Ο Έρικ Κίτας μάς εξηγεί τι είναι τα άσπρα στίγματα που γέμισε χθες ο ουρανός της Κύπρου

Το ερώτημα γνωστό και όπως φαίνεται διαχρονικό, μάς ψεκάζουν ή όχι;


Article featured image
Article featured image

Τι κι αν έγιναν έρευνες, τι κι αν οι επιστήμονες λένε πώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Κύπρο, κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν πώς ο λόγος που βιώνουμε μεγάλες περιόδους ανομβρίας στην Κύπρο, είναι οι ψεκασμοί.

Χθες στον κυπριακό ουρανό εμφανίστηκαν άσπρα στίγματα, και πολίτες έσπευσαν να ανεβάσουν στα social media σχετικές φωτογραφίες, για να υποστηρίξουν ακόμη μια φορά την άποψη ότι τελικά μας ψεκάζουν.

Ο μετεωρολόγος Έρικ Κίτας και το kitasweather.com, τοποθετήθηκε και μάς εξήγησε τι πραγματικά συμβαίνει.

«Τα λευκά ίχνη που βλέπουμε κατά καιρούς στον ουρανό, δημιουργούνται λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών και των καυσαερίων εξ’ αιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω από −36.5 °C ) σε μεγάλα ύψη (άνω των 8,000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), σχηματίζοντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους.  

Συνήθως αυτές είναι οι συνθήκες που ευνοούν και τη δημιουργία υψηλών νεφώσεων.

Λευκά ίχνη μπορούν να προκύψουν στην ατμόσφαιρα από την πτήση αεροσκαφών, τα οποία αφήνουν στο πέρασμα τους υδρατμούς υψηλής θερμοκρασίας οι οποίοι ψύχονται και γίνονται αντιληπτοί με γυμνό μάτι. Αυτά λέγονται ίχνη συμπύκνωσης (condensation trails – «contrails»).  

Η διάρκεια της ορατότητας των ιχνών είναι ανάλογο του ποσοστού της υγρασίας στο ύψος των πτήσεων. Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε πως τα ίχνη αυτά εμπεριέχουν από 500 έως 100,000 γραμμάρια κρυστάλλων πάγου ανά μέτρο, εάν αυτά διατηρηθούν πέραν της μίας ώρας.

Γραμμικά και ελλειψοειδή contrails που παρατηρήθηκαν στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας χθες, αλλά και στις αρχές του έτους δεν αποκλείεται να οφείλονται σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών που εμπλέκονται σε γειτονική σύρραξη».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ