Μια γιαγιά από την εισβολή «συμμετέχει» σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αγγλία

«Στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, υπάρχει ακόμη το μεγάλο πρόβλημα των αγνοουμένων. Συγκεκριμένα πέραν των 1.619 Ελληνοκύπριων στρατιωτών και όχι μόνο, ακόμη αγνοούνται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με 83 Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αγνοούνται από τις 14 Αυγούστου 1974.

Το 2016, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί αφού συνεχώς εμφανίζονται μαζικοί τάφοι και ταυτοποιούνται λείψανα αγνοουμένων».

 


Article featured image
Article featured image

Ο καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλής με καταγωγή από την Λευκωσία, μας έχει απασχολήσει ξανά με τη δουλειά του, όταν πριν από μερικούς μήνες κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ όταν δημιούργησε τον μικρότερο πίνακα στον κόσμο. Παράλληλα Ο Χρίστος κατέχει επίσης και ένα παγκόσμιο βραβείο τέχνης στην Αμερική το 2015, ενώ έχει βρεθεί σε 3 παγκόσμιους τελικούς τέχνης στην Αυστραλία και την Αγγλία.

Πριν λίγο καιρό ο Χρίστος ενημερώθηκε πώς θα εκπροσωπήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Κύπρο με το έργο του «1974», στον παγκόσμιο διαγωνισμό Stencil Art Awards, που θα πραγματοποιηθεί στο Bristol της Αγγλίας.

Ο πίνακας που θα λάβει μέρος στον τελικό, όπως μας ενημέρωσε ο Χρίστος Κακουλλής, είναι μια προσωπογραφία γιαγιάς, λίγο μετά την εισβολή του 1974, η οποία καταγράφει το παράπονο στα βουρκωμένα μάτια της. Η φωτογραφία είναι παλιά και τραβήχτηκε λίγο πριν το πόλεμο, γι’ αυτό και η γιαγιά έχει αυτό το βλέμμα. Ο Χρίστος την βρήκε σε ένα photo album και θέλησε να δημιουργήσει αυτό τον πίνακα. 

Ο Χρίστος μεταξύ άλλων ανέφερε στους διοργανωτές του διαγωνισμού σχετικά με το έργο του:

«Ο πόνος των συγγενών αυτών των ανθρώπων, πράγματι είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης και κουράγιου. Εδώ και 42 χρόνια ακόμη πιστεύουν και περιμένουν να επιστρέψουν οι αγνοούμενοι τους αλλά ο πόνος δεν κρύβεται και καθρεφτίζεται κάθε στιγμή στα μάτια τους και στα ρυτιδιασμένα πια πρόσωπά τους».



Το έργο που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ