Το νέο γλυπτό της Πόπης Νικολάου… θα φέρει την ειρήνη [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Η καθηγήτρια τέχνης η οποία φέτος έκανε περήφανη ολόκληρη την Κύπρο με τους «Μετανάστες» που έφτιαξε με τους μαθητές της, αλλά και με τις πολλές και σημαντικές βραβεύσεις που ακολούθησαν, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου γλυπτού που σκοπός του είναι… να φέρει την ειρήνη.

 


Article featured image
Article featured image

Η καθηγήτρια τέχνης η οποία φέτος έκανε περήφανη ολόκληρη την Κύπρο με τους «Μετανάστες» που έφτιαξε με τους μαθητές της, αλλά και με τις πολλές και σημαντικές βραβεύσεις που ακολούθησαν για αυτήν και τους μαθητές της, τόσο στη Saatchi Gallery του Λονδίνου όσο και από την Ε.Ε. που τους απένειμε το Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη 2016, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου γλυπτού που σκοπός του είναι… να φέρει την ειρήνη.

Συνολικά 21 ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος θα ενώνονται μεταξύ τους και θα δημιουργούν ένα περιστέρι.

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε φυσικά το Κυπριακό Πρόβλημα και τα τελευταία γεγονότα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για Λύση και Επανένωση, αλλά και ο 6ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που φέτος έχει ως θέμα «Γεφυρώνουμε Ηπείρους και πολιτισμούς».

«Πως αλλιώς θα γεφυρώσουμε τους πολιτισμούς, εκτός από την ειρήνη;» αναρωτιέται η ίδια η κυρία Νικολάου. Με τα παιδιά μου στην Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, που φέτος είναι από δευτέρα Γυμνασίου μέχρι 2 Λυκέιου, θα φτιάξουμε συνολικά 21 ανθρώπινες φιγούρες, ενήλικων και παιδιών, οι οποίες θα ενώνονται μεταξύ τους «γεφυρώνοντας» πολιτισμούς και σχηματίζοντας τη μορφή ενός περιστεριού που συμβολίζει την ειρήνη.

 



 

Τόσο το περσινό έργο της αλλά και το φετινό, τουλάχιστον απ’ ότι μου περιγράφει, είναι μεγάλα σε όγκο. Τη ρωτάω λοιπόν το σκεπτικό πίσω από τις ογκώδεις κατασκευές-έργα. «Σπούδασα Κίνα όπου όλα είναι μεγάλα, όπως πχ το Σινικό Τείχος, οπότε δεν έχω φοβία με τα ογκώδη έργα και τις ογκώδεις κατασκευές» (γέλια).

 



Το πολυδιαφημιζόμενο, πολυταξιδεμένο και πολυβραβευμένο έργο Μετανάστες



Να αναφέρουμε πως το έργο είναι ακόμα στην αρχή της δημιουργίας του και πως, πέραν από τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης με το οποίο θα λάβει μέρος η Εμπορική Σχολή Μιτσή (στην οποία παρεμπιπτόντως γίνεται σοβαρή δουλειά από τους διευθυντές και τους δασκάλους), αν προλάβει θα το δηλώσει εν νέου στον διαγωνισμό «2017 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize» (όπου πέρσι σάρωσε τα βραβεία), ενώ θα παρουσιαστεί και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος 2017».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ