτως ή άλλως οι τιμές μας είναι χαμηλές και μη αποτρεπτικές για την επιλογή του τοκετού στο νερό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ