Ένα μεγάλο μικρού μήκους φεστιβάλ

Article featured image
Article featured image

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου» πραγματοποιείται στο θέατρο Ριάλτο έως τις 17 Οκτωβρίου.

Σε ένα ποικίλο πρόγραμμα, παρουσιάζει ταινίες που με ευρηματικό τρόπο διηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Ο Ιωακείμ Μυλωνάς, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, στο διάλειμμα των προβολών μας παρουσίασε το φεστιβάλ και τις ιδιαιτερότητές του.

Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά κατάφερε να δημιουργήσει ακόμη έναν ορκισμένο μικρομηκά καθώς μας αποκάλυψε την ουσία και τη φιλοσοφία πίσω από τις προβολές!

 

Γράφει η Πέγκυ Σπινέλη

 

«Πρόκειται για ένα πολιτιστικό προϊόν που προσφέρεται δωρεάν και αυτό είναι ένα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του. Δεν πρόκειται για μια εφήμερη σημασία, δεν περιορίζεται στην εποχή που διανύουμε, την εποχή της κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό γενικά να προσφέρεις πολιτισμό δωρεάν, προσβάσιμο σε όλους».

«Εκτός αυτού, φέτος ειδικά, θεωρώ πως το ότι όλες οι κυπριακές παραγωγές που συμμετέχουν είναι ανεξάρτητες αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Επιχορήγηση δεν έλαβε καμία ταινία. Όπως φαίνεται, μαζεύονται παρέες και κάνουν ταινίες. Και μάλιστα τις κάνουν τόσο καλά που αυτές οι ταινίες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βραβεύονται! Είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Όλα τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια και ως καλλιτεχνική επιτροπή είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που αυτές οι ταινίες συμμετέχουν στο φεστιβάλ μας και εμείς παρουσιάζουμε τη δουλειά τους».

«Τη δεδομένη στιγμή, αυτό είναι το μέλλον. Αυτό γίνεται στην Κύπρο, αυτό έκαναν στην Ελλάδα και παρακολουθήσαμε μια παραγωγική άνθηση. Ξαφνικά έκλεισε η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων και θα έπρεπε όλοι να επικεντρωθούμε στο να πούμε καλές ιστορίες. Να σκεφτούμε το σενάριο, να πούμε μια καλή ιστορία. Όταν άρχισαν να σκέφτονται το σενάριο και κατ΄επέκταση τα τεχνικά, άρχισε να αναδεικνύεται μια γενιά σκηνοθετών που όχι μόνο έχουν κάτι να πούνε, αλλά επίσης ενδιαφέρονται και εκτός Κύπρου να ακούσουν αυτό που έχουν να πουν».

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι διοργανωτές, τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Θέατρο Ριάλτο, πέραν του ότι εμπιστεύτηκαν την Αλεξία (Ρόιτερ) και εμένα -σχετικά νεαρά άτομα, μας προσέφεραν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους και αυτό είναι πολύ σπουδαίο και σπάνιο».

«Το ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται στη Λεμεσό είναι άξιο αναφοράς. Η πόλη έχει μια παράδοση στα πολιτιστικά δρώμενα, ίσως περισσότερο από ότι οι  υπόλοιπες πόλεις. Από την πρώτη χρονιά που το συγκεκριμένο φεστιβάλ έγινε Διεθνές, αφού ως εθνικό προϋπήρχε, νιώσαμε πως ο κόσμος ήταν ήδη έτοιμος και ενδεχομένως να αργήσαμε κιόλας να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του».

«Ως εκ τούτου, η ευθύνη για εμάς είναι πολύ μεγάλη καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να διαλέξουμε πολύ καλές ταινίες, για να παρουσιάσουμε σε ένα τόσο απαιτητικό κοινό, θα πρέπει αντίστοιχα να προσκαλούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να απαρτίσουν τη κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή πρέπει να έχει βαρύτητα και αξιοπιστία. Τα βραβεία που δίνονται πρέπει να επιλέγονται από ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο».

«Καταφέραμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουμε ανθρώπους πολύ γνωστούς στο χώρο, με διεθνή αναγνώριση και σημαντική καλλιτεχνική προσφορά. Και αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην Κύπρο καλεσμένοι ενός φεστιβάλ που έχει ήδη -και συνεχίζει- να δημιουργεί πολύ καλό όνομα». 

«Υπήρχε μεγάλη ανυπομονησία και αυτή η προσμονή ήταν έκδηλη. Γνωρίζαμε πως ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Κάθε χρόνο λοιπόν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσουμε κάτι καινούριο, κάτι φρέσκο. Αυτή είναι και μια προϋπόθεση που οφείλει να ικανοποιεί κάθε φεστιβάλ, η παρουσίαση του καινούργιου. Με την ίδια λογική που παρουσιάζουμε την πρόσφατη παραγωγή ταινιών, έτσι πρέπει να παρουσιάζουμε και τις πιο πρόσφατες τάσεις στις παράλληλες εκδηλώσεις».

«Η Ένωση Σκηνοθετών επιδιώκει να δημιουργεί ένα πολύ όμορφο κλίμα ανάμεσα στα μέλη. Για αυτό και φέτος διευθετήσαμε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Να γνωριστούμε, να συσφίξουμε τις σχέσεις, να δημιουργήσουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε».

«Ξεκινάμε την προετοιμασία του κάθε φεστιβάλ, με τη λήξη του προηγούμενου. Και φέτος, την επόμενη της λήξης του φεστιβάλ, θα συναντηθεί όλη η ομάδα για να αρχίσουμε την προετοιμασία του επόμενου. Ο πέμπτος χρόνος του φεστιβάλ πρέπει να είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Μετά τη φετινή έναρξη, οι προσδοκίες είναι πολλές και η φιλοδοξία για το μέλλον του φεστιβάλ πολύ μεγάλη».

Ο Ιωακείμ Μυλωνάς, σπούδασε Επικοινωνία και Κινηματογράφο BA (Hons) στο Πανεπιστήμιο Anglia Polytechnic στο Κέιμπριτζ. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Σκηνοθεσία στο Nothern Film Schoolστο Λιντς, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Οι ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε, με τίτλο «Chronos», «Pharmakon», «Oedipus» και «Greenhouse» συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ η ταινία «Pharmakon» υπήρξε η πρώτη επίσημη κυπριακή συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Klein Mein Audiovisuals Productions and Advertising, μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Όλες οι ταινίες στο φεστιβάλ προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος ελεύθερη

(απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου).

Περισσότερες πληροφορίες: 77 77 77 45

www.isffc.com.cy και στο www.rialto.com.cy.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ