Η κυπριακής παραγωγής ταινία «Clementine» σύντομα στους κινηματογράφους

Για την πολλά υποσχόμενη κυπριακής παραγωγής ταινία «Clementine», η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου του 2017, μας μιλά ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λογγίνος Παναγή.

 


Article featured image
Article featured image


Είναι το κορίτσι που για τόσα χρόνια συνεχίζει να μας κοιτάζει πίσω από  το συρματόπλεγμα.


Ποια είναι η Clementine;

Είναι μια όμορφη, πονεμένη γυναίκα και παράλληλα ένα σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας. Είναι η χαμένη μας αθωότητα, όλα αυτά που αφήσαμε πίσω. Είναι το κορίτσι που για τόσα χρόνια συνεχίζει να μας κοιτάζει πίσω από  το συρματόπλεγμα. Η δημιουργία της «Clementine» υπήρξε γλυκόπικρη, όπως ακριβώς η ιστορία που πραγματεύεται.

 

CLEMENTINE FILM from Longino Panagi on Vimeo.

Backstage από τα γυρίσματα της ταινίας 

 

Πότε άρχισε η διαδικασία παραγωγής της ταινίας;

Το ταξίδι της ταινίας ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Μαζί μου, σταθεροί και μόνιμοι συνοδοιπόροι ο διευθυντής φωτογραφίας και παραγωγός Κωνσταντίνος Όθωνος και ο εκτελεστής παραγωγός Γιώργος Πάντζης. Μαζί μας, δεκάδες ηθοποιοί, τεχνικοί και δημιουργικοί συντελεστές, σε μια διαρκή αναζήτηση της ψυχής αυτού του φιλμ, βυθισμένοι μέσα  στην ομορφιά και την σκληρότητα του κυπριακού τοπίου.

 


Μια όμορφη, πονεμένη γυναίκα, ένα σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας


Που έγιναν τα γυρίσματα;

Από τον Άγιο Σωζόμενο, τα Περβόλια, τον Άγιο Θεόδωρο και την Αθαλάσσα καταλήξαμε στο διχοτομημένο Καϊμακλί, στην «καρδιά της ζώνης διαχωρισμού», σύμφωνα με τα λεγόμενα της ηρωίδας. Εκεί μας οδήγησαν τα νήματα της ιστορίας, προκειμένου να συναντήσουμε τον ήρωά μας, στοιχειωμένο από το τραυματικό παρελθόν του πολέμου.

 



Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την Clementine; Να μας πείτε λίγα λόγια για την πλοκή;

Όλα στο φιλμ, όπως και στην κυπριακή μας πραγματικότητα, ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδι. Κάποιος φωτογράφος έφτασε σε μια παραλία κι εκείνη έγινε η «παραλία της απόβασης». Ένας βοσκός ονειρεύτηκε πως θα έμοιαζε στον Μάρλον Μπράντο και μάζεψε τις ψευδαισθήσεις του μέσα  από τα συντρίμμια. Μια σοπράνο υποδύθηκε την Δυσδαιμόνα και στη συνέχεια αναγκάστηκε  να συναντήσει τον ρόλο της. Ένας διπλωμάτης έγινε ο πραγματικός Ιάγος στα ίδια μέρη που -αιώνες πριν- γέννησαν τον «Οθέλλο». Οι μοίρες  των ανθρωπων του νησιού διασταυρώνονται καθώς δυο μυστηριώδεις άντρες με ριγέ κοστούμια μοιάζουν να αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ποιοι είναι οι Άντρες με τα Ριγέ; Η Clementine θα καταφέρει να μετατοπίσει την μοιραία τροχιά του ήρωα μας αλλά και την δικιά της; Αν κάποιος ενώσει τους ήχους και τις  εικόνες θα βρει τις απαντήσεις.

 

 

«Clementine»

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Λογγίνος Παναγή

Παραγωγή - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Όθωνος

Ηθοποιοί: TanjaJacober, Paul Stewart, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Προκόπης Αγαθοκλέους, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μαρίνα Μακρή, Άγγελος Νικολάου, Ελένη Μιχαήλ, Θοδωρής Πεντίδης, Μαρία Καρασούλα, Κώστας Δημητρίου, Αντρούλα Ηρακλέους, Δημήτρης Δημητρίου, Λογγίνος Παναγή κ.ά.

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Πάντζης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μόνικα Νικολαϊδου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Αλεξία Ρόιτερ

Κάμερα: Νικόλας Λοϊζου

Ηχολήπτης: Γιώργος Ποταμίτης

Σκηνογράφος: Άντης Παρτζίλης

Τεχνικός σκηνικών: Πάρης Μανώλη

Βοηθός σκηνογράφου: ΕλένηΙωάννου

Ενδυματολόγος: Μαρίζα Παρτζίλη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Θέλμα Κασουλίδου

Αμπιγιέζ: Μηλίτσα Αντρέου

Μακιγιάζ: Αλεξάντρα Μυτά

Κομμωτής: Μάριος Νεοφύτου

Σκριπτ: Μαρία Βαρνακίδου

D.I.T: Πανίκος Πετρίδης

Βοηθοί παραγωγής: Γιώργος Αθανασίου, Δήμος Νικολάου, Αντρέας Χαραλάμπους

Μπούμαν: Αντρέας Ζαχαριάδης

Γκριπ: Αγαμέμνων Ζάκος

Γκάφερ: Γιώργος Τριλλίδης

Ηλεκτρολόγοι: Στέλιος Μελής, Χάρη Τρακοσιής

Catering: Sergio Bertino

Φωτογράφος σετ: Δημήτρης Πάντζης

Βοηθοί: Μιχάλης Κούρτης, Αλεξάντρα Αργυρού, Γεωργία Κουρρή, Κωνσταντίνος Χρίστου, Θεόδωρος Μιχαήλ, Μιχάλης Χατζημιτσής


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ