«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης»

Article featured image
Article featured image

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας, κράτησαν μια στάση αναμονής και χαμηλούς τόνους μετά την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, μίλησε ξανά για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση των συμφωνηθέντων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα «πράγματα δυσκολεύουν» όπως είπε.

Οι υπόλοιποι απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά την αδυναμία εκλογής ΠτΔ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επαφές με την πλευρά των δανειστών δεν θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Χαρδούβελης θα έχει επικοινωνία με όλες τις πλευρές της τρόικας, για να τους ενημερώνει σχετικά με τις εξελίξεις αλλά και για την κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Ωστόσο, οι επαφές αυτές αναμένεται να γίνουν μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς οι αξιωματούχοι της τρόικας, βρίσκονται ακόμα σε διακοπές για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισαν ότι θα περιμένουν την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να ενημερωθούν για τις προτάσεις της.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφέρει ότι «Επαφίεται τώρα στο ελληνικό εκλογικό σώμα να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία» και προσθέτει «Θα αναμείνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών Αρχών για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξιολόγηση, και θα συζητήσουμε επ' αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αναθεώρησης του προγράμματος θα συνεχιστούν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση».

Χωρίς διάθεση να ανεβάσει τους τόνους εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και να στηρίξει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «Μέσα από αυτήν την δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του».

Ενδεικτικό των χαμηλών τόνων που θέλουν προς το παρόν να κρατήσουν οι δανειστές, είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τονίζει ότι «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης».

Την διαπίστωση του κ. Ράις, επιβεβαίωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα τουλάχιστον έως τον Μάρτιο. «Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια. Εγώ βλέπω τον Μάρτιο να έχουμε ανάγκες».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ