Αστρονόμοι ανακάλυψαν τη «μέγα-Γη»

Article featured image
Article featured image

Ένα νέο τύπο βραχώδους πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα έχουν ανακαλύψει αστρονόμοι. Η λεγόμενη «μέγα-Γη», όπως έχει ονομαστεί ζυγίζει πάνω από 17 φορές το βάρος της Γης και είναι μόλις 2,3 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με επιστήμονες, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα πολύ παλιό αστέρι που ονομάστηκε Kepler-10 και το οποίο βρίσκεται περίπου 560 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Draco.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πρωτοβουλίας Προέλευση της Γης του Harvard, Ντίμιταρ Σασέλοφ, η ανακάλυψη αποτελεί έκπληξη, αφού πλανήτες τέτοιου μεγέθους θεωρούνται ότι αποτελούνται κατά το πλείστον από αέρια και δεν είναι βραχώδη σώματα, όπως η Γη ή ο Άρης .

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμα πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης, που ονομάστηκε Kepler-10c και έχει διάμετρο περίπου 29.000 χιλιόμετρα.

Ο Σασέλοφ εξήγησε ότι μία «μέγα-Γη» αφορά πολλά στερεά που συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο χωρίς αέρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, είπε, διότι η αντίληψη για το πώς δημιουργούνται οι πλανήτες απαιτεί τα στερεά στοιχεία να μαζεύονται σε ένα περιβάλλον όπου σχεδόν το 99% τους μάζας είναι υδρογόνο ή ήλιο.

Μικρότερα στερεά σώματα, όπως η Γη ή ο Άρης, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από περιττά υλικά, χρειάζονται λιγότερο χρόνο να διαμορφωθούν. Με μεγαλύτερο χρόνο «επώασης», οι μεγάλοι πλανήτες θα έπρεπε να μαζεύουν τεράστιες ποσότητες αερίων, όπως πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός άλλου είδους βραχώδους κόσμου αποτελεί καλό οιωνό στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη, ανέφερε ο Σασέλοφ.

«Από όσα γνωρίζουμε - και γνωρίζουμε πολύ λίγα για την προέλευση της ζωής - πιστεύουμε ότι η εμφάνιση ζωής από τη γεωχημεία συμβαίνει σε στερεούς πλανήτες», είπε ο Σασέλοφ.

Σχετικές έρευνες κατέδειξαν ότι περίπου το 75% των πλανητών που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA είναι λιγότερο από τέσσερις φορές η διάμετρος της Γης.

Στο ηλιακό μας σύστημα δεν υπάρχει τίποτε μεταξύ του μεγέθους της Γης, που είναι ο μεγαλύτερος βραχώδης πλανήτης, και του Ποσειδώνα, που είναι ο μικρότερος αέριος γίγαντας με διάμετρο σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Γης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ