Η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει, καταρρέει

Article featured image
Article featured image

Για το αν τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, διερωτάται σε άρθρο του ο οικονομικός αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου: «Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;».  

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η Ελλάδα είναι σε θέση να το κάνει αφού με το πλεόνασμα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές ενώ την ίδια ώρα,  «η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Ούτε και ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».

Για την επιστροφή στις αγορές τονίζει ότι είναι μια «τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα», σημειώνοντας  πως «η Ελλάδα δεν προσελκύει αρκετές επενδύσεις από το εξωτερικό, ούτε μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού της συστήματος».

«Τώρα σκεφτείτε την εναλλακτική. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, που υποτιμάται αμέσως. Για να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό όφελος χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι μία εύκολη επιλογή, και θα απαιτούσε πολύ περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Αθήνα», γράφει ο Μίνχαου. Υποστηρίζει ότι παρά την αρχική τρομοκράτηση των επενδυτών, αυτοί γρήγορα θα επέστρεφαν. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ