Από βδομάδας οι συνομιλίες για το κυπριακό ταξιδεύουν Γενεύη

Και ύστερα ήρθε η Γενεύη…

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων και συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά έκλεισαν χθες αργά το βράδυ, ξημερώματα 12ης Νοεμβρίου τον κύκλο των συνομιλιών στο περιβόητο ελβετικό θέρετρο Mont Pelerin.

Ουσιαστική ενημέρωση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, εκτός από διάφορες φήμες που διέρρεαν με το σταγονόμετρο και προς έκπληξη μας, ελάχιστες επιβεβαιώθηκαν.

Μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής, ομολογουμένως εξαντλητικής βραδιάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε δηλώσεις on camera για να μας πει ότι είχαμε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις (χωρίς να λέει που και πώς) και ότι οι επόμενες διαπραγματεύσεις θα μας ταξιδέψουν στη Γενεύη.

Ετοιμάστε λοιπόν βαλίτσες και φύγαμε για Γενεύη, τώρα που πήραμε το κολάι με την Ελβετία να μάθουμε κι άλλα μέρη.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στη δημοσιότητα το σχετικό ανακοινωθέν (δελτίο τύπου), το οποίο ενημέρωνε το κοινό και πάλι για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ότι ύστερα από αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κάνουν μια εβδομάδα ρεπό, και έπειτα θα ξανασυναντηθούν στη Γενεύη.

Και επειδή το Mont Pelerin πλέον το παίζεις τα δάχτυλα, αλλά τη Γενεύη μπορεί να μην την ξέρεις και τόσο καλά, φροντίσαμε να μαζέψουμε μερικές σημαντικές πληροφορίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, μην μας πουν κι αμόρφωτους.

 



Η Γενεύη λοιπόν είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία (μετά από τη Ζυρίχη) και είναι χτισμένη στις δυτικές όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Το όνομα της πόλης είναι γνωστό παγκοσμίως, αφού εκεί εδρεύουν πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί (200+), ενώ εκεί βρίσκεται και η ευρωπαϊκή έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πόλη είναι εξίσου γνωστή για τις υπηρεσίες της στον χρηματοοικονομικό τομέα, αφού φιλοξενεί μερικά από πιο γνωστά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ αποτελεί σημαντικό κέντρο εμπορίου για προϊόντα. Πολλοί μάλιστα την χαρακτηρίζουν ως τη Μητρόπολη της Ελβετίας.

Ένα μικρό διαμάντι ομορφιάς και καλαισθησίας, η Γενεύη διαθέτει καταπράσινα ήσυχα πάρκα, πολλά και καλά εστιατόρια (θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας), ενώ φιλοξενεί πέραν των 30 μουσείων.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι το εντυπωσιακό και τεράστιο σιντριβάνι με την ονομασία Jet d'Eau, το οποίο διαθέτει μηχανισμό που εκτοξεύει το νερό σε ύψος τρεις φορές μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

 



Μπορεί βέβαια εσείς να μην μπορέσετε να βρεθείτε στη Γενεύη την εβδομάδα 20 – 25 Νοεμβρίου, αλλά να μην ξέρετε σε τι περιβάλλον θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις;

 

*Για να διαβάσετε το ανακοινωθέν του ΟΗΕ πατήστε στο sigmalive.com 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ