Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο John Lennon

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα, το 1980, δολοφονήθηκε ο John Lennon απ’ τις σφαίρες ενός ‘θαυμαστή’ του ονόματι Mark Chapman. Λίγα λεπτά πριν την δολοφονία, ο Lennon είχε υπογράψει αυτόγραφο στον Chapman. Ο καλλιτέχνης βρισκόταν έξω απ’ το σπίτι του, στο ιστορικό κτίριο Dakota στη Νέα Υόρκη, όταν ο Chapman τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Είχε μόλις ολοκληρώσει την ηχογράφηση των τραγουδιών «Walking on Thin Ice» και «It Happened», τα οποία θα συμπεριλαμβάνονταν στον επόμενό του δίσκο.

Ο Chapman αφού ζήτησε απ’ τον καλλιτέχνη αυτό που σήμερα θεωρείται το τελευταίο του αυτόγραφο τον πυροβόλησε τέσσερις φορές πισώπλατα ενώ παρέμεινε στον χώρο του εγκλήματος μέχρι και την άφιξη της αστυνομίας.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα αντίτυπο του δίσκου «Double Fantasy» [το οποίο έφερε και την υπογραφή του Lennon], κασέτες των Beatles και μαζί ένα μυθιστόρημα, το «The Catcher in the Rye».

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του ο John Lennon είχε, προφητικά, δηλώσει: «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου».

Ο Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού πρώτα διηγήθηκε στους ψυχιάτρους του δικαστηρίου πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον αγαπημένο του τραγουδοποιό. Πριν από μία δεκαετία, όταν ξαναρωτήθηκε, ομολόγησε πως ήταν επίσης έντονη η επιθυμία του να προβληθεί, γιατί ένιωθε… ασήμαντος


Αν ο καθένας διεκδικεί την ειρήνη αντί για άλλη μία συσκευή τηλεόρασης, τότε θα υπάρξει ειρήνη.



Ο ρόλος μου στην κοινωνία ως καλλιτέχνη είναι να προσπαθώ να εκφράσω το κοινό αίσθημα. Όχι να λέω στους ανθρώπους πώς να αισθάνονται, όπως ο ιεροκήρυκας ή ο πολιτικος.



Εάν κάποιος πιστεύει ότι η αγάπη και η ειρήνη είναι κλισέ, που τα αφήσαμε πίσω στη δεκαετία του '60, αυτό είναι πρόβλημά του. Αγάπη και Ειρήνη είναι αιώνιες αξίες.


Ο John Lennon γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου του 1940 κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της πόλης από τη «Λουφτβάφε». Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και η μητέρα του χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Μετά τον χωρισμό των δύο, ο Lennon μεγαλώνει με την αυστηρή του θεία του Μίμι, που τον αγαπούσε σαν να ‘ταν δικό της παιδί. Η μητέρα του θα του χαρίσει, ένα χρόνο πριν πεθάνει, το 1957 την πρώτη του κιθάρα. Την ίδια εποχή θα γνωρίσει τον Paul McCartney και μαζί θα αρχίσουν τις πρόβες στο υπόγειο του σπιτιού του δεύτερου. Το πειραματικό συγκρότημα θα ονομαστεί «Quarrymen» ενώ θα μετονομαστεί σε «Johnny and the Moondogs», όταν στην παρέα θα προστεθεί ο George Harrison και αργότερα ο Ringo Starr. Το 1959 η μπάντα θα βαπτιστεί Beatles και θα κυκλοφορήσει το πρώτο της σινγκλ με τίτλο «Love me Do». Οι επιτυχίες θα διαδεχθούν η μία την άλλη, με κορυφαία στιγμή το άλμπουμ «Imagine» με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ