Άνθρωποι στο Μεξικό πιστεύουν ότι ο διάβολος θα τους σώσει

Article featured image
Article featured image

Λίγες εβδομάδες πριν είχαμε δει τους ​Μεξικανούς που πίστευαν στην Αγία του Θανάτου, ένα θέμα της φωτογράφου Erin Leen.

 

Τότε είναι που ανακάλυψε και μια μικρή αίρεση, που ονομάζεται Angelito Negro, μια ομάδα ανθρώπων που λατρεύει τον Διάβολο.

Έτσι μιλήσαμε μαζί της, όσο αναφορά τις «καθάρσεις του διαβόλου» που είδε από κοντά.



Τι είναι η αίρεση Angelito Negro;

Erin Lee: Το «Angelito Negro» ουσιαστικά μεταφράζεται ως «Μαύρος Άγγελος». Είναι ένα γλυπτό ενός μαύρου αγγέλου ντυμένο με στολή mariachi και κρατάει μια τεκίλα - εκτός του ότι είναι ένας διάβολος με τεράστια κέρατα. Πιστεύουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον διάβολο ως δικαιολογία για να κάνουμε άσχημα πράγματα. Ο διάβολος υπάρχει μόνο για να κρίνει αν θα πάμε στον παράδεισο ή στην κόλαση όταν πεθάνουμε. Είναι εκεί για να μας κρίνει, και όχι για να μας ωθήσει στο κακό. Για αυτό και κατά τη γνώμη τους διαφέρει από τον σατανισμό.

Τι συνέβη κατά την διάρκεια της κάθαρσης του Διαβόλου που φωτογραφήσατε;

Έβαλαν μια γυναίκα σε έναν κύκλο από φωτιά και έφτιαξαν τέσσερα σύμβολα με αλάτι. Στην συνέχεια την χάραξαν στην πλάτη. Μας είπαν ότι αυτά τα σύμβολα αντιπροσώπευαν τέσσερις πύλες. Μετά έριξαν αλάτι και αλκοόλ στις πληγές – το όλο θέαμα κράτησε μόνο 20 λεπτά.

Ποια ήταν η γυναίκα;

Μας είπε ότι η κόρη της γεννήθηκε πρόωρα και τη στιγμή που είπαν στον άντρα της ότι «θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ της γυναίκας σου ή του μωρού» επέλεξε εκείνη επειδή είχαν και άλλα παιδία. Τελικά και οι δύο έζησαν και έτσι αποφάσισε κάθε χρόνο να κάνει αυτή τη «θυσία» επειδή σώθηκαν. Πιστεύουν στον Διάβολο, γιατί τους παρέχει προστασία. Αυτό είναι που ζητάνε όταν προσεύχονται.

Ήταν δύσκολο να παρακολουθείτε αυτή την γυναίκα να περνάει όλα αυτά ενώ στεκόσασταν και τη βγάζατε φωτογραφίες;

Ναι, ειδικά από την στιγμή που ήταν επιλογή της. Νομίζω είναι διαφορετικό αν βλέπεις κάποιον να πονάει χωρίς να είναι επιλογή του. Πληρώνουν για να το κάνουν αυτό.

Πληρώνουν;

Πλήρωσε τον τύπο που λειτουργεί το ιερό. Αρχικά ακούσαμε ότι κοστίζει 1.500 πέσος, περίπου 100 λίρες, που είναι σχετικά πολλά χρήματα για εδώ πέρα. Άλλα όταν μιλήσαμε με τον «αρχιερέα», μας είπε ότι χρεώνει πάνω από 5.000 πέσος - δηλαδή πάνω από 400 λίρες.

Έχετε περάσει αρκετό καιρό στο Μεξικό. Πως σας απαντάνε συνήθως οι άνθρωποι όταν ζητάτε να τους φωτογραφίσετε στους δρόμους;

Σε όλη μου την ζωή, όχι μόνο στο Μεξικό, υπήρξαν πολύ λίγες φορές που άνθρωποι έχουν θυμώσει μαζί μου για τις φωτογραφίες που τραβάω. Έχει συμβεί, αλλά όχι πολύ συχνά. Εδώ οι άνθρωποι δεν θυμώνουν – απλά πραγματικά ντρέπονται. Είναι συγκρατημένοι. Ίσως να τους ενοχλήσει στην αρχή, αλλά στη συνέχεια θα φύγουν χωρίς να πουν κάτι περισσότερο.

Θα μείνετε εδώ για πολύ καιρό ακόμα;

Ακόμα δουλεύω το έργο της Αγίας του Θανάτου. Είμαι έτοιμη να πάω στις βόρειες περιοχές του Μεξικού. Θα εξερευνήσω τα ίδια θέματα, οικογένεια, θρησκεία, λατρεία - την εμπιστοσύνη και την διαφθορά. Θέλω να δημιουργήσω μια οπτική αναπαράσταση του πώς και γιατί αυτά τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς και την επίδραση που έχει αυτό στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον εδώ. Οι άνθρωποι στο Μεξικό ζουν πολύ την στιγμή. Αγαπούν τις γιορτές, νοιάζονται για τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ζουν την ζωή τους απολαμβάνοντας τα πάντα, αλλά μπορεί να υπάρχει και ένα μειονέκτημα σε όλο αυτό. Ίσως δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ