Ποδηλασία και μπουγάδα για τα πρόωρα βρέφη

Article featured image
Article featured image

Ο Σύνδεσμος φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Θερμοκοιτίδα Αγάπης σε συνεργασία με το ίδρυμα Πάνου Ευριπίδου και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), διεξάγει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ποδηλασία στη Λεμεσό και από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, η οποία θα καταλήξει στο The Mall of Cyprus, όπου και θα  πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τις 9.00 ως τις 14.00.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή διαφωτιστικού υλικού και «μπουγάδα» με βρεφικά καλτσάκια. Στα δέκα καλτσάκια το ένα θα είναι μικρότερο και μωβ, συμβολίζοντας την αναλογία των προώρων, αφού παγκοσμίως, ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα. Μπουγάδα θα στηθεί και στο εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα και τους κινδύνους στην ανάπτυξη των πρόωρων βρεφών καθώς και για τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Επίσης, την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Προωρότητας, θα παρουσιαστεί έκθεση στη Μονάδα Εντατική Νοσηλείας Νεογνών στη Λευκωσία με θέμα «Μικρά Καλτσάκια Μεγάλα Όνειρα» στην οποία θα απεικονίζονται πρώην πρόωρα κρατώντας το καλτσάκι που φορούσαν  τότε και δίπλα γραμμένο το όνειρο τους μαζί με μια φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

Η Διεθνής Ημέρα Προωρότητας, ορίστηκε από το 2009 ως η 17η Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πολύ νωρίς, 500.000 από αυτά στην Ευρώπη, έχοντας υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και νοσηρότητας. Στην Κύπρο γεννιούνται κάθε χρόνο γύρω στα 100 πρόωρα νεογνά στις 1000 γεννήσεις. H προωρότητα δεν είναι ασθένεια. Αποτελεί όμως μείζον πρόβλημα καθώς τα μωρά που γεννιούνται έστω και λίγες εβδομάδες νωρίτερα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας ή/και της δια βίου αναπηρίας. Επιπρόσθετα, ο πρόωρος τοκετός είναι η πρώτη αιτία θανάτου των νεογνών.

Παρά το μεγάλο αριθμό των προώρων, ο κόσμος  μετά βίας γνωρίζει την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και τα προβλήματα αλλά και τους κινδύνους που αφορούν στην ανάπτυξη ενός πρόωρου βρέφους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ