«Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις»

Η μείξη διάφορων πολιτισμών, λένε οι TriCoolOre, δημιουργείται στις ψυχές και στα ακούσματα των ανθρώπων.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, αναφέρουν επ’ αυτού: «Πολλοί νομίζουν ότι το να πάρεις μια παραδοσιακή μελωδία και να βάλεις δυο ακόρντα τζαζ έκανες πάντρεμα. Ή, κι είναι κάτι που συμβαίνει, πολλοί τζαζίστες φωνάζουν ένα παραδοσιακό παίκτη να σολάρει και θεωρούν ότι έκαναν μείξη πολιτισμών. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Η μείξη διάφορων πολιτισμών δημιουργείται στις ψυχές και στα ακούσματα των ανθρώπων. Δηλαδή το πόσο ανοιχτοί είμαστε ως άνθρωποι για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας αυτά τα στοιχεία να εισέλθουν μέσα μας. Και ως μουσικοί-συνθέτες, όταν θα γράψουμε, αυτό θα βγει από μόνο του. Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις».

Αυτή τους και μόνο η τοποθέτηση μάς κάνει να θέλουμε να είμαστε εκεί, στο Εναλλάξ, στις 20/11, όπου μαζί με τον τρομπετίστα Παντελή Στόικο και τον Δημήτρη Λάππα (άταστη κιθάρα) θα παρουσιάσουν άλλο ένα ατμοσφαιρικό live. Επίσης, μια μέρα πριν, στις 19/11, θα εμφανιστούν στη Λεμεσό, στο Ριάλτο, στο πλαίσιο του 3ου Cyprus Jazz & World Music Showcase.


Ένας γλυκύτατος κύριος, κοντά στα 75, μας πλησίασε δακρυσμένος και με μισόλογα μας αγκάλιασε και μας είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανακούσει και μας ρωτούσε πώς το κάνουμε, πώς λέγονται τα όργανα που χρησιμοποιούμε κ.ο.κ.


Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που ακούσατε σε σχέση με τη μουσική σας;

Κάτι που πραγματικά μας συγκίνησε πάρα πολύ είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα στην πρόβα ήχου στο Φεστιβάλ της Τεχνόπολις, στην Αθήνα. Ένας γλυκύτατος κύριος, κοντά στα 75, μας πλησίασε δακρυσμένος και με μισόλογα μας αγκάλιασε και μας είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανακούσει και μας ρωτούσε πώς το κάνουμε, πώς λέγονται τα όργανα που χρησιμοποιούμε κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταλάβαμε ότι ήταν Ηπειρώτης κι εμείς παίζαμε ένα κομμάτι που είχε το πωγωνίτικο στοιχείο. Είχε συνηθίσει να ακούει τέτοιους ήχους είτε από κλαρίνα της περιοχής είτε από πολυφωνικές χορωδίες του χωριού του. Πραγματικά ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή.

 



Ποια είναι η συνταγή παντρέματος jazz και γενικότερα δυτικότροπων ακουσμάτων με παραδοσιακές μουσικές της ευρύτερης περιοχής μας; Υπάρχει μια τέτοια συνταγή;

Καμία απολύτως. Όταν γράφεις μουσική, η αρχική ιδέα σού έρχεται αυθόρμητα. Η “γέννα” όπως μας αρέσει να λέμε. Δεν ξέρεις από πού προέρχεται, γιατί συνέβηκε και τι εξυπηρετεί. Μόνο χωρίς καλούπια  μπορείς να έχεις αληθινές “γέννες”. Η ψυχή δεν καλουπώνεται. Μετά, στην ενορχήστρωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λογική για να ωραιοποιήσεις τη “γέννα” και να τη στείλεις με κάποιο τρόπο σε διάφορες κατευθύνσεις. Είναι καθοριστικός ο ρόλος της και μπορεί να απογειώσει ή να σκοτώσει ένα κομμάτι. Από την άλλη, εάν δεν έχει ουσία η αρχική ιδέα, όσο καλή ενορχήστρωση και να κάνεις, δεν θα συμβεί τίποτα. Πολλοί νομίζουν ότι το να πάρεις μια παραδοσιακή μελωδία και να βάλεις δυο ακόρντα τζαζ έκανες πάντρεμα. Ή, κι είναι κάτι που συμβαίνει, πολλοί τζαζίστες φωνάζουν ένα παραδοσιακό παίκτη να σολάρει και θεωρούν ότι έκαναν μείξη πολιτισμών. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Η μείξη διάφορων πολιτισμών δημιουργείται στις ψυχές και στα ακούσματα των ανθρώπων. Δηλαδή το πόσο ανοιχτοί είμαστε ως άνθρωποι για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας αυτά τα στοιχεία να εισέλθουν μέσα μας. Και ως μουσικοί-συνθέτες, όταν θα γράψουμε, αυτό θα βγει από μόνο του. Ή το ’χεις ή δεν το ’χεις.


Μόνο χωρίς καλούπια  μπορείς να έχεις αληθινές «γέννες». Η ψυχή δεν καλουπώνεται.




Ο Παντελής Στόικος

 



Ο Δημήτρης Λάππας



Τι προσφέρει η προσθήκη του Παντελή Στόικου στην μπάντα;

Βασικά, δεν πρόκειται για προσθήκη. Είναι ο Παντελής κι εμείς οι TriCoolOre. Κανένας δεν θεωρεί τον άλλο δεδομένο. Όσο γουστάρουμε παίζουμε. Σκεφτόμαστε τη στιγμή και όχι το μέλλον κι αυτό είναι το βασικό συστατικό που κάνει την κάθε συνάντησή μας μαγική. Δεν βρισκόμαστε και δεν παίζουμε ποτέ εξ ανάγκης. Ο Παντελής βρέθηκε σαν “θείο” δώρο στο δρόμο μας. Τον εκτιμούμε αφάνταστα σαν άνθρωπο αρχικά και είμαστε πολύ καλά φιλαράκια. Σαν μουσικό τι να πρωτοπούμε; Κατ’ αρχάς είναι εξαιρετικός συνθέτης κι αυτό για εμάς που γράφουμε μουσική μετρά πολύ. Είναι πολύ πιο δύσκολο να συνεργαστείς με κάποιον μουσικό που του λείπει αυτό το στοιχείο, διότι μόνο ένας συνθέτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει ως οργανοπαίκτης σε μια καινούργια σύνθεση. Να την υπηρετήσει δηλαδή χωρίς να την “καβαλικέψει”. Είναι από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες στα Βαλκάνια κι έχει μοναδική τεχνοτροπία στο όργανο. Προσεγγίζει με ιδιαίτερη άνεση και δημιουργεί με μια απίστευτη φυσικότητα αυτό το κράμα μεταξύ ανατολής και δύσης. Απογείωσε τη μουσική μας από τότε που ήρθε και δίνουμε παραστάσεις παρεούλα. Πιστεύουμε κι ευχόμαστε ότι θα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μαζί….



Άγγελος Δούκας: Πλήκτρα

Βασίλης Βασιλείου: Τύμπανα / Κρουστά

Νίκος Δούκας: Ηλεκτρικό Μπάσο / Λούπες

Παντελής Στόικος: Τρομπέτα

Δημήτρης Λάππας: Άταστη Κιθάρα

 

3o Cyprus Jazz & World Music Showcase [διάβασε εδώ περισσότερα]

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Παρασκευή 18 & Σάβαβτο 19 Νοεμβρίου

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια:  €10 / 6 (ανά μέρα) & €15 / 10 (για 2 μέρες)

Ταμείο: 77 77 77 45 E-tickets: www.rialto.com.cy

Πληροφορίες: www.cymic.org.cy



TriCoolOre feat. Παντελής Στόικος | Δημήτρης Λάππας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Μουσική Σκηνή ΕΝΑΛΛΑΞ, Λευκωσία

Ώρα 19:00 - 22:00

Είσοδος: €10

Για κρατήσεις: 22430121

 



*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Time Out Cyprus με αφορμή την εμφάνιση του Σεπτέμβρη στο Αρχοντικό Αξιοθέας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ