Πώς είναι να δουλεύεις στην Πράσινη Γραμμή [5 ιδιοκτήτες μαγαζιών απαντούν]

5 άνθρωποι που διατηρούν μαγαζιά στο σημείο ακριβώς που χωρίζονται οι ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, συναισθήματα και ιστορίες.

 


Article featured image
Article featured image

Η Πράσινη Γραμμή διαιρεί στα δύο τη Λευκωσία, με αποτέλεσμα η πόλη ως γνωστό να αποτελεί τη μοναδική ανά τον κόσμο μοιρασμένη πρωτεύουσα. Τείχη, συρματοπλέγματα, φράκτες, βαρέλια και σακούλες με άμμο, συνθέτουν την πραγματική εικόνα στην περιοχή.

Παλαιότερα, η παλιά Λευκωσία και ειδικότερα η περιοχή κοντά στην Πράσινη Γραμμή ήταν «νεκρή». Ο κόσμος απέφευγε να την επισκέπτεται και ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ίσως από φόβο ή από θλίψη για την κατάσταση.

Δεν υπήρχαν καθόλου φώτα στους δρόμους, η ησυχία ήταν εκκωφαντική, ενώ επικρατούσε η αίσθηση πως το μέρος αυτό ήταν απαγορευμένο.

Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν, η παλιά πόλη αναπτύχθηκε και η Πράσινη Γραμμή απέκτησε ξανά ζωή. Έγινε πλέον ένα με την καθημερινότητα μας.

Ο κόσμος πλέον συχνάζει μαζικά, τρώει και πίνει καφέ και ποτό στα διάφορα μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα στα συρματοπλέγματα, για ώρες ατελείωτες.

Η CITY επέλεξε πέντε από αυτά τα μαγαζιά, που βρίσκονται κυριολεχτικά «πάνω» στην Πράσινη Γραμμή και μίλησε με τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες και ιστορίες.

Ρωτήσαμε να μας που γιατί επέλεξαν να ανοίξουν εκεί τα μαγαζιά τους, τι όμορφο έχει γι’ αυτούς η περιοχή και αν τυχόν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα.

 

 

«ΚΑΘ' ΟΔΟΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ

Το ελληνικό μεζεδοπωλείο «Καθ' οδόν», το οποίο σερβίρει κυπριακά πιάτα με έμφαση στη μικρασιάτικη κουζίνα, βρίσκεται στην οδό Λήδρας, κοντά στην Πράσινη Γραμμή, εδώ και 16 χρόνια.

Η περιοχή παλαιότερα ήταν πολύ σκοτεινή κι έτσι ο κόσμος δεν την επισκεπτόταν συχνά.

«Πριν 16 χρόνια όταν ανοίξαμε δεν υπήρχαν καν φώτα στον συγκεκριμένο δρόμο. Το μοναδικό φως που έβλεπες ήταν από τα φυλάκια, έτσι ο κόσμος σπάνια ερχόταν βράδυ. Σιγά-σιγά, όμως, ο κόσμος μάς έμαθε, μας εμπιστεύτηκε και επέλεξε να δώσει 'φως' στην Πράσινη Γραμμή» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάκης, ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου.  

Ενώ θα μπορούσε να έδινε στο μαγαζί ένα πιο πιασάρικο όνομα, ο κύριος Σάκης επέλεξε να το ονομάσει «Καθ' οδόν», το οποίο για τον ίδιο ερμηνεύεται «Καθ' οδόν προς την ελευθερία».

«Η περιοχή έχει ένα όμορφο χρώμα. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει και να νιώθει πως είναι ταυτόχρονα εντός και εκτός της πόλης».

Όταν ρωτήσαμε τον κύριο Σάκη αν αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της τοποθεσίας του μαγαζιού, μας είπε πως, το μόνο πρόβλημα ήταν πως κοπίασε να πείσει τον κόσμο να πάει εκεί κάτω. «Δεν ερχόταν κανένας στην αρχή. Ίσως φοβόντουσαν ή ένιωθαν θλίψη».

Το μεζεδοπωλείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βραδύ.

Για κρατήσεις: 22661656

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ RED

Εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια η μουσική σκηνή Red βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στην Πράσινη Γραμμή. Συγκεκριμένα, η μία της πόρτα βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και η άλλη στην ελεύθερη περιοχή.

«Όταν ανοίξαμε εμείς δεν υπήρχε κανένα άλλο μαγαζί στην περιοχή. Ήμασταν μόνο εμείς και απέναντι ο Χότζιας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια, η κυρία Άρτεμις.

Ο λόγος που επέλεξαν να ανοίξουν τη μουσική σκηνή στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τυχαίος. «Απλώς βρήκαμε ένα όμορφο κτήριο και επενδύσαμε σε αυτό».

«Παλιά η περιοχή ήταν ένα αχούρι από όπου φοβόσουν να περπατήσεις το βράδυ. Σήμερα, μετατράπηκε σε μια όμορφη γραφική γειτονιά, γεμάτη επιβλητικά διατηρητέα κτήρια. Έτσι ακριβώς όπως της αρμόζει».

Οι Ελλαδίτες καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στη μουσική σκηνή για συναυλίες, συγκινούνται μόλις αντιληφθούν πως λίγο πιο πέρα υπάρχουν συρματοπλέγματα.

«Το μαγαζί μας, ακούσαμε από πολλούς να λένε πως, έκανε παρέα στους στρατιώτες που έβγαζαν σκοπιά εκεί κάθε βράδυ και αυτό είναι για εμάς πολύ συγκινητικό».

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή αυτή την περίοδο είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης, μας είπε η Άρτεμις, ωστόσο ο Δήμος σκοπεύει σύντομα να φτιάξει τον χώρο του Παλιού Δημαρχείου και να τον διαμορφώσει σε πάρκινγκ. 

Η μουσική σκηνή λειτουργεί κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από τις 22.30 μέχρι αργά το βράδυ.

Για τις διάφορες συναυλίες που διοργανώνονται στο μαγαζί μπορείτε να ενημερώνεστε από ΕΔΩ.

Τηλέφωνο: 22767711

 

 

ΓΙΑΓΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Ήταν πρόκληση για τον κύριο Σάκη να ενοικιάσει το συγκεκριμένο κτήριο και να το διαμορφώσει όπως ακριβώς ήθελε, καθώς ήταν για 42 ολόκληρα χρόνια εγκαταλελειμμένο.

Επειδή, όμως, θεωρεί πολύ ιδιαίτερη την περιοχή όπου βρίσκεται, εδώ και 2 χρόνια αποφάσισε να αναλάβει όλο το κόστος της αναπαλαίωσης του και να δημιουργήσει εκεί τη «Γιαγιά Βικτωρία». Ένα μαγαζάκι που φτιάχνει σπιτικά γλυκά, το οποίο σκοπεύει σύντομα να το επεκτείνει, δημιουργώντας εκεί και ένα καφεκοπτείο. 

«Στο μαγαζί υπάρχουν αρκετά Πολίτικα γλυκά, τα οποία είναι γνωστά και στις δύο πλευρές, όπως μπουγάτσα και καταΐφι. Έτσι έχω πελάτες και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο κύριος Σάκης περιμένει, όπως μας είπε, να βρεθεί λύση για να ανοίξουν ξανά οι δρόμοι και να γίνει η περιοχή όπως ήταν παλαιότερα. Όταν οι δύο κοινότητες ζούσαν μαζί...

Το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από τις από τις 7.00, μέχρι τις 22.00.

Τηλέφωνο: 22666076

 

 

BERLIN 2 WALL KEBAB HOUSE

Απέναντι από ένα κλειστό οδόφραγμα στην Πράσινη Γραμμή, στεγάζεται σ΄ ένα μικρό μαγαζάκι με αυλή το σουβλατζίδικο Berlin 2 Wall Kebab House, το οποίο λειτουργεί εκεί 27 ολόκληρα χρόνια.

Όπως μας είπε ο κύριος Κώστας, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, το όνομα Berlin προέκυψε από την παρομοίωση της πράσινης γραμμής με το τοίχος του Βερολίνου.

«Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που επέλεξα τη συγκεκριμένη περιοχή, βρήκα το μαγαζί, το θεώρησα ευκαιρία και γι’ αυτό το ενοικίασα».

Πιο παλιά, η περιοχή έμοιαζε με νεκροταφείο, λέει ο κύριος Κώστας. «Εδώ κάτω σύχναζαν μόνο ξένοι και αυτοί ήταν οι μοναδικοί μας πελάτες. Τώρα, η παλιά πόλη αναπτύχθηκε και έχω πελάτες και από τις δύο πλευρές, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους».

Το «Berlin» είναι ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 19.00 μέχρι τις 23.00.

Για κρατήσεις: 22674935

 

 

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Ο Σταυρός έψαχνε ένα χώρο για να ανοίξει το καφενείο του, ένα χώρο ήσυχο, που δεν θα περνούσαν από εκεί πολλά αυτοκίνητα. Ένιωθε πως από τη Λευκωσία έλειπε ένα ήσυχο καφενείο για νέους.

Έτσι, το 2011 βρήκε ένα μικρό μαγαζάκι στην Πράσινή Γραμμή και συγκεκριμένα σε μια αδιέξοδο, όπου και άνοιξε τελιά το παραδοσιακό καφενείο «Χαράτσι».

«Ο χώρος κουβαλά μία απίστευτη ενέργεια που δεν μπορώ να την προσδιορίσω».

Λόγω της πολλής ησυχίας, αλλά και στο άκουσμα του Χότζια, δημιουργείται στον επισκέπτη ένα αίσθημα νοσταλγίας, λέγει ο Σταύρος. «Η εικόνα του χώρου και η τρομερή ησυχία, σου υπενθυμίζει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Υπενθυμίζει το ποιοι είμαστε και που είμαστε».

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Σταύρος στην περιοχή ήταν η μη αποδοχή από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών μαγαζιών. Μας είπε χαρακτηριστικά πως «δύσκολα αποδέχονται και εμπιστεύονται καινούργιο άτομο στη γειτονιά. Αυτό, πάντως, δεν έχει να κάνει με το θόρυβο ή την ανταγωνιστικότητα, καθώς τα μαγαζιά μας δεν λειτουργούν τις ίδιες ώρες. Θεωρώ πως απλώς δοκιμάζουν τα όρια σου και θέλουν να γνωρίσουν ποιος πραγματικά είσαι για να μπορέσουν να σε εμπιστευτούν».  

Το Χαράτσι είναι ανοικτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 17.0, μέχρι τις 00.00. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όμως, ανοίγει και τις Δευτέρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ