Ανοικτό κάλεσμα σε Κύπριους καλλιτέχνες

Ανοικτό κάλεσμα σε χορευτές, δραματουργούς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει προηγούμενη πείρα ή εμπλέκεται στη δημιουργική χρήση του σώματος.

 


Article featured image
Article featured image

Οι μέρες αντιστοιχούν με τη περιστροφή της γης, όπου, σύμφωνα με το φως και το σκοτάδι υπάρχει η μέρα και η νύχτα.

Οι μήνες μετριόνται με βάση τον κύκλο του φεγγαριού και τα χρόνια από το ταξίδι της γης γύρω από τον ήλιο. 

Ωστόσο, η διάρκεια του χρόνου είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση που χωρίζει την ημέρα σε 24 ώρες και τη ώρα σε 60 λεπτά και στη συνέχεια διαχωρίζεται και πάλι σε 3600 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την επιστήμη ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και έχει μια ”γραμμική” αίσθηση του χρόνου, που ξεκινάει με τη γέννηση και ολοκληρώνεται με την αποχώρησή του από το αντιληπτό σύμπαν.

Οι φιλοσοφικές έννοιες της επιστήμης (χώρος- χρόνος) αναφέρονται όχι μόνο στο ίδιο το σώμα αυτό, αλλά και στις πράξεις του, ενώ για τον Μερλώ-Ποντύ η φαινομενολογία προσφέρει παράλληλα μια καταγραφή του “βιωματικού” χώρου, του “βιωματικού” χρόνου, και του ”βιωματικού” κόσμου.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του εργαστηρίου Λένια Γεωργίου, «To σώμα μας είναι η αρχή και το τέλος σε ότι κάνουμε (Corpus in Tempus (The body in time)».

Αυτό είναι ένα ανοικτό κάλεσμα σε χορευτές, δραματουργούς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει προηγούμενη πείρα ή εμπλέκεται στη δημιουργική χρήση του σώματος για συμμετοχή στο βιωματικό πειραματικό performance art εργαστήρι «Corpus in tempus».

Το θέμα του εργαστηρίου βασίζεται στην εξερεύνηση του ίδιου του χρόνου. Πώς γίνεται αντιληπτός ο χρόνος σε διάφορες σημαντικές και ίσως καθοριστικές φάσεις και στιγμές της ζωής μας. Πόση διάρκεια μπορεί να έχει μια στιγμή και πώς καθορίζεται; Πώς επηρεάζεται η διάρκεια αυτή από τη σωματική και κατ’ επέκταση ψυχική εμπλοκή του υποκειμένου; Το εργαστήριο θα λειτουργήσει ως μία πειραματική σκηνή όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ερευνήσουν την ευρύτερη αλλά και την πιο υποκειμενική έννοια του χρόνου.

Το εργαστήρι θα επιχειρήσει να μελετήσει διάφορες το σωματικό αυτοσχεδιασμό, την κινησιολογική δράση, την αντίδραση και την ακινησία και τη δημιουργία ενός νέου συμβολικού σωματικού αλφαβήτου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τέλος, θα διερευνηθεί η πρωτότυπη έκφραση μέσα στο χρόνο και η αξιοποίηση του σώματος, με στόχο μια τελική παράσταση.

Από τις 24 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στο MERES multifunctional space (Oδός Πενταδακτύλου 33 Λευκωσία 1016) στις 10.00.

Για πληροφορίες στο +357 96586535 ή στο leniageorgious@gmail.com, Λένια Γεωργίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ