«Ο Σιδηρόπουλος δεν έπαιζε ελληνικό ροκ, αλλά ροκ»

Με αφορμή την παράσταση-αφιέρωμα στον σπουδαίο Παύλο Σιδηρόπουλο, από τους Πάνο Μουζουράκη και τους μουσικούς των The Zilla Project, μιλήσαμε με τον frontman του δημοφιλούς κυπριακού blues band, Μανώλη Βουράκη (aka «Big Mo»).

 


Article featured image
Article featured image

Ως γνωστό, η ελληνική ροκ έχασε τον «πρίγκιπά» της στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, οπότε οι τρεις συναυλίες στο νησί θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Παύλου Σιδηρόπουλου.


Ο Πάνος Μουζουράκης είναι πύραυλος.


Μανώλη, τι ιδιαίτερο έχει η μουσική του Παύλου Σιδηρόπουλου;

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης ο οποίος έγραψε και τραγούδησε ροκ μουσική στο σύνολο της καριέρας του, καταφέρνοντας να αποδώσει με ελληνικό στίχο τον ήχο της αγγλικής γλώσσας. Με άλλα λόγια δεν έπαιζε ελληνικό ροκ, αλλά ροκ. Ταυτόχρονα, οι συνθέσεις, η απόδοση, τα παιξίματα, είναι μοναδικά και με τρομερά έντονο προσωπικό χαρακτήρα που αναγάγει τη μουσική σε διαμάντι της ροκ ανθολογίας.

Ως κατά βάση blues band, χρειάστηκε καθόλου να προσαρμόσετε τον ήχο σας για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αφιερώματος;

Με τον Λου (Παφίτης) να παίζει κιθάρα και την ενίσχυση του Μάριου Μιχαήλ στο μπάσο, ο ροκ δείκτης της μπάντας ανεβαίνει σημαντικά. Και μην ξεχνάτε πόσο blues έχει ο Παύλος στη μουσική του.

 



Πώς προέκυψε η περσινή πρώτη συνεργασία με τον Μουζουράκη η οποία συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά;

Προέκυψε πάνω απ’ όλα από την κοινή μας αγάπη και σεβασμό στον Παύλο και τη μουσική του. Ο Πάνος είναι σίγουρα ροκ, αλλά πολύ περισσότερο συνδυάζει τόσα πολλά ταλέντα που θεωρώ πως τον καθιστούν μοναδικό ως καλλιτέχνη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Μουζουράκη ως τραγουδιστή-performer;

Πύραυλο.


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης ο οποίος κατάφερε να αποδώσει με ελληνικό στίχο τον ήχο της αγγλικής γλώσσας.




Τι θυμάστε πιο έντονα από την περσινή παράσταση-αφιέρωμα στον Σιδηρόπουλο;

Την ενέργεια της συναυλίας. Την αγάπη και το σεβασμό στον Παύλο να είναι παρόντα όλο το βράδυ από το κοινό και τους μουσικούς μαζί.

Πώς θα είναι δομημένο το πρόγραμμα της παράστασης φέτος και σε τι διαφοροποιείται από πέρσι; Πώς και πόσο θα το εξελίξετε φέτος;

Φέτος, το πρόγραμμα θα είναι ευρύτερο με ένα σημαντικό ακουστικό μέρος μιας πλευράς της μουσικής του Παύλου, πολύ αγαπημένη από τον κόσμο αλλά και αναπόσπαστη από το έργο του.

 



Ποιο ή ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια από Σιδηρόπουλο;

Πράγματι, λατρεύω τα πάντα.

Τι άλλο κάνετε αυτό τον καιρό πέραν της προετοιμασίας για το αφιέρωμα αυτό;

Μόλις επιστρέψαμε από την πρώτη μας επίσημη τουρνέ στην Ελλάδα. Αμέσως μετά από το αφιέρωμα αυτό, φεύγουμε για πρώτη φορά για Ελβετία (7-11 Δεκ), για 4 εμφανίσεις, η κεντρική των οποίων είναι το ετήσιο πάρτι του Ο.Η.Ε, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω πληροφορίες.

 



Στη συναυλία-αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο θα συμμετάσχουν οι Πάνος Μουζουράκης (φωνή), Μανώλης Βουράκης (κιθάρα), Λοΐζος Παφίτης (κιθάρα), Νικόλας Μελής (πλήκτρα), Μάριος Μιχαήλ (μπάσο) και Στέφανος Μελετίου (τύμπανα).

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, Savino Live, Λάρνακα, 22.00, €15. Πληρ. 99860304, 99426011.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, Ravens Music Hall, Λεμεσός, 22.00, €15. Πληρ. 99614100.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, Downtown Live, Λευκωσία, 21.00, €15. Πληρ. 99810011.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ