3.419 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2014

Article featured image
Article featured image

Σε ένα τεράστιο υγρό τάφο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος μας Θάλασσα, αφού περισσότεροι από 3.419 μετανάστες έχουν από την αρχή του χρόνου πνιγεί, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.



Σύμφωνα με την οργάνωση η προσπάθεια του διάπλου της Μεσογείου την έχει κάνει πλέον «την πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου».  

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στη διάρκεια της χρονιάς τη Μεσόγειο αυτός υπολογίζεται στις 207.000 μετανάστες, αριθμός που είναι τριπλάσιος από αυτόν του 2011, όταν 70.000 άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να φύγουν από τις χώρες τους, από την Αφρική στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.  

Η Υπατη Αρμοστεία προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι χάνει την προσήλωσή της στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Όπως σημειώνει, στις παράκτιες χώρες και τους περιφερειακούς συνασπισμούς κρατών επικρατεί σύγχυση σχετικά με τους τρόπους ανταπόκρισης στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πραγματοποιούν επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, για να μεταναστεύσουν ή να ζητήσουν άσυλο.   

Ο  ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις βλέπουν ολοένα περισσότερο την προσπάθεια να κρατήσουν τους ξένους έξω από τα σύνορά τους ως μεγαλύτερη προτεραιότητα από την υποχρέωση τήρησης του θεσμού του ασύλου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ