Είναι η Capoeira ό,τι πιο cool συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο;

Κάπου θα τους έχεις πετύχει να χορεύουν και σίγουρα κάτι θα έχεις ακούσει γι’ αυτούς τους τύπους με τις μοναδικές και εντυπωσιακές ακροβατικές χορευτικές κινήσεις. 

Η τέχνη της Capoeira, δεν είναι απλά ένα ακόμα είδος αερόβιας γυμναστικής με μουσική, αλλά πολλά περισσότερα.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Rodrigo Gonçalves ή Mestre Casquinha, με καταγωγή από το São Paulo της Βραζιλίας ασχολείται με την Capoeira εδώ και 29 χρόνια. «Βρέθηκα στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση της φίλης μου Ελένης Μούσκου το 2010, για να κάνω κάποια μαθήματα Capoeira.

Τότε στην Κύπρο δεν είχαν ιδέα τι είναι αυτό και βρήκα την ιδέα ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ερχόμενος εδώ, ερωτεύτηκα την Κύπρο και αποφάσισα να μετακομίσω μόνιμα στο νησί».


Το Capoeira είναι σαν την αγάπη, όταν είσαι ερωτευμένος είσαι χαρούμενος, θέλεις να είσαι συνεχώς σε επαφή με το ταίρι σου, τον/την έχεις συνεχώς στο μυαλό σου, γίνεται η καθημερινότητα σου. 


Ήταν εύκολο να πείσεις τους Κύπριους να ασχοληθούν με την Capoeira; 

Η Capoeira είναι μια ζωντανή τέχνη που περιλαμβάνει γυμναστική, χορό και διάφορες μάχες. Λόγω των εντυπωσιακών κινήσεων και ακροβατικών που κάνουν οι Capoeiristas, είναι εύκολο να προσελκύσεις τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κόσμου –κυρίως όσων δεν γνωρίζουν.

Κάπως έτσι έγινε και με την Κύπρο, ήρθαν κοντά μου από περιέργεια για να γνωρίσουν αυτή την εντυπωσιακή τέχνη και τελικά έγιναν φανατικοί ακόλουθοι της Capoeira.

 



 

Τι είναι η Capoeira;

Η Capoeira, είναι μια αφρικανοβραζιλιάνικη μορφή τέχνης, που συνδυάζει στοιχεία πολεμικής τέχνης, μουσικής και χορού. Δημιουργήθηκε στη Βραζιλία, από Αφρικανούς σκλάβους -κυρίως από την περιοχή της σημερινής Αγκόλα, λίγο μετά τον 16ο αιώνα.

Οι σκλάβοι στη Βραζιλία δημιούργησαν αυτό το χορό κατά τη διάρκεια του αγώνα τους προς την ελευθερία. Από τότε μέχρι σήμερα, η Capoeira δέχθηκε πολλές επιρροές και αλλαγές καταλήγοντας να έχει δύο διαφορετικές μορφές Capoeira, την «Capoeira Angola» και την «Capoeira Regional». Είναι μια φιλοσοφία ζωής για όσους το ακολουθούν.  

 



 

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη Capoeira;

Επειδή είναι ότι πιο cool υπάρχει εκεί έξω! Η Capoeira έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Προσφέρει γαλήνη, θετικότητα, ισορροπία μυαλού και σώματος, ενώ παράλληλα είναι και μια πολύ καλή γυμναστική. Σε ένα άλλο επίπεδο, η ενασχόληση με αυτή την τέχνη, έχει τη δυνατότητα να σε ενδυναμώνει εσωτερικά και να χτίζει την αυτοπεποίθηση σου.

Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι απαιτεί μεγάλη σωματική προσπάθεια και αυτό επιφέρει κόπωση, η συχνή τριβή όμως με το αντικείμενο θα αυξήσει αισθητά τις αντοχές και την ενέργεια σου, ενώ θα μειώσει και τα επίπεδα άγχους.

 



 

Κάποιος που δεν έχει επαφή με τη γυμναστική, μπορεί να ασχοληθεί με την Capoeira;

Βεβαίως και μπορεί. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι γυμνασμένος για να ασχοληθείς και να βιώσεις τη μαγεία της Capoeira. Είναι όπως κάθε καινούργια δραστηριότητα που ξεκινάς και δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ προηγουμένως.

Στην αρχή χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής για να αφομοιώσει το σώμα σου τις κινήσεις, στην πορεία όμως όλα γίνονται πιο απλά. Συνήθως η περίοδος προσαρμογής διαρκεί το πολύ 2 με 3 μαθήματα.


Το να είσαι διαφορετικός, σημαίνει να είσαι αυθεντικός και μοναδικός. Να μπορείς να συμπληρώνεις όλα εκείνα τα κενά κομμάτια, μιας ζωής που άγεται από μια κοινωνία προκαταλήψεων και στερεοτύπων.


Ποια είναι η πιο καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να ξεκινήσει, είναι πάθος και επιθυμία για να ανακαλύψει ένα νέο κόσμο. Η ηλικία δεν έχει σημασία, στη σχολή μου έχω μαθητές από Κύπρο, Πορτογαλία, Αμερική, Costa Rica, Ρωσία κ.α, με ηλικίες που ξεκινούν από 6 χρονών μέχρι 50 ετών.





 

Είναι ακριβή η ενασχόληση με την Capoeira;

Τα μαθήματα Capoeira δεν είναι σαν την αερόβια άσκηση και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να βρει κάποιος σε κάθε γυμναστήριο ή κάθε γωνιά της Κύπρου. Η Apêiara Capoeira Academy, είναι η μοναδική σχολή Capoeira στην Κύπρο που είναι πλήρως αφιερωμένη στην τέχνη του Capoeira και θεωρώ πώς δεν είναι καθόλου ακριβή.

Έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις μόνο για ένα μήνα μαθημάτων ή να αγοράσεις voucher για 5 μαθήματα το μήνα. Ενώ δίδεται έκπτωση σε συγγενείς ή ζευγάρια.   Όσοι πάλι δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να το κάνουν, μπορούν να έρθουν σε μας και να δοκιμάσουν το δωρεάν εισαγωγικό μας μάθημα.





 

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στην Capoeira;  

Μα χωρίς αυτήν δεν υπάρχει Capoeira. Η μουσική Capoeira είναι κάτι σαν το «μάντρα», το οποίο σε φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό σου εαυτό, σχεδόν σ’ ένα πνευματικό επίπεδο έκστασης που σου επιτρέπει να ονειρευτείς ασυνείδητα το παρόν.

Υπάρχουν πολλά κομμάτια τα οποία αγαπώ και χρησιμοποιώ στα μαθήματα και στις διάφορες εμφανίσεις μας. Παρόλα αυτά επειδή γράφω κι εγώ μουσική Capoeira, η σχέση μου και η επαφή μου με το αντικείμενο είναι ακόμη πιο έντονη.

Αυτή την περίοδο μάλιστα ηχογραφώ το δεύτερο άλμπουμ μου με μουσικές Capoeira, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια το «Capoeira leva eu» (Capoeira πάρε με μαζί σου).







Τι είναι η κίνηση «Ginga»;

Η Capoeira ως τέχνη είναι εκπληκτική σε ότι αφορά τις κινήσεις που υιοθετεί. Η κίνηση «Ginga», μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο βασικός πυρήνας και αρχή όλων των υπόλοιπων κινήσεων.  

«Ginga» σημαίνει «κουνώ» και κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία μέσα σε αυτό. Είναι μέρος της βραζιλιάνικης κουλτούρας ή όπως θα λέγαμε στη Βραζιλία «Gingado Brasileiro» ή «Jeito Brasileiro» - The Brazilian Way. Το «Ginga» μπορείς να το βρεις παντού στη Βραζιλία, στο ποδόσφαιρο, στο δρόμο, στους χορούς, σε ολόκληρο τον τρόπο ζωής της Βραζιλίας.

 



 

Πώς νιώθει κάποιος μετά το τέλος ενός μαθήματος Capoeira;

Το Capoeira είναι σαν την αγάπη, όταν είσαι ερωτευμένος είσαι χαρούμενος, θέλεις να είσαι συνεχώς σε επαφή με το ταίρι σου, τον/την συνεχώς στο μυαλό σου, γίνεται η καθημερινότητα σου.

Αυτό σου προσφέρει η ενασχόληση με την Capoeira. Συναισθήματα ικανοποίησης και ευφορίας, την ανάγκη να ασχολείσαι μαζί του συνεχώς -το ζητάει το σώμα και το μυαλό σου. Όλο αυτό που βιώνουμε κατά τη διάρκεια κάθε μαθήματος, προσφέρει μια ανάταση ψυχής, ζεσταίνει το μέσα μας.  

Ένας Capoeirista είναι ένα άτομο το οποίο αγαπά να δημιουργεί και να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σταμάτα λοιπόν να φοβάσαι όλα αυτά που μπορεί να πάνε στραβά και άρχισε να σκέφτεσαι όλα εκείνα που μπορείς να πετύχεις.

Το να είσαι διαφορετικός, σημαίνει να είσαι αυθεντικός και μοναδικός. Να μπορείς να συμπληρώνεις όλα εκείνα τα κενά κομμάτια, μιας ζωής που άγεται από μια κοινωνία προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

 



 

Για τον Mestre Casquinha, τι σημαίνει η Capoeira;

Είναι η διέξοδος μου, από την άσχημη πλευρά της ζωής. Είναι εκεί που γεύομαι τη μεγαλύτερη χαρά και ευχαρίστηση. Μια εσωτερική γαλήνη και πραγματική ικανοποίηση. Η Capoeira συνδέει το κορμί, το πνεύμα και την ψυχή.

Θεωρώ πώς οι Capoeiristas, που ανακαλύπτουν τη σημασία και το βάθος της τέχνης με την οποία  ασχολούνται, βιώνουν μια εσωτερική αλλαγή βρίσκοντας την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα τους.

Ασχολούμαι με την Capoeira από την ηλικία των 11 ετών και τα πράγματα τότε δεν ήταν καθόλου εύκολα. Εξ αιτίας της μεγάλης φτώχιας που βιώναμε, έπρεπε να εργάζομαι για να βοηθώ την οικογένεια μου και παράλληλα να μπορώ να παρακολουθώ τα μαθήματα Capoeira.

Η μητέρα μου η οποία με στήριζε πολύ, για να με βοηθήσει έπαιρνε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια και τις έραβε για να μου φτιάξει παντελόνια ούτως ώστε να μπορώ να προπονούμαι.

Πάλεψα πολύ για να κερδίσω αυτό που αγαπούσα και εξακολουθώ να ερωτεύομαι καθημερινά, έπειτα από 29 χρόνια.

 

Social media: 

https://www.instagram.com/apeiaracyprus

https://www.youtube.com/channel/UCSneYDX8aw7TTf0PYl9uQBw

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ