Ένα βιβλίο ζωγραφικής για τη Λευκωσία των τειχών

Οι βενετικές οχυρώσεις της Λευκωσίας που έχουν απομείνει, αποτελούν απτό παράδειγμα μιας «ιδεώδους πόλης» και συνεχίζουν να αποτίνουν φόρο τιμής σε μια ιδέα που οπτικά βασίστηκε σε γεωμετρικά μοτίβα και πλέγματα για να προωθήσει τις ηθικές, πνευματικές και νόμιμες ιδιότητες των πολιτών.

 


Article featured image
Article featured image

H συγγραφέας Melissa Hekkers και η αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ζωγραφικής «Η Μαντάλα μου για τη Λευκωσία» στο CVAR στη Λευκωσία, την Κυριακή 27 του Νοεμβρίου στις 14:30 το απόγευμα μέχρι αργά.

To βιβλίο ζωγραφικής «Η Μαντάλα μου για τη Λευκωσία» απεικονίζει μια σειρά από 11 «μαντάλες» στο πλαίσιο των τειχών της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, σε μαύρο και άσπρο, για την ψυχαγωγία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Η μαντάλα, που σημαίνει «κύκλος» στα Σανσκριτικά, έχει ομόκεντρη δομή και εξισορροπεί τα οπτικά στοιχεία που την αποτελούν, συμβολίζοντας την ενότητα και την αρμονία η κάθε μαντάλα έχει τη δική της μοναδική έννοια.

Η ενσωμάτωση του κυκλικού σχήματος της μαντάλας μέσα στο περίγραμμα των τειχών της Λευκωσίας ήταν μια εικαστικά, φυσική αντίδραση.

Στην προσπάθεια δημιουργίας «Λευκωσιάτικων» μαντάλων, η συγγραφέας ξεκίνησε πολύ αβίαστα να φωτογραφίζει στοιχεία και από τις δυο πλευρές της μοιρασμένης πόλης ώστε να δημιουργήσει 11 μαντάλες, κάθε μια από τις οποίες θα αντιπροσώπευε έναν από τους προμαχώνες της πρωτεύουσάς μας.

Η μεταλλοτεχνία σε παράθυρα, πόρτες και μπαλκόνια, η πέτρα που περιβάλλει κτίρια και εκκλησίες, τα μοτίβα στα πατώματα παραδοσιακών σπιτιών, τα μεταλλικά φώτα στο δρόμο, όλα εντός των τειχών της Λευκωσίας, αποτελούν την έμπνευση πίσω από τη δημιουργία των μαντάλων που θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο.

Η διαδικασία της χρωματικής παρέμβασης, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, έχει κριθεί ως θεραπευτική, μια πράξη κατά την οποία παραμένει κανείς συγκεντρωμένος και παράλληλα ηρεμεί και καλλιεργείται πνευματικά.

Μια ιδέα που η συγγραφέας θεωρεί ότι ταιριάζει σε μια πολυπολυτισμική πόλη η οποία - όπως και οι μαντάλες- απαιτεί ενότητα και αρμονία ώστε να λειτουργήσει ειρηνικά ως μια οντότητα.

«Η δημιουργία αυτών των μαντάλων, η εξερεύνηση σε βάθος των λεπτομερειών της Λευκωσίας και ο εναγκαλισμός ολόκληρης της πόλης στο σύνολό της, ήταν ένα ταξίδι που απόλαυσα δεόντως,» λέει η συγγραφέας MelissaHekkers.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χρωματίσουν τρεις lifesize Λευκωσιάτικες Μαντάλες που θα αναρτηθούν στον χώρο όταν ολοκληρωθούν.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά και θα είναι διαθέσιμο για πώληση.

 



 

Ιδέα/ συγγραφή: MelissaHekkers

Σχεδιασμός και έργα τέχνης από: Melissa Hekkersand Zarader Arakelian

Εισαγωγή: Άννα Μαραγκού

Ελληνική μετάφραση: Katherine Pollard

Τούρκικη μετάφραση: Esra Aygin

Εκδότης: A Bookworm Publication, Nicosia, Cyprus

Τυπογραφείο: Pembridges Ltd (AbsolutePaper), Nicosia

Τοποθεσία:The Centre of Visual Arts and Research (CVAR), 285 Οδός Ερμού, Λευκωσία.

Επικοινωνία: (Melissa Hekkers)

email: melissahekkers@gmail.com

Τηλ: +357 99 80 38 32

Ιστοσελίδα: www.melissahekkers.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ