Τουρκία: Παπάκια αντί γεννητικά όργανα σε σχολικά βιβλία

Article featured image
Article featured image

Παπάκια και πολικές αρκούδες στη θέση των γεννητικών οργάνων βλέπουν οι μαθητές της έκτης δημοτικού στη νέα έκδοση ενός σχολικού εγχειριδίου βιολογίας στην Τουρκία.

Στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν το γεννητικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας, σε ένα ακόμη δείγμα στροφής της κυβέρνησης προς τον εξισλαμισμό, απαγορεύτηκαν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Hürriyet οι στη θέση του αιδοίου και το πέους μπήκαν εικόνες πιο «αθώες», την ώρα που λέξεις όπως «στήθος» ή «παρθενία» έχουν διαγραφεί.

Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, Αχμέτ Ζεφίρ, κατήγγειλε στο άρθρο της Χουριέτ ένα μέτρο «που προκαλεί περισσότερο κακό παρά ωφελεί τα παιδιά». «Γιατί το κάνετε αυτό στα παιδιά μας, γιατί αυτός ο φόβος;» αναρωτήθηκε.

Η αντιπαράθεση αυτή εντείνει τις αντιδράσεις προς την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή το Σεπτέμβιο στις μαθήτριες Λυκείου να φοράνε την ισλαμική μαντίλα, κάτι το οποίος μέχρι πρότινος απαγορευόταν, και απαγόρευσε τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια και το μακιγιάζ στα σχολεία. 

Φωτογραφία: Reuters


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ