Ένα φορτιστή για όλα τα κινητά προωθούν οι ευρωβουλευτές

Article featured image
Article featured image

Το σχεδιασμό ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται στην ΕΕ ζήτησαν οι ευρωβουλευτές με νομοσχέδιο σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό που ενέκριναν την Πέμπτη. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚ, στόχος είναι η μείωση τόσο του κόστους και των περιττών αποβλήτων όσο και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών. Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν ήδη επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Θέλοντας να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πρόκληση που παρουσιάζει ο αυξανόμενος αριθμός και η συνεχώς μεγαλύτερη ποικιλία των συσκευών, οι ευρωβουλευτές θέσπισαν εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ. Επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η κάθε συσκευή δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ύπαρξη της άλλης, καθώς και ότι θα τηρεί κάποιες σημαντικές απαιτήσεις αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια. 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την αρχή της νομοθετικής διαδικασίας να σχεδιαστεί ένας κοινός φορτιστής για ορισμένες κατηγορίες ραδιοεξοπλισμού, ιδίως τα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να απλοποιηθεί η χρήση τους και να μειωθούν τα περιττά απόβλητα και το κόστος.

Κατά τη γνώμη τους, ο ραδιοεξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά θα πρέπει να είναι συμβατός με έναν κοινού τύπου φορτιστή. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι που θα αποφασίσει ποιές ακριβώς κατηγορίες ραδιοεξοπλισμού θα πρέπει να συμμορφώνονται με την απαίτηση αυτή.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 550 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 8 αποχές. Θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν την αναθεωρημένη οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία και οι κατασκευαστές θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ