Βιβλιοθήκη που «δανείζει» ανθρώπους [στη Σαριπόλου]

Article featured image
Article featured image

Μια βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες, που αντί για βιβλία έχει ανθρώπους λειτουργεί στην Κύπρο από το 2008. Το ήξερες;

 

Η βιβλιοθήκη αυτή, έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τις πόρτες της σε πολλές γωνιές της Κύπρου, ενώ ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το ερχόμενο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00 στο καφενείο «Ηλεκτρικά Είδη» στην οδό Σαριπόλου στη Λεμεσό.

Τα Βιβλία στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι άνθρωποι με χαρακτηριστικά για τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και στερεότυπα και γίνονται θύματα μέχρι και διακρίσεων ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με βασικές διαστάσεις της διαφορετικότητας όπως το φύλο, η εθνοτική προέλευση, η ηλικία, η θρησκεία, η φυσική ικανότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το επάγγελμα, οι πεποιθήσεις, η οικογενειακή κατάσταση, η οικονομική κατάσταση, ο τόπος διαμονής κ.α.

Τι συμβαίνει λοιπόν ακριβώς στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη; Η Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της για 3 ώρες και οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν από τη λίστα με τα διαθέσιμα βιβλία ποιο/α βιβλίο θα ήθελαν να διαβάσουν. Μέσα σε χρόνο 30 λεπτών, οι αναγνώστες έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν με το βιβλίο και να ρωτήσουν ό,τι θέλουν σχετικά με το χαρακτηριστικό του βιβλίου που διαβάζουν και την προσωπική του ζωή.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις λαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα μιας και κάθε φορά το βιβλίο διαβάζεται από έναν/μια αναγνώστη/ρια. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως τα Βιβλία αναφέρονται σε κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο έχουν στην πραγματική τους ζωή και δεν είναι ηθοποιοί ή συγγραφείς βιβλίων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 99488333.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ