Επίθεση στη γερμανική καγκελαρία από χάκερς

Article featured image
Article featured image

Η καγκελαρία στο Βερολίνο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ο «δούρειος ίππος» ονόματι Regin. Η κυβέρνηση ωστόσο διαψεύδει.

 

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το κακόβουλο πρόγραμμα (trojan) έφθασε μέσω USB στον υπολογιστή της υπεύθυνης του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής στην καγκελαρία, γράφει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι η στενή συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ είχε πάρει στο σπίτι της το «φλασάκι» για να τελειώσει μια ομιλία στον προσωπικό της υπολογιστή και την επομένη το έφερε στη δουλειά .

Μόλις το έβαλε στον υπολογιστή της στην καγκελαρία χτύπησε συναγερμός και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το κακόβουλο πρόγραμμα Regin. Έλεγχος όλων των υπολογιστών υψίστης ασφαλείας στην καγκελαρία δεν αποκάλυψε ωστόσο την ύπαρξη άλλων δούρειων ίππων.

«Μια τέτοιου είδους επίθεση δεν έγινε, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Δεν υπήρξε προσβολή του συστήματος πληροφορικής της καγκελαρίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Η Κριστιάνε Βιρτς δεν θέλησε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες υπενθυμίζοντας απλά την προβλεπόμενη διαδικασία: «Σε περίπτωση που κυβέρνηση και Ομοσπονδιακή για την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων κρίνουν ότι συντρέχει λόγος, θα ενημερώσουν την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Έλεγχου του Κοινοβουλίου».

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε αν έχει ήδη ειδοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.

Η Κριστιάνε Βιρτς τόνισε ωστόσο ότι για τέτοιου είδους συμβάντα ενημερώνεται η επιτροπή της βουλής και όχι η κοινή γνώμη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, ο Σάντρο Γκάικεν, ειδικός σε ζητήματα διαδικτυακής ασφαλείας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημιού του Βερολίνου δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv: «Είναι απλοϊκό να διαψεύδεται το συμβάν, το οποίο είναι ενδεικτικό για το ενδιαφέρον που έχουν ακόμα οι μεγάλες μυστικές υπηρεσίες. Ο δούρειος ίππος Regin αναγνωρίστηκε από τα συστήματα ασφαλείας μόνο και μόνο επειδή ήταν ήδη γνωστός. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχουν γίνει στο παρελθόν επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της καγκελαρίας».

Τέλη Νοεμβρίου η εταιρία Symantec που ειδικεύεται στον εντοπισμό και καταπολέμηση ιών και δούρειων ίππων είχε αναφέρει την ύπαρξη του Regin, ο οποίος είναι σε θέση να φωτογραφίζει όσα βλέπει στην οθόνη του ο χρήστης, να χειρίζεται το ποντίκι, να υποκλέπτει κωδικούς πρόσβασης, να ελέγχει την ανταλλαγή δεδομένων και να επαναφέρει δεδομένα που έχουν σβηστεί».

Σύμφωνα μάλιστα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Intercept τόσο η αμερικανική μυστική υπηρεσία GCHQ όσο και η αμερικανική NSA συμμετείχαν στην δημιουργία αυτού του πολύπλοκού κατασκοπευτικού δούρειου ίππου.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ