Σχεδιάζουμε για τη Λευκωσία στην 3η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας

Το «Graphic Stories Cyprus» καλεί τους φοιτητές και επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, να σχεδιάσουν και να δουν τυπωμένη τη δική τους card postal ενώ παράλληλα μπορούν να λάβουν μέρος με αυτή στο διεθνή διαγωνισμό αφίσας με τίτλο «Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας».

 


Article featured image
Article featured image

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 10-12 Μαρτίου 2017 και οι νικητές θα κερδίσουν βραβεία συνολικής αξίας €2000.

Το θέμα του διαγωνισμού «Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας», αλλά και η αντίστοιχη έκθεση αποτελούν δράσεις που έχουν ως γενικότερο στόχο μέσα από τους συμβολισμούς του σχεδίου των οχυρωματικών τειχών να προβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική μιας πόλης που υπήρξε αλλά και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων που μπορεί να ατενίζει ένα μέλλον χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένα και μόνο έργο του.

Η κατάθεση των έργων μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

 

Δημιουργικό σκεπτικό

Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού σε σχέση με τη σχεδίαση της αφίσας, στηρίζεται στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας. Το κάστρο που περιβάλει την πόλη κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, στη μορφή που έχει σήμερα, σε σχέδια του Julio Savorgnano κατά την ύστερη εποχή της αναγέννησης.

Η κυκλική δομή των τειχών και η γεωμετρική αρμονία του τελικού σχεδίου υπονοούν την ενότητα και την πληρότητα της πόλης και οριοθετούν τον θεμελιακό χώρο όχι μόνο για τα ιερά, αλλά και για τα λαϊκά οικοδομήματα της.

Κατά την εποχή εκείνη πολλές παρόμοιες κατασκευές, όπως τα τείχη της Palmanova στην βορειοανατολική Ιταλία, στηρίχτηκαν στην ιδέα ότι η ομορφιά και η αρμονία του σχεδίου μιας πόλης μπορούσε να ενισχύσει την ευημερία μιας κοινότητας.

Οι προσδοκίες του σχεδιαστή των τειχών δεν περιλάμβαναν μόνο την στρατιωτική προστασία της πόλης αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προάσπιση της ευημερίας και της ισότητας των πολιτών, τη διατήρηση της κεκτημένης γνώσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά.

Οι βασικές αρχές της ουτοπικής αυτής θεμελίωσης μιας κοινωνίας αποτυπώνονται στο σχεδιασμό της αναγεννησιακής Λευκωσίας.

 

Κατηγορίες νικητών

Ο διαγωνισμός αφορά δυο ξεχωριστές και ανεξάρτητες κατηγορίες συμμετεχόντων, (α) φοιτητές και (β) επαγγελματίες σχεδιαστές, ενώ το θέμα είναι κοινό. Η κριτική επιτροπή θα αναδείξει ένα νικητή ανά κατηγορία. Κάθε ένας εκ των δύο νικητών θα λάβει δώρα αξιάς €1000 που αντιστοιχούν σε χρηματικό έπαθλο €500 προσφορά της Τράπεζα Κύπρου και ένα πακέτο γραμματοσειρών αξίας €500 από την Parachute fonts.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

1. Διαστάσεις: Το εικαστικό θα πρέπει να σχεδιαστεί κατακόρυφα (portrait) και να παραδοθεί σε ψηφιακό αρχείο διαστάσεων 10x14cm για το card postal και 50x70cm για την αφίσα.

2. Format/Ανάλυση: Το εικαστικό θα πρέπει να έχει ανάλυση 300dpi, color mode CMYK, format .pdf και απαραίτητα να επισυνάπτεται και ένα αρχείο jpg για χρήση web.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγραφή του τίτλου του διαγωνισμού στα αγγλικά “Nicosia: The City of Utopia” και του λογοτύπου του “Graphic Stories Cyprus” σε κάποιο μέρος της αφίσας.

4. Το λογότυπο του Graphic Stories Cyprus καθώς και το γραμμικό σχέδιο των τειχών μπορείτε να κατεβάσετε από τo site.

5. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να στείλει μία και μόνο συμμετοχή.

 

Διαδικασία Υποβολής Συμμετοχών

Η υποβολή των έργων ξεκινά την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι συμμετοχές θα αποσταλούν ηλεκτρονικά ανά κατηγορία:

(α) gsccontest.utopia.st@gmail.com [φοιτητές]

(β) gsccontest.utopia@gmail.com [επαγγελματίες]

Κάθε αρχείο θα πρέπει να έχει ονομασία με τη μορφή: «cp_onoma_epitheto» για τα card postal και «contest_onoma_epitheto» για τη συμμετοχή του poster στο διαγωνισμό και την κατάληξη του αρχείου.

Το e-mail, θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως τα εξής στοιχεία:

• στο θέμα να αναγράφεται ο τίτλος: GSC Contest Utopia

• αρχείο card postal 10x14cm και προσαρμογή σε αφίσα 50x70cm όπως αναφέρεται πιο πάνω

• το όνομα και το επώνυμό σας

• ιδιότητα

• διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας

• η ακόλουθη δήλωση: Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του έργου μου είναι πρωτότυπα και δεν περιλαμβάνουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων. Με τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό παραχωρώ το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του έργου μου στους διοργανωτές του «Graphic Stories Cyprus».

• το έργο κάθε σχεδιαστή να συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή

 

Όροι

1. Οι συμμετοχές οι οποίες δεν έχουν όλα τα στοιχεία τους συμπληρωμένα ή δεν τηρούν τους όρους του διαγωνισμού δεν θα θεωρούνται έγκυρες.

2. Δεν επιτρέπεται η δημόσια προβολή των υποβληθέντων έργων πριν από την ανακοίνωση των νικητών.

3. Οι διακριθέντες δημιουργοί θα ανακοινωθούν δημοσίως κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

4. Συμμετοχές των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό ή υβριστικό ή δεν έχουν σχέση με το θέμα του διαγωνισμού δεν θα θεωρούνται έγκυρες.

5. Οι νικητές και οι διακριθέντες σχεδιαστές παραχωρούν το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διακριθέντος έργου στους διοργανωτές του Graphic Stories Cyprus, με την υπογραφή του δημιουργού.

6. Τα δώρα παραλαμβάνονται κατόπιν απευθείας συνενόησης των νικητών με τους χορηγούς μας.

7. Οι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή κατόπιν συνενόησης διατηρούν το δικαίωμα ακύρωσης του διαγωνισμού.

8. Τα διαγωνιζόμενα έργα δεν θα πρέπει να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες των δημιουργών στο εικαστικό.

9. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνο φοιτητές και επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας.

10. Στο διαγωνισμό δεν μπορούν να λάβουν μέρος οι συντελεστές, οι δημιουργικοί συντελεστές καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Graphic Stories Cyprus.

Όλα τα έγκυρα σχέδια που θα λάβουμε θα τυπωθούν σε card postal διαστάσεων 10x14cm και θα μοιραστούν στο κοινό κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ