Αστρονόμοι ανακάλυψαν τα πιο απομακρυσμένα άστρα του γαλαξία

Article featured image
Article featured image

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο άστρα, που είναι τα πιο μακρινά που έχουν ποτέ εντοπιστεί στον γαλαξία μας. Τα άστρα βρίσκονται στη λεγόμενη εξωτερική άλω, δηλαδή στην απομακρυσμένη περιφέρεια του γαλαξία, σε αποστάσεις 775.000 και 900.000 ετών φωτός αντίστοιχα.

Ο γαλαξίας έχει διάμετρο περίπου 100.000 ετών φωτός. Όμως γύρω από αυτόν υπάρχει μια μεγάλη σφαιρική άλως διάσπαρτη από άστρα, η οποία περιβάλλει τον γαλαξιακό δίσκο και εκτείνεται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ετών φωτός.

Πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτή η άλως αποτελεί δημιούργημα από τα απομεινάρια των νάνων γαλαξιών που κατά καιρούς «καταβροχθίστηκαν» από τον δικό μας γαλαξία και τα μακρινά άστρα αποτελούν φαντάσματα από τους περασμένους γαλαξίες που απορροφήθηκαν από τον δικό μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Μποχάνσκι του Κολεγίου Χάβερφορντ της Πενσιιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», ανακάλυψαν τους δύο πολύ μακρινούς ψυχρούς ερυθρούς γίγαντες ULAS J0744+25 και ULΑS J0015+01, οι οποίοι βρίσκονται περίπου στο ένα τρίτο της απόστασης μεταξύ του γαλαξία μας και του γειτονικού «αδελφού» σπειροειδούς γαλαξία της Ανδρομέδας, που ανήκει στην ίδια Τοπική Ομάδα γαλαξιών με τον δικό μας.

Τα δύο άστρα απέχουν από τη Γη πέντε φορές περισσότερο από ό,τι το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.


Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ