Ο πράσινος Άγιος Βασίλης και οι μύθοι γύρω από το όνομα του

Αποτελεί ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών, αφού οι γιορτές των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί άμεσα με την μορφή του χοντρού γέροντα με την λευκή γενειάδα, το χαμογελαστό πρόσωπο και την κόκκινη στολή, που φέρνει δώρα και ευτυχία σε μικρούς και μεγάλους.

 


Article featured image
Article featured image

Μια εικόνα που όπως φαίνεται είναι καθαρά αποτέλεσμα και προϊόν marketing, αφού ο Άγιος για πάρα πολλά χρόνια απεικονιζόταν πολύ διαφορετικός.

Σύμφωνα με διάφορους μύθους οι οποίοι επιβίωσαν μέσα στα χρόνια, ο ερχομός του Άγιου Βασίλη προμήνυε τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης, έτσι όσοι απεικόνιζαν τότε την εικόνα του, τον έντυναν με πράσινα ρούχα, βάζοντας του μάλιστα και διάφορα στοιχεία της φύσης πάνω του.

Γύρω στο 1930 όμως, γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών αποφάσισε πώς ήθελε να «πουλήσει» την διάσημη αυτή εικόνα με τα δικά της χρώματα ξαναφτιάχνοντας τον λίγο πιο χοντρό με λευκή πλούσια γενειάδα, λίγο πιο γλυκό και βάφοντας την στολή του κατακόκκινη.

 



Η καμπάνια της εταιρείας η οποία σχεδιάστηκε από τον Haddon Sundblom ήταν τόσο επιτυχημένη, που τελικά επικράτησε και διατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα, αφήνοντας για πάντα πίσω την πράσινη στολή του Santa Claus.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγωγή του Άγιου Βασίλη, ο οποίος αρχικά τοποθετείτο στο χωριό Κορβατουντούρι που βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο.

Περί το 1927 όμως φιλανδικό ραδιόφωνο αποκάλυψε πώς ο Άγιος Βασίλης «ζει» στην φιλανδική Λαπωνία, αιτιολογώντας αυτή του την ανακοίνωση λόγω των γκρίζων ταράνδων που συνόδευαν τον Άγιο Βασίλη, οι οποίοι δεν υπήρχαν στο Βόρειο Πόλο.  

Από τότε και μέχρι σήμερα, γύρω από τον «μύθο» του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) αναπτύχθηκε μια τεράστια βιομηχανία με διάφορα προϊόντα, τα οποία βρίσκουν εύφορο έδαφος στην υπερκαταναλωτική περίοδο των γιορτών.









Πώς προέκυψε όμως ο χοντρός κύριος με τα γένια και τα δώρα;

O Άγιος Βασίλης στην διεθνή λαογραφία αποτελεί το κυρίαρχο πρόσωπο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και είναι αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η σημερινή μορφή του καθιερώθηκε από μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών –όσο αφορά κυρίως το κόκκινο χρώμα στη στολή. Η αρχική του μορφή όμως ως ένας μεγάλος κύριος, με ροδαλά μάγουλα και κοιλίτσα, πρωτοεμφανίστηκε το 1823 από τον εικονογράφο Τόμας Ναστ και δημοσιεύτηκε στο ποίημα «Α visit from St. Nicholas».

Παρόλα αυτά η ιδέα ενός καλού κυρίου που μοιράζει δώρα σε σπίτια που το έχουν ανάγκη, υπήρχε αιώνες πριν ξεκινώντας όπως όλα δείχνουν από τον Έλληνα Επίσκοπο Άγιο Νικόλαο, ο οποίος κυκλοφορούσε και μοίραζε δώρα και χρήματα στους φτωχούς, πετώντας από τις καμινάδες των σπιτιών γιατί ήταν ντροπαλός.

Στη Βρετανία η μορφή αυτή παρουσιάστηκε ως «Ο Πατέρας των Χριστουγέννων», ενώ στην Ολλανδία ως Sinterklaas. Στην Γερμανία γιόρταζαν τον Christkind και στην Ιταλία την Befana. Ο Άγιος Βασίλης όπως διαμορφώθηκε μεταγενέστερα, αποτελεί ένα κράμα όλων των πιο πάνω τοπικών μύθων συνδυάζοντας χαρακτηριστικά από όλες αυτές τις ιστορίες. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ